Nordensa: Možda pronađu "skrivene" talente i u Crnoj Gori

Kako je rumunski preduzetnik kreirao platformu za finansiranje fudbalskih talenata, okupio najbolje skaute i za godinu i po prikupio 1,6 miliona od strane navijača širom svijeta

14084 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dok su najveći evropski klubovi godinama trošili enorman novac na transfere fudbalera, u kojima su se cifre mjerile milijardama eura, oni koji imaju ograničenu finansijsku moć imali su drugačiji i veći izazov - ili da otkriju talente, ili da ih stvore.

Tako je, recimo, Džud Belingem iz skromnog Birmingema preko Borusije Dortmund došao do Reala i “vasionskog” statusa, Lamin Jamal postao nova super-zvijeza Barsine La Masije, Arda Guler sa 17 godina dobio desetku Fenerbahčea prije nego što se preselio u Madrid...

Ali, to su “ekstremni” slučajevi, jer je talenat tih mladića, kao i ranije recimo Vinisijusa i Rodriga, koje je Real potpisao i prije punoljetstva, ili novog vunderkinda Endrika, bio poznat i jasno vidljiv.

Ima, međutim, mnogo igrača čiji potencijal nije toliki, ali jeste dovoljno velik da bi mogli da se bave ozbiljnim fudbalom, a nalaze se ispod radara.

Time se vodio rumunski preduzetnik Adrijan Dočea, kada je shvatio da bi mogao da iskoristi ogroman potencijal - pet milijardi fudbalskih zaljubljenika na planeti. Pet milijardi ljudi koji poznaju, ili makar misle da poznaju najljepšu igru.

Kreirao je platformu Nordensa - platformu za finansiranje fudbalskih talenata.

Nordensa
foto: Nordensa

Kako funkcioniše ovaj start-up projekat?

Ljubitelji fudbala imaju priliku da podrže mlade igrače iz zemalja u razvoju da zaigraju za evropske klubove, a da zauzvrat imaju finansijski udio u eventualnom budućem uspjehu igrača koje podrže.

Navijači mogu da finansiraju mlade fudbalere koji imaju ponudu kluba iz Evrope, a sredstva će pokriti njegovu platu i troškove za prvu godinu igranja u tom klubu.

To znači da klub koji dovede fudbalera preko Nordense za prvu godinu nema finanijske obaveze prema njemu, a ako se igrač u tom periodu dokaže i potpiše ugovor, oni koji su ulagali novac u njega (od 30 do 300 eura) narednih pet godina dijeliće određeni procenat njegove godišnje plate, kao i dio eventualnog budućeg transfera.

“Počeli smo da razmišljamo o tome kako fudbal nije fer za toliko igrača širom svijeta, jer uvijek morate da poznajete nekog ko nekog poznaje. Fudbal je konzervativan kao industrija“, rekao je Dočea.

“Drugi problem fudbala je angažovanje navijača, koje nije toliko koliko bi oni željeli. Navijači žele da imaju uticaj na igru. Žele da budu dio toga. Ono što dobijaju je daljinski upravljač, kvote za klađenje, šal sa logom kluba, najsrećniji mogu da kupe ulaznice, a to nije vlasništvo. Kada smo izgradili Nordensu, pronašli smo način da ih uključimo u igru”.

Navijači
foto: Shutterstock

Za godinu i po Nordensa je sakupila 1,6 miliona eura u fond za finansiranje mladih igrača, pojavili su se i investitori, a proces skautiranja talenata “za koje niko nije čuo” vodi i nadgleda moćno ime u tom svijetu - Florijan Bluhel.

Bluhel je od decembra 2021. godine dio Arsenalove skauting službe, prethodno je skoro deceniju obavljao isti posao u Bajernu, i za to vrijeme otkrio Alfonsa Dejvisa u Kanadi, Džamala Musijalu, te Serža Gnabrija, koji je baš u Arsenalu bio u drugom planu.

“Apsoluno vjerujem u ovaj projekat. Bio sam impresioniran idejom da svaki fudbaler dobije priliku da igra profesionalno, kao i da svaki ljubitelj fudbala ima šansu da zaradi nešto novca kao fudbalski agent“, iznio je Bluhel jedan razlog da se pridruži Nordensi.

Florijan Bluhel
foto: Nordensa

Drugi je, kaže, bila mogućnost da pokuša da pomogne igračima da ostvare svoje snove i zarađuju za pristojan život od igranja fudbala.

“Ovog ljeta smo gledali Svjetsko prvenstvo do 20 godina u Argentini i svi najbolji igrači su bili pod pažnjom klubova kao što su Arsenal, Čelsi, Mančester siti, Bajern i slični. I to nisu igrači za Nordensu, ali šta je sa nekim igračem iz, recimo, Dominikanske Republike? Možda je dovoljno dobar da se pridruži klubu u Švajcarskoj, Skandinaviji ili negdje u istočnoj Evropi. Možda ne u prvoj ligi trenutno, ali možda u drugoj u kojoj bi i dalje mogao da zarađuje za pristojan život i da razvija svoj potencijal. To je ono što me pokreće“, kaže Bluhel.

Alfonso Dejvis iz Bajerna je Bluhelovo otkriće
Alfonso Dejvis iz Bajerna je Bluhelovo otkrićefoto: Reuters

Nordensa je identifikovala i crnogorsko fudbalsko tržište kao vrlo interesantno, prepuno talenata koji iz ovih ili onih razloga često ne dostižu puni potencijal.

Aplikacija Nordense funkcioniše tako što predstavlja igrače koje je tim skauta identifikovao kao talentovane.

Da bi se povećale šanse da budu uspješni izabrani igrači prolaze I intervjue sa članovima Nordensa tima i sportskim psiholozima.

"Budimo iskreni, većina agenata se ne fokusira na igrača i njegovu karijeru. Gledaju koliko će da zarade od igrača, koliki su potencijalni bonusi. To je drugačije sa Nordensom, jer nas nije briga gdje i u kojem klubu će fudbaler igrati. Mi smo tu da povežemo talente sa klubom i sa navijačima“, potvrdio je Bluhel.

Prošlog ljeta Nordensa je ostvarila prvi navijački transfer - 20-godišnji Kamerunac Džozef Ljenđok potpisao je dvogodišnji ugovor sa Dinamom iz Tbilisija, a ljubitelji fudbala iz 21 zemlje svijeta uložili su u njega ukupno 18.000 eura. Od njegove plate u drugoj godini ugovora dobijaće procenat u skladu sa ulogom koji su imali...

Projekat Nordensa već je privukao pažnju klubova iz Evrope, pa i iz Japana. Potpisani su ugovori o saradnji sa Standard Liježom, Saragosom, Kavasakijem, Dinamo Bukureštom, Đerom... Kao i sa nekoliko fudbalskih akademija širom svijeta.

Sada Nordensin tim radi skauting za te klubove, uz pomoć i podršku navijača.

“Začuđen sam koliko je fudbal zapravo tradicionalan i koliko se stvari sporo mijenjaju. Mislim da mi to možemo da promijenimo. Postoje neki pametni klubovi koji zaista mijenjaju igru. Mi nismo konkurenti klubovima ili agentima - mi smo softverska kompanija, aplikacija - a imamo i ljude koji znaju šta je fudbal - tako da možemo pomoći da se stvari promijene”, rekao je osnivač Nordense Adrijan Dočea.

Bonus video: