Stigao sam sa manjim predrasudama, drago mi je što sam demantovan

Marko Roganović zimus nakon raskida sa rumunskim timom UTA Arad završio na Kosovu, sada je svjestan da je dolaskom u Gnjilane, gdje je kao defanzivac već dao tri gola na 10 mečeva, napravio dobar potez

3296 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FK Gnjilane
Foto: FK Gnjilane

Marko Roganović, nekadašnji bek OFK Titograda, Budućnosti, Laćija i rumunskog tima UTA Arad, zimus je pojačao FK Gnjilane sa Kosova nakon što je sa Rumunima izdejstvovao jednostrani raskid ugovora zbog neisplaćenih zarada.

Tri mjeseca kasnije, ima dvostruki razlog za zadovoljstvo.

Kao defanzivac, tek ponekad lijevi bek, već tri puta se upisao u listu strijelaca na 10 utakmica, najbolje je ocijenjeni igrač tima i među sedam najbolje ocijenjenih igrača lige, predvodi Gnjilane ka sigurnoj luci spasa, a slučaj sa bivšim klubom koji je završio pred Arbitražnim sudom Fife prije neki dan je okončan u njegovu korist.

"Očigledno je da sam napravio dobar potez kada sam došao ovdje", priča Roganović.

Kosovo - govorimo o ligi koja već dvije sezone ima predstavnika u grupnoj fazi Uefinih takmičenja (Edvin Kuč sa Balkanijem igra Ligu konferencija), o ligi koja, za razliku od Crnogorske, već dvije godine ima VAR tehnologiju.

"Iskreno, prije nego što sam došao, imao sam predrasude, kao što ih imaju i mnogi - u smislu kakav se fudbal igra tamo i slično. Ali, iste predrasude sam imao kada sam prije tri godine otišao u Albaniju. U oba slučaja sam se na licu mjesta uvjerio da je sve to sušta suprotnost. Liga Kosova je na mnogo višem nivou nego što to mnogi očekuju i mogu da pretpostave. Svi potenciraju infrastrukturu kao glavni problem, ali većina klubova, uključujući i moj, prave nove ili renoviraju stadione. Ako je to problem, on već za dvije godine neće postojati. Za razliku od Crne Gore, ovdje se, kada su kiše i kada su tereni neuslovni, ne igra po blatu, već na vještačkim podlogama, tako da su uslovi za igru i sada dobri, bolji nego što mnogi očekuju. Čak i šampion Balkani, koji igra Ligu konferencija, neke utakmice igra na 'vještaku', a glavni stadion u Prištini se takođe renovira", priča Roganović.

Marko Roganović
foto: FK Gnjilane

"I naš stadion, koji dijelimo sa Dritom, našim gradskim rivalom, je u fazi rekonstrukcije i izgledaće vrhunski".

Njegov odlazak na Kosovo dogodio se "slučajno" - mada u fudbalu ništa nije slučajno.

"Kada sam raskinuo ugovor sa Rumunima i dobio čiste papire, bio sam u žurbi da pronađem klub prije završetka prelaznog roka. Pozvao me je trener Gnjilana sa kojim sam već radio u Albaniji, s kojim se dobro znam. Zvao me je da pomognem i ja sam došao".

Dvadesetsedmogodišnji bek pomaže, i to višestruko.

"Krenulo me je sa golovima, iako oni nisu u 'opisu' mog radnog mjesta. Pet puta sam na deset utakmica bio u timu kola cijele lige, ali od svega najvažnije što opstanak više ne dolazi u pitanje i što se sve pitamo sami".

To što je FK Gnjilane u donjem dijelu tabele više je, kako ističe, sticaj okolnosti.

"Prošlog ljeta je nakon ispadanja iz Evrope otišla bivša uprava i dogodio se taj međuperiod zbog kojeg je tim ispaštao rezultatima. U međuvremenu je stigla nova uprava, klub su preuzeli biznismeni iz Švajcarske, koji su albanskog porijekla, i ambicije su ponovo velike, o čemu govore i jaka imena koja imamo u timu. Ove sezone je kasno za nešto više, jedini je cilj da se izbjegne baraž za opstanak, na dobrom smo putu, a već naredne ekipa će sigurno biti u vrhu tabele".

Zimus na predstavljanju
Zimus na predstavljanjufoto: FK Gjilani

Roganović se na Kosovu ne osjeća kao stranac.

"Tu su dva Bosanca, jedan Hrvat, jedan Bugarin kojeg su crnogorski igrači u Litvaniji naučili da priča naš", kaže uz osmjeh.

"Društvo je fantastično, atmosfera je sjajna, ljudi van kluba su takođe predusretljivi, jako ljubazni. Imam ugovor do ljeta 2025, ja sam ambiciozan i želim već ovog ljeta da idem dalje, u još bolju ligu, ali i da se to ne desi ne znači da mi je na Kosovu loše, naprotiv".

Marko Roganovi zaključuje rečenicom koja dovoljno odslikakava kako mu je, zapravo, u Gnjilanu:

"Ovo je prvi klub u mojoj dosadašnoj karijeri u kojem mi je plata - redovna".

Standings provided by Sofascore

Bonus video: