Nismo mnogo pričali o tituli, ali je u našim glavama bilo da možemo da budemo šampioni

Ćabi Alonso preuzeo Leverkuzen u oktobru 2022. nakon najgoreg starta sezone od 1979. Godinu i po kasnije - "farmaceuti" su prvaci Njemačke

8292 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bajer Leverkuzen slavi istorijsku titulu prvaka, prvu od osnivanja kluba.

Trener Ćabi Alonso, koji je preuzeo tokom prethodne sezone, u oktobru 2022. godine, usred najlošijeg starta sezone "farmaceuta" od 1979, doveo je tim do nivoa kojem se malo ko nado.

"Nismo tokom sezone mnogo pričali o tituli u svlačionici, ali u našim glavama je bilo da ove godine možemo biti šampioni", kazao je Alonso, koji će i naredne sezone voditi Leverkuzen, uprkos interesovanju brojnih evropskih velikana, kao što su Liverpul i Bajern.

"Jedini cilj prije početka sezone bio je da igramo utakmice sa pravim mentalitetom. Igrači su od početka počeli da rade i da se drže zajedno. Već poslije nekoliko prvih mečeva vidjelo se da ovaj tim može da igra zaista dobar fudbal".

"Farmaceuti" su osvojili prvi trofej nakon 1993. godine, kada su slavili u Kupu Njemačke.

"Postići ovo na ovakav način zaista je vrhunska izvedba. Konačno je čast reći da je Leverkuzen šampion. Potpuno zasluženo - za tim, navijače i klub", dodao je Baskijac.

Bajer ove sezone još nije izgubo zvaničan meč, a odigrao je 43 utakmice u svim takmičenjima.

"Ne mogu ovo da opišem", blistao je 20-godišnji njemački reprezentativac Florijan Virc, autor het-trika u današnjoj pobjedi nad Verderom (5:0) koja je i matematički donijela Salataru.

“Ja lično još uvijek ne mogu da shvatim da se ovo dogodilo. Trebaće mi nekoliko trenutaka u svlačionici da shvatim šta smo postigli. Ovako nešto nismo mogli ni da zamislimo kada vidimo kako je protekla prethodna sezona."

A ova, istorijska, još nije gotova, "farmaceute" čeka finale Kupa Njemačke, protiv drugoligaša Kajzerslauterna, kao i završnica Lige Evrope.

"Uživatmo u trenutku, zaslužili smo to, kao i naša armija navijača. Bila je ovo intenzivna sezona, ali nije kraj - ne smijemo to da zaboravimo. Imamo još velikih ciljeva koje želimo da ispunimo", kazao je Ćabi Alonso.

Bonus video: