„Žuti zid” zaustavlja Pari Sen Žermen?

Borusija Dortmund večeras (21 h) dočekuje PSŽ u prvom meču polufinala Lige šampiona

6966 pregleda 27 reakcija 3 komentar(a)
Navijači su veliki adut Borusije, čak i u polufinalu Lige šampiona, Foto: Thilo Schmuelgen
Navijači su veliki adut Borusije, čak i u polufinalu Lige šampiona, Foto: Thilo Schmuelgen

Peto polufinale Lige šampiona u istoriji, a prvo još od 2013. godine i čuvenih mečeva sa Real Madridom - Borusija Dortmund je među četiri najbolje ekipe na kontinentu. Predvođeni Jirgenom Klopom, “milioneri” su 2013. godine eliminisali Madriđane (4:1 kući, poraz 2:0 u gostima) i plasirali se u finale, u kojem su izgubili od minhenskog Bajerna.

Ove sezone Borusija bi ponovo mogla da igra u finalu sa Bavarcima, a da se to dogodi potrebno je da gigant iz Minhena bude bolji od Reala (prvi meč sinoć završen 2:2), a da tim Edina Terzića u polufinalu eliminiše PSŽ. Prvi meč je večeras (21) na “Signal Iduna Parku”, a nakon večerašnjih 90 minuta stvari bi mogle da budu jasnije.

Borusija i PSŽ su ove sezone bili u istoj grupi. “Milioneri” su u prvom meču, u Parizu, izgubili 2:0, u Dortmundu je bilo neriješeno (1:1). Prije toga su se 2020. godine sastali u osmini finala, a i tada je francuski predstavnik bio bolji.

- U polufinalu smo, igramo sa Pari Sen Žermenom. Već smo igrali u grupi protiv njih. Prva utakmica nije bila dobra. U drugoj smo uspjeli da se prilagodimo, bili smo bliži pobjedi. Danas smo bolji tim nego što smo bili tokom grupne faze - smatra Terzić, koji večeras neće moći da računa na povrijeđene Bensebainija i Alea.

Sa druge strane, PSŽ se plasirao u svoje četvrto evropsko polufinale, a prvo nakon tri godine. U Parizu je euforija, “sveci” su u četvrtfinalu uspjeli da izbace Barselonu, a u međuvremenu su proslavili 12. titulu u Ligi 1.

Ekipa Luisa Enrikea je u nokaut fazi bila veoma efikasna. Na četiri utakmice, po dvije sa Real Sosijedadom i Barselonom, francuski šampion je postigao 10 golova. Ali, i Dortumund je u nokaut fazi bio impresivan, naročito protiv madridskog Atletika, a večeras će imati i podršku čuvenog “žutog zida” - vatrenih navijača Borusije, ispod čije tribine nije lako niti jednom protivniku.

- Najbolji osjećaj, kad si igrač ili trener, jeste kad vidiš da tvoj rad čini ljude srećnim. Nema ništa bolje od toga. To ne možeš da kupiš. Poseban je osjećaj kada činiš nešto dobro za klub. Sad smo stigli do polufinala - moramo da se izborimo sa Dortmundom i plasiramo se u finale. Sve ćemo učiniti da se plasiramo u finale - rekao je Luis Enrike.

Potencijalni sastavi - Borusija Dortmund (4-2-2-1): Kobel - Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Sabicer, Džan - Sančo, Brant, Adejemi - Filkrug.

PSŽ (4-4-3): Donaruma - Hakimi, Markinjoš, Ernandes, Mendeš - Zair-Emeri, Vitinja, Fabijan Ruis - Dembele, Mbape, Barkola.

Bonus video: