Vinisijus kao Smit i Karlos u Meksiko Sitiju, Belingemov gol za pobjedu zakasnio dvije sekunde

Valensija vodila 2:0, ali je Brazilac na stadionu na kojem je prošle godine doživio užasne rasističke uvrede dao dva gola za remi (2:2). Sudija Hesus Hil Mansano označio kraj kada je Braim Dijas centrirao, Džud Belingem dao gol dvije sekunde poslije kraja

9353 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters/Pablo Morano
Foto: Reuters/Pablo Morano

Danima su španski mediji pisali o gostovanju Real Madrida u Valensiji, o uvredama koje je na „Mestalji” preživio Vinisijus Žunior prošle sezone...

Brazilac je i večeras bio u centru pažnje, ne samo zbog toga što je stalno bio na meti navijača, već zato što je sa dva gola poništio ubjedljivo vođstvo domaćih i donio bod „kraljevskom klubu” (2:2).

Biće mnogo polemika zbog finiša, jer je sudija Hesus Hil Mansano svirao kraj kada je centirao Braim Dijas, a samo dvije sekunde kasnije je Džud Belingem pogodio glavom. Bilo je uzalud...

Nakon drugog remija u posljednja tri kola „merengesi” su „oživjeli” šampionsku trku, jer imaju sedam bodova više od Đirone, a devet od Barselone, koji imaju po utakmicu manje.

Domaći su u veoma kratkom roku došli do prednosti od 2:0 nakon grešaka igrača Reala.

Prvo je u 27. minutu Federiko Valverde dao loš pas, a „slijepi miševi” pomalo i srećno poveli - Dimitri Fulkije je izgurao Vinisijusa, centrirao, Fran Peres loše šutnuo, ali je Ugo Duro sjajno reagovao i glavom proslijedio loptu u mrežu.

Tri minuta kasnije bilo je 2:0 nakon očajne povratne lopte Danija Karvahala i pogotka Romana Jaremčuka.

Real je smanjio u petom minutu nadoknade 1. poluvremena, kada je Vinisijus iskoristio asistenciju zemljaka Rodriga.

Vihorni Brazilac, koji je prošle sezone na „Mestalji” preživio užasne povike, podigao je pesnicu uvis i podsjetio na Olimpijske igre u Meksiko Sitiju 1968. godine, kada su Tomi Smit i Džon Karlos na pobjedničkom postolju nakon trke na 200 metara to prvi put izveli, kao poziv na borbu protiv rasizma.

U nastavku je Giorgi Mamadaršvili sjajno odbranio šut Džuda Belingema, a „revanširao” mu se Andrij Ljunjin, koji je „skinuo” zicer Dijega Lopesa.

A onda je u 76. minutu opet Vinisijus stupio na scenu - nakon akcije rezervista Luke Modrića i Dijasa je za milimetar izbjegao ofsajd i poravnao na 2:2, uz salve zvižduka i uvreda sa tribina „Mestalje”.

Real, ipak, nije mogao do preokreta, pa ni 25. put kada je u Valensiji gubio 2:0 nije stigao do trijumfa.

Zapravo, upisao je tek drugi remi nakon tog rezultata...

A mogao je i da izgubi, jer je Valensiji suđen penal u 91. minutu. Sudija je, međutim, nakon pregleda snimka uočio da je Fran Garsija prvo sklonio loptu, pa da je tek nakon toga došlo do kontakta sa Durom.

Meč će se pamtiti i po teškoj povredi štopera domaćih Muktara Dijakabija, kojem je u 86. minutu stradala desna noga nakon što mu je na nju pao Orelijen Čuameni.

Bonus video: