Trka udvoje ili totalni zaplet

Šest kola do kraja MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige, četiri tima imaju šansu da osvoje titulu

6290 pregleda 7 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Prošle sezone šampion MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige odlučen je u posljednjem kolu. Uoči odlučujućih 90 minuta, Budućnost i Sutjeska MeridianBet su bili poravnati na tabeli sa po 67 bodova, ali su Podgoričani imali bolji međusobni skor. U posljednjem kolu trebalo da je pobijede Mornar u Baru, dok je Sutjeska u Tivtu gostovala Arsenalu i nadala se kiksu velikog rivala.

Do kiksa, ipak, nije došlo. Budućnost je slavila na “Topolici” golom Zorana Petrovića i osvojila rekordnu šestu titulu, dok je Sutjeska i pored pobjede nad Arsenalom (1:0) morala da se zadovolji drugim mjestom, ali i trijumfom u Kupu.

I to je jedna od interesantnijih sezona u domaćem prvenstvu kada je riječ o borbi za titulu, kada se dva tima do posljednjeg sudijskog zvižduka bore za pehar...

Ali, ova sezona prijeti da nadmaši prethodnu, čak i neke od ranije. Do prije dva kola u trci za titulu su bili Dečić AdmiralBet i Budućnost, koji su kiksevima vratili u igru Sutjesku. Nikšićani su, potpuno neočekivano, dobili šansu da se bore za trofej nakon sumornog prvog dijela sezone, prišli su rivalima na samo četiri, odnosno dva boda, ali su porazom od Arsenala u Tivtu u prethodnom kolu napravili veliki korak unazad i vratili se na minus pet.

Nikšićani su, naravno, teoretski i dalje u igri, sa minus pet u odnosu na dva vodeća tima. Problem je, međutim, što za titulu treba prestići i jedne, i druge: povoljna okolnost za tim Miljana Radovića, ako barem u podsvijesti ima šampionske ambicije, jeste raspored koji kaže da će Sutjeska igrati do kraja i protiv Budućnosti i protiv Dečića.

Teoretski, u igri je i Mornar - sve što važi za Sutjesku, važi i za Barane, koji će do kraja igrati sa vodeća dva tima, s tim što imaju šest bodova manje od Budućnosti i Sutjeske. Tim Zorana Đuraškovića odlično je otvorio drugi dio sezone, bio je neporažen na sedam utakmica (devet, računajući i finiš prvog dijela), a onda je u posljednja četiri duela pretrpio dva poraza (od Jezera i Sutjeske) i prilično usporio. Teoretski je, ipak, i dalje u igri.

Nikada se, međutim, u crnogorskom šampionatu nije dogodio baš takav preokret, pa da titulu u finišu osvoji tim iz trećeg, pa i četvrtog plana.

Teorija, ipak, kaže da bi u završnici šampionata, a ostalo je još šest kola, mogla da se vodi trka udvoje, utroje, pa i učetvoro.

Posljednji put su više od dva tima do samog kraja vodila borbu za titulu u domaćem šampionatu u sezoni 2016/2017 - tada su Budućnost, Zeta i Mladost, današnji OFK Titograd, na kraju imali po 57 bodova. Titulu je osvojila Budućnost, ali je timu iz Golubovaca te sezone oduzeto šest poena - dva puta po tri, jer je bivši predsjednik kluba, doživotno suspendovani Radojica Božović ulazio u službene prostorije sudija na utakmicama protiv Grblja i Rudara.

Prije toga, u sezoni 2007/2008 na vrhu su, sa po 66 bodova nakon posljednjeg kola, bili poravnati Budućnost, Zeta i Mogren, a titulu su osvojili podgorički “plavi”.

Bilo je, dakle, sezona kada su se tri tima borila za titulu, ali ako se pogleda šira slika onda bi ova sezona mogla da bude jedinstvena - dogodiće se to ako se Sutjeska i Mornar u narednim kolima dodatno približe Budućnosti i Dečiću.

Šta kaže raspored?

Trka bi poslije nedjeljnog, 31. kola mogla da se dodatno zakomplikuje, a mogla bi da postane koliko-toliko jasnija i da odgovor na pitanje da li će za titulu do kraja konkurisati samo dva, ili više timova.

Dečić u nedjelju dočekuje Mladost Lob.bet, Budućnost gostuje Jezeru, Sutjeska je domaćin Jedinstvu Franca, a Mornar ide u goste Arsenalu.

Nakon toga, u 32. kolu, igraju se dva direktna duela, dva derbija - onaj najveći crnogorski, okršaj Budućnosti i Sutjeske u Podgorici, dok Mornar u Baru dočekuje Dečić. Interesantno će biti i u 35. rundi, kada će Budućnost ugostiti Barane, a Dečić ide u Nikšić na noge ekipi Sutjeske.

Zato ne bi bilo neočekivano, ako šampion Crne Gore još jednom bude bude odlučen tek nakon posljednjeg kola. Budućnost i Dečić su bodovno izjednačeni na vrhu - prednost Podgoričana je činjenica da u posljednjim kolima igraju u značajno boljoj formi, naročito nakon dolaska novog trenera, Ivana Brnovića. Prednost Tuzana, čini se jedina, jeste u tome što imaju bolji međusobni skor od Budućnosti: i biće prvaci ako bodovno stanje bude kao što je sada - izjednačeno.

Ko s kim do kraja

Do kraja šampionata u Meridianebet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi ostalo je još šest kola, koja se igraju 21. aprila, 27. aprila, 4. maja, 12. maja, 19. maja i 25. maja.

Teoretski, za titulu konkurišu četiri tima, koji će se do kraja ukrstiti i međusobno. Ovo je njihov raspored, s tim što su velikim slovima označena gostovanja.

Budućnost (54): JEZERO, Sutjeska, ARSENAL, Jedinstvo, Mornar, PETROVAC.

Dečić (54): Mladost, MORNAR, RUDAR, Jezero, SUTJESKA, Arsenal.

Sutjeska (49): Jedinstvo, BUDUĆNOST, Petrovac, MLADOST, Dečić, RUDAR.

Mornar (48): ARSENAL, Dečić, JEDINSTVO, Rudar, BUDUĆNOST, JEZERO.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: