Fokus na Kup: Budućnost opet sa Rudarom, Dečić protiv Jezera i tradicije

Podgoričani ne bi imali ništa protiv da se prva utakmica polufinala Kupa završi isto kao i subotnji prvenstveni meč (3:1). Dečić je samo jednom pobijedio Jezero na 15 međusobnih prvoligaških duela

4589 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Bojović (Budućnost) u duelu sa Arsenijem Čepićem iz Rudara, u pozadini je Dušan Živković, Foto: FSCG
Ivan Bojović (Budućnost) u duelu sa Arsenijem Čepićem iz Rudara, u pozadini je Dušan Živković, Foto: FSCG

Fokus sa izjednačene i grčevite borbe za šampionski tron fudbaleri Budućnost i Dečića će barem privremeno skrenuti ka drugom takmičenju - u kojem su takođe glavni favoriti za osvajanje pehara.

Sjutra su na programu prve utakmice polufinala fudbalskog Kupa Crne Gore, a Podgoričanima i Tuzanima pripada uloga favorita u okršajima sa Rudarom, odnosno Jezerom.

Budućnost je domaćin Pljevljacima u prvom meču (18 h), a Dečić Admiralbet Jezeru, kojeg će dočekati na Kampu OFK Titograda (takođe 18 h). Revanši su za 14 dana.

"Zna se kakva su očekivanja Budućnost - to je prolazak u finale", kratak i jasan bio je trener Budućnosti Ivan Brnović.

Njegov tim dočekaće Rudar drugi put u samo četiri dana - Pljevljaci su u subotu pod Goricom dobro namučili Budućnost u prvom poluvremenu, vodili su 1:0 do sudijske nadoknade, ali na kraju ipak sigurna pobjeda domaćina - 3:1.

Pobjedu od dva razlike objeručke bi prihvatili u taboru podgoričkog tima kada je u pitanju prvi polufinalni duel Kupa.

„Pred nama je potpuno druga utakmica, jer protivnik ima identičnu ambiciju i motiv kao i mi, jer se ne ukazuje svaki dan šansa da igrate u finalu, što je najljepša utakmica u našem fudbalu“, dodao je Brnović.

Budućnost i Rudar su dva najtrofenija domaća kluba kada je u pitanju Kup takmičenje u samostalnoj Crnoj Gori.

Podgoričani su se radovali šest puta, igrali su još tri puta u finalu, dok su Pljevljaci četiri puta podigli pobjednički pehar, dok su jednom poraženi u finalu.

Za razliku od njih, Dečić i Jezero traže istorijsku šansu da osvoje prvi trofej ikada.

Tuzani su dva puta igrali u finalu, oba puta su izgubili od Budućnosti (2021. i 2022. godine), dok je Plavljanima i sam plasman u polufinale najveći uspjeh do sada kada je u pitanju Kup takmičenje.

Dečić jeste favorit protiv Jezera, barem kada je u pitanju bodovni učinak u prvenstvu, ali ako se pogleda bliska istorija duela dva tima, onda Plavljani itekako imaju šansu.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da su Tuzani ostvarili samo jednu pobjedu protiv Jezera u dosadašnjih 15 međusobnih prvoligaških duela, da ih nisu pobijedili već devet utakmica, a da su jedini put slavili prije tri godine - 2:0.

Prvoligaški susreti Dečića i Jezera uglavom se završevaju neriješeno (10 remija na 15 mečeva), dok su Pljavljani slavili četiri puta.

Sutjeska i Mornar navijaju za Budućnost i Dečić

Okršaje polufinala Kupa sa velikom pažnjom će pratiti u taboru Sutjeske i Mornara, iako su se već odavno opropstili od završnih borbi.

Nikšićani i Barani su, naime, najveći pretendenti za treće mjesto (Sutjeska na 3. poziciji trenutno ima bod više), koja će donijeti plasman u Evropu samo u slučaju da se stvari u Kupu poslože na odgovarajući način.

Trećeplasirani, naime, ide u prvom kolo kvalifikacija za Ligu konferencija samo ako u Kupu slavi neko ko je prvi ili drugi na prvenstvenoj tabeli.

Kako je pet kola prije kraja izvjesno da će na vrhu tabele završiti Budućnost i Dečić, a i jedni i drugi su u igri za trofej Kupa, onda je jasno da treći ide u Evropu u slučaju da Tuzani ili Podgoričani osvoje pehar Kupa.

Za Sutjesku, ili Mornar, bilo bi pogubno da Kup osvoje Jezero, koje je trenutno peto, ili posljednjeplasirani Rudar - tad bi oni ugrabili mjesto na internacionalnoj sceni.

Bonus video: