Noć Lige Evrope: Vešović i Janković protiv njemačkog čuda

Prvi mečevi osmine finala Lige Evrope i Lige konferencija igraju se danas. Crnogorci u Karabagu testiraju nepobjedivost Bajer Leverkuzena, Jovetić čeka šansu sa klupe Olimpijakosa protiv Makabija iz Tel Aviva

2312 pregleda 0 komentar(a)
Marko Janković na meču sa Bragom tokom prethodne runde Loge Evrope, Foto: Reuters
Marko Janković na meču sa Bragom tokom prethodne runde Loge Evrope, Foto: Reuters

Liga Evrope ulazi u završnicu, nakon grupne faze i plej-ofa više nema slabih timova, a danas će se u osmini finala nadigravati ekipe koje najviše žele trofej. Bajer Leverkuzen, apsolutni hit u ovoj sezoni, jedina ekipa koja ne zna za poraz u svim takmičenjima, igraće protiv “crnogorskog” Karabaga.

Marko Vešović i Marko Janković, koji su odigrali važnu ulogu u epskoj eliminaciji Brage (nakon produžetaka sa igračem manje u revanšu) testiraće u Bakuu nepobjedivost moćne čete Ćabija Alonsa.

Trenera Bajera već “ganjaju” najveći klubovi - Liverpul se već susreo sa predstavnicima njemačkog tima, koji, sa druge strane, optužuje Bajern da mu “radi iza leđa”. Može li Bajer od “Neverkuzena” (nikad nije bio prvak Njemačke u istoriji) do “Pentakuzena”, jer ove sezone u igri za svih pet trofeja, uključujući njemački i Uefin Superkup, vidjeće se narednih dana i mjeseci.

Leverkuzen je veliki favorit protiv Karabaga, ekipe koja je već napravila istorijski podvig, jer je u 10. učešću u grupnim fazama evropskih takmičenja prvi put izborila osminu finala.

Konkurencija za trofej je žestoka, prošlogodišnji finalista Roma dočekuje Brajton, italijanskog trenera Roberta de Zerbija, koji se, poput Alonsa, nalazi u bilježnicama najvećih klubova. Brajton ne sije strah kao na startu sezone, kumovale su tome brojne povrede i serija bez trijumfa u tri posljednje utakmice.

U osmini finala su i velikani, Milan i Liverpul, koji ophrvan povredama iznova pronalazi “neke nove klince”, sa kojima je već Liga kup Engleske, a lider je Premijer lige. Povoljna okolnost je da se nakon dvije sedmice od povrde tetive koljena vraća Mohamed Salah, koji će biti na raspolaganju Jirgenu Klopu za večerašnje gostovanje Sparti u Pragu.

Milan, s druge strane, dočekuje drugog praškog velikana, Slaviju.

Uz Ligu Evrope danas će se odigrati i prve utakmice osmine finala Lige konferencija. Najzvučniji par je Ajaks - Aston Vila, a crnogorski fudbal u trećem po rejtingu Uefinom klupskom takmičenju predstavljaće kapiten reprezentacije Stevan Jovetić, čiji Olimpijakos dočekuje Makabi Tel Aviv. Jo-Jo je počeo na klupi posljednjih 13 utakmica svog tima, očekuje se da tako bude i večeras na “Karaiskakisu”.

Čast regiona brani Dinamo, koji u Zagrebu dočekuje PAOK. U taboru “modrih” su zabrinuti što zbog loše forme, ali i neobične tradicije - tim iz Soluna, naime, nije poražen nijednom u 22 utakmice protiv nekadašnje “velike četvorke” jugoslovenskog fudbala. PAOK je ovog ljeta u kvalifikacijama eliminisao splitski Hajduk, a dobro je u prošlosti prolazio u mečevima sa Zvezdom i Partizanom.

“Čeka nas zahtjevna utakmica, a s obzirom da je tek prva, bićemo pragmatični. Moramo biti dobri na lopti, PAOK je iskusan, prekaljen, čak i malo prgav. Puni su dobrih igrača, uostalom, vodeća su ekipa grčke lige. Imali su krizu sredinom februara, imaju dobar balans, dobri su s loptom u nogama i jako opasni u kontri. Zato moramo biti konkretni, što manje da griješimo i treba da uradimo sve da u Solun pođemo sa prednošću”, rekao je Sergej Jakirović, trener Dinama.

Bonus video: