Sezona šamara za engleski fudbal

U završnici tri Uefina takmičenja samo jedan tim iz Premijer lige, i to sa ne baš realnim šansama da se plasira u finale Lige konferencije u dvomeču sa Olimpijakosom

6492 pregleda 4 komentar(a)
Aston Vila još može do trofeja, Foto: Reuters
Aston Vila još može do trofeja, Foto: Reuters

Mančester siti je prošle godine osvojio titulu prvaka Evrope, Vest Hem se radovao u Ligi konferencije - oba engleska kluba su u finalima, u Istanbulu odnosno Pragu, pobjeđivali rivale iz Italije - tim Pepa Gvardiole je bio bolji od Intera, dok su “čekićari” savladali Fiorentinu.

Jedanaest mjeseci kasnije Premijer ligi se smiješi debakl u sva tri Uefina takmičenja, jer je samo Aston Vila ostala u igri za plasman u finale i trofej. Ni njoj, doduše, šanse nisu velike nakon što je prije dvije noći izgubila od Olimpijakosa našeg Stevana Jovetića na svom terenu u prvoj utakmici polufinala - 4:2. I što je posebno bitno za englesku elitu - šta god da se dogodi do kraja ove sezone, najjača liga na svijetu naredne neće imati petog predstavnika. To su zaslužile Serija A i Bundesliga.

PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Da je Premijer liga najjača, najbogatija, najdinamičnija i najljepša liga za gledanje - to znaju svi i ne može da ospori niko. Ali to u evropskim takmičenjima, pogotovo u Ligi šampiona gdje su uglavnom “krupne ribe”, apsolutno ne znači ništa. Pogotovo u ovoj sezoni koja prikazuje katastrofalne brojke kada su u pitanju nastupi engleskih timova u eliti.

Ukratko: premijerligaši su gubili od velikih protivnika s kojima su odigrali 12 utakmica - to su timovi poput Bajerna, Real Madrida, Milana, Pari Sen Žermena i Borusije Dortmund. Jedini koji je “odbranio čast” je Njukasl, jer je u grupnoj fazi deklasirao PSŽ 4:1. “Svrake” su, međutim, ispale u grupi, a francuski šampion je u polufinalu. Baš kao i Real, Bajern i Borusija...

Englezi su, kao i uvijek, imali velika očekivanja od ove sezone. Prije svega se vjerovalo da Siti može da odbrani pehar (zaustavio ga je Real u četvrtfinalu), druga velika nada je bio Liverpul u Ligi Evrope - kojeg je takođe u četvrtfinalu eliminisala Atalanta, nisu se proslavili ni Brajton i Vest Hem, a izgleda da neće ni Aston Vila

KO JE BIO ZA SUPERLIGU?

Superliga u fudbalu je ideja koja nije zaživjela, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da je potpuno propala. Osnovana je šokantno prije tri godine od strane 12 klubova, od toga je šest bilo iz Engleske - Siti, Arsenal, Liverpul, Mančester junajted, Čelsi i Totenhem. Povukli su se poslije žestokog otpora navijača...

Dva od njih ove sezone nisu ni igrala evropska takmičenja (Čelsi i Totenhem), dok je Mančester junajted u grupnoj fazi Lige šampiona bio iza Bajerna, Kopenhagena i Galatasaraja.

I Danci i Turci su u krugu ekipa koje su ove sezone pobjeđivale timove s Ostrva, a tu su još Olimpijakos, AEK, Atalanta, Roma, Porto, Bajer, Frajburg, Tuluz, Lans, Lil, Legia iz Varšave i belgijski Rojal Union.

“Superliga je bila pokušaj da se sruše principi takmičenja, ali uvijek je bilo jasno da mjesto u polufinalima i finalima evropskih takmičenjima moraju da se zarade. Neki klubovi iz Premijer lige možda nisu imali sreće ove sezone, neki su dobili baš ono što su zaslužili”, napisao je britanski “Gardijan”.

Bonus video: