Prodao sam im fore sa podgoričkih ulica

Karabag minuti dijelili od najveće evropske senzacije ove sezone, Bajer Leverkuzen se spasio u nadoknadi nakon dva primljena gola u režiji crnogorskog reprezentavica Marka Vešovića, koji za “Vijesti” opisuje dramu u Njemačkoj i žali zbog nesrećne eliminacije

10129 pregleda 6 komentar(a)
Vešović dokazao da se gaeta uči i na podgoričkim ulicama, Foto: Reuters
Vešović dokazao da se gaeta uči i na podgoričkim ulicama, Foto: Reuters

U ekspanziji najpopularnije igre, moru vrhunskih i sve jačih liga, takmičenja i fantastičnih utakmica - golova, odbrana, asistencija, driblinga koji se smjenjuju iz dana u dan, ipak se ne zabrovljaju nesvakidašnji. Poput dvije gaete (vic u igri, varka) koje je naučio na ulicama Buenos Ajresa Dijego Maradona u čuvenoj mundijalskoj utakmici sa Engleskom.

I uprkos na desetinama svakodnevnih utakmica nestvarno je teško na istoj dva puta napraviti “gaetu”, naročito na vrhunskom nivou. A Bajer Leverkuzen, neporažen u svih 37 utakmica ove sezone, pripada najvećem mogućem. “Farmaceuti” su, uprkos tome, bili na nekoliko minuta od eliminiacije u osmini finala Lige Evrope u duelu sa Karabagom.

Utakmicu je obilježio jedan od dva Marka uz azerbejdžanskom timu, Vešović, pošto u Karabagu fantastično igra i njegov imenjak i kolega iz reprezentacije, Janković. Prevario je Vešović odbranu ekipe Ćabija Alonsa za prvi gol, a potom još jednom, uz asistenciju, i to sa igračem manje za drugi.

No, sa tri gola u nadoknadama dvomeča, dalje je prošao Bajer, sa ukupnih 5:4.

- Smatram da bismo mi prošli dalje da smo imali izjednačen kriterijum. Ali, lider jake Bundeslige i klub iz Azerbejdžana? Puno su nas koštali različiti kriterimjumi. Ipak, pokazali smo da kvalitetom pripadamo evropskom vrhu, titulu smo u Azerbejdžanu praktično obezbijedili, a nadamo se da ćemo iduće sezone u Evropi ponoviti rezultat ili čak napraviti nešto više. Problem je koeficijent lige, koji je nizak, jer samo Karabag pravi rezulate u Evropi. Zato moramo kroz kvalfikacije pokušati da se domognemo Lige šampiona - priča 32-godišnji crnogorski reprezentativac.

Vešović je odigrao ključnu ulogu kod vodećeg gola Francuza Zubira u 58, a u 74. minutu oduzeo je rivalu cijelu desnu stranu za asistenciju Žuninju. Ipak, igrača više domaći tim je iskoristio da u sedmom minutu nadoknade preokrene za prolazak u četvrtfinale. Strijelac tri gola u nadoknadama dvomeča, Patrik Šik, nije krio iznenađenje igrom Vešovića i saigrača: “nesvakidašnji i neobičan stil, potezi, bile su nam to najteže utakmice u sezoni”, priznao je češki napadač.

- Te dvije akcije, poteze kojima sam stvorio prednost ekipi ne uče se na treninzima ili fudbalskim školama. Recimo da sam im “prodao fore” sa podgoričkih ulica - sa Tuškog puta. Ipak, slava pripada strijelcima a Žuninjo i objektivno jeste najbolji igrač u ekipi. Kao što je tačno da niko ne želi da ode iz Karabaga, ali njega ćemo teško zadržati, jer stiže jako puno dobrih ponuda. Nije javnosti promakao ni moj učinak, odmah nakon utakmice prišao mi je pomoćnik Ćabija Alonsa čestitajući mi i ne skrivajućii oduševljenje rješenjima protiv njegovog tima, a očigledno je televizijski bilo sve interesantno i dobio sam brojne pozive, čak i plaćenu večeru od vlasnika restorana po povratku u Baku - priča Vešović.

Nekadašnji fudbaler Budućnosti, Crvene zvezde, Rijeke, Torina i varšavske Legije u najboljem azerbejdžanskom klubu igra već treću sezonu, ugovor ima i za sljedeću, dok je Marko Janković tek potpisao novi.

- Zaslužio je i pokazao da je trenutno jedan od najspremnijih vezista, čak i sa igračem manje u dvije utakmice je držao sredinu. Protiv Brage cijelih 120 minuta. Ja sam u sezonu ušao sa povredom lista i tetive, od oktobra je sve u redu ali sam u prvom minutu protiv Bajera dobio neugodan udarac, bol je trajala sve dok nisam tražio izmjenu u 86. minutu, smatrajući da odmorniji saigrač može više da doprinese u odbrani pobjede. Nerijetko me kritikuju da ne umijem da se sačuvam, da dajem maksimum od prvog do posljednjeg minuta na terenu, treningu.... Drugačije ne umijem i ne želim, cijene to ovdje, ali i u ostalim klubovima za koje sam igrao - istakao je Vešović, koji je prezadovoljan u Azerbejdžanu.

- Sve je ovdje super, a naročito mi prija temperatura jer mi je i u Legiji prethodno bilo sjajno, ali nikako nisam volio da igram na minus 10 Celzijusa. Osim toga, ovdje se uglavnom priča ruski jezik, pa sam naučio još jedan, a azerbejdžanski je izuzetno težak. Ponekad na treningu pričamo engleskim. Atmosfera je odlična, nesporazuma nema, jer je trener Gurban Gurbanov sada i veliko evropsko ime, a mi smo kao jedna velika tradicionalna crnogorska porodica, u kojoj se saslušaju mišljenja ali konačnu riječ trenera niko ne poriče - našalio se Vešović i dodao:

- Sviđa mi se da na utakmicama Karabaga u Evropi navijači svih ovdašnjih klubova nas bez izuzetka podržavaju, poštovani smo i nekada satima moramo da dajemo autograme, fotografišemo se. Nerijetko me nazovu Jankoviću, a mog saigrača Vešoviću, i to nas baš nasmije, jer očigledno ih buni isto ime - zaključio je Vešović.

Stil Prosinečkog po mjeri crnogorske publike

Karabag je fudbalski ponos istoka Starog kontineta, jer je već deceniju redovni učesnik grupnih faza evropskih takmičenja. Status za poštovanje u klubu i oko njega zasluženo uživaju crnogorski reprezentativci Marko Vešović i Marko Janković. Važni su šrafovi u ekipi Gurbanova, a kalendar je naporan.

- Već u nedjelju utakmica u prvenstvu, a onda u ponedjeljak putujemo za Antaliju gdje ćemo igrati prijateljske utakmice sa Bjelorusijom i Makedonijom kao pripreme za Ligu nacija. Grupa sa Velsom, Turskom i Islandom nam je po mjesri, samo da budemo zdravi i sa svima možemo da igramo. Dobro je da su se nametnuli i neki novi igrači, zaslužili ponovne pozive i radujemo se okupljanu. Ipak, radije bih da se okupljamo u Podgorici, kako bih ugrabio par sati opuštanja i ćaskanja sa svojim prijateljima. Nedostaje mi to, jer ovdje je sada baš malo igrača iz našeg regiona. Tačno je da Miodrag-Grof Božović i saradnici sada predvode Nefči, igraće u Evropi, ali ekipu moraju da pojačaju jer lako smo ih dobili. Uskoro igramo i u Kupu - rekao je Vešović.

Prvi put će selekciju “sokola” voditi Robert Prosinečki. Vešović je jedini igrač u reprezentaciji koji ima iskustvo u radu sa njim.

- Mišljenja sam da su njegove trenerske karakteristike i navike nešto nama jako potrebno. Naši navijači vole dopadljivu igru, a kada sam igrao u Crvenoj zvezdi to smo imali sa njim i uz to mu je nemoguće primijetiti nervozu, smiren je i zna kako da otkloni pritisak sa temperamentnih igrača, kakvi mi u selekciji nesumnjivo jesmo. Zna i da ostvari rezultat i osvojili smo Kup Srbije u godinama apsolutne dominacije Partizana, igrai smo lijepo. I imali smo odličan odnos - prisjeća se Vešović.

Bonus video: