Naredi na stadionu i oko njega: Torcida lomila stolice i palila kontejnere nakon poraza Hajduka od Dinama

Drugi put u četiri dana Zagrepčani slavili 1:0 u Splitu, što je razbjesnjelo Hajdukove navijače, koji 19 godina čekaju na titulu

7349 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Osam policajaca je povrijeđeno u Splitu, u velikim neredima koji su nastali nakon poraza Hajduka od Dinama u polufinalu Kupa Hrvatske.

Index.hr piše da je jedan policajac operisan zbog loma butne kosti, drugi ima opekotine po glavi, dok je ostalih šest prošlo sa lakšim povredama.

U KBC Split se na povredu požalio i jedan navijač, ali je otpušten kući nakon ukazane pomoći.

Dinamo je drugi put u samo četiri dana slavio protiv Hajduka u Splitu, sa istovjetnih 1:0 (u subotu je bio na programu prvenstveni duel) što je razjarilo navijače domaćih, popularnu Torcidu, jer sve su prilike da će "bili" ostati praznih šaka i u ovoj, najambicioznijoj sezoni u posljednjoj deceniji.

Titulu čekaju od 2005. godine, ove zime u klub se vratio Ivan Perišić, velika zvijezda hrvatskog fudbala, ali ni on, ni nekoliko drugih hrvatskih reprezentativaca, sadašnjih i bivših, poput Marka Livaje, Nikole Kalinića, Josipa Brekala, nisu garancija.

Neredi su počeli odmah nakon što je italijanski sudija Fabio Mareska (i derbi u subotu sudio je stranac - iz Njemačke) odsvirao kraj susreta.

Navijači Hajduka utrčali su u teren, a fudbaleri i stručni štab Dinama morali su da bježe - u svlačionicu.

"Trčali smo 35 kilometara na sat. Zamalo mi je stradala zadnja loža", kazao je trener Dinama Sergej Jakirović.

Torcida se već na terenu sukobila sa policijom, baklje i stolice letjele su na sve strane, a naredi sa terena prenijeli su se i na ulice oko stadiona, i to munjevitom brzinom.

Gorjeli su plastični i metalni kontejneri, vatra je gorjela na parkingu, mnogi građani strahovali su za svoje automobile, nastala je bježanija i panika, gorjela je i roletna jednog stana u obližnjoj zgradi.

Hajduk će, izvjesno je, biti kažnjen, ne samo novčano - velike su šanse da "Poljud" bude zatvoren na nekoliko utakmica, ili da se igra pred praznim tribinama.

Splićani su ispali iz Kupa, u prvenstvu su na trećem mjestu sa sedam bodova manje od vodeće Rijeke, te dva manje sa utakmicom više od Dinama.

I sve to nakon što su proljeće dočekali kao jesenji prvaci.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: