Napredak na terenu, napredak i na listi: Crna Gora 70. na svijetu, 32. u Evropi

Selekcija Roberta Prosinečkog za dvije martovske pobjede nagrađena skokom od dva mjesta na rang-listi Fife

4291 pregleda 1 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Dvije pobjede u prijateljskim mečevima, skok dvije pozicije na rang-listi Fife - fudbalska reprezentacija Crne Gore nalazi se na 70. pozicji nakon martovskih trijumfa nad Bjelorusijom (2:0) i Sjevernom Makedonijom (1:0).

Možda se očekivao i veći skok, s obzirom na stoprocentan učinak u ciklusu, ali takav je Fifin "obračun" i broj zarađenih bodova umnogome zavisi i od pozicija rivala - a Makedonci su plasirani kao Crna Gora (jednu poziciju iznad), dok su Bjelorusi slabiji, 96.

Kada se sa rang-liste Fife izdvoje evropske reprezentacije dobija se Uefina lista, a na njoj je Crna Gora 32. od 55 selekcija.

Najbolji plasman u istoriji Crna Gora je imala u junu 2011. godine, kada je pod dirigentskom palicom Zlatka Kranjčara bila 16. na svijetu, a 12. u Evropi!

To je, međutim, daleka prošlost...

Narednu šansu da napravi, još veći napredak na listi, selekcija Roberta Prosinečkog ima u junu - rivali su učesnici Evropskog prvenstva, Belgija i Gruzija.

Belgijanci su treći na svijetu, jer su prestigli Englesku, dok je Gruzija, interesantno, slabija od Crne Gore - 75.

Prva je i dalje Argentina, druga Francuska, a nakon Belgije i Engleske slijede Brazil, Portugal, Holandija, Španija i Italija. Top 10 reprezentacija svijeta kompletira Hrvatska.

"Vaterni" su i najbolje plasirana reprezentacija iz regiona, slijedi Srbija koja je 33, zatim 59. Slovenija, 66. Albanija, 69. Sjeverna Makedonija, 70. Crna Gora, 74. Bosna i Hercegovina, te 102. Kosovo.

Kada su u pitanju rivali naše reprezentacije u Ligi nacija na jesen najbolje plasiranan je Vels koji je 29, Turska je 40, dok je Island jedini slabiji plasiran od Crne Gore, i to za dva mjesta - 72.

Bonus video: