Ćavijeve četiri želje za sklapanje nove Barse

Barselona već razmišlja o narednoj sezoni nakon što je ubijedila Ćavija da ostane, legenda kluba već ima listu potencijalnih pojačanja

7372 pregleda 3 komentar(a)
Ćavi, Foto: Albert Gea
Ćavi, Foto: Albert Gea

Krajem aprila, trener Barselone Ćavi se predomislio i odlučio da ostane na klupi “blaugrane”. Španski stručnjak je kazao da je promijenio odluku, jer su ga fudbaleri igrama uvjerili da imaju pobjednički mentalitet, iako će klub sezonu završiti bez trofeja.

Predaja šampionskog pehara Realu u subotu, takođe, nije bila sa stilom - Barsa je nokautirana u katalonskom derbiju od Đirone (4:2), pa je sada treća u La Ligi.

Taj poraz, naravno, ne mijenja Ćavijeve planove, koji je nakon odluke da ostane, krenuo u sklapanje tima za narednu sezonu. Prvo pojačanje je već dogovoreno, a to je Gvido Rodriges, koji stiže iz Betisa kao slobodan igrač.

Argentincu ugovor sa timom iz Andaluzije ističe na kraju sezone, želio je da ga produži, ali čelnici Betisa nisu bili voljni da nastave saradnju.

Betis je zadnjem veznom fudbaleru bio prvi klub u Evropi, budući da je u Španiju stigao 2020. godine iz meksičke Amerike. U karijeri je igrao još za Difensu, River Platu i Tihuanu.

Rodriges je, dakle, prvo, ali ne i posljednje pojačanje Barselone u ljetnjem prelaznom roku. Uprava kluba je Ćaviju dala odriješene ruke u sklapanju tima, a sve u skladu sa finansijskim fer-plejom.

I Ćavi je krenuo u formiranje tima za narednu sezonu i pred upravu iznio četiri želje - to su Džošua Kimih (Bajern Minhen), Martin Zubimendi (Real Sosijedad), Dani Olmo (Lajpcig) i Niko Vilijams (Atletik Bilbao).

Kimih je i prošle godine bio Ćavijeva želja, ali je na kraju odlučio da ostane u Bajernu. Njemu ugovor sa Bavarcima ističe narednog ljeta, a prema pisanju španskih medija, igrač bi volio da do početka Eura zna da li će ostati u Minhenu ili će mijenjati sredinu.

Kada je riječ o Zubimendiju, on ima ugovor sa Sosijedadom do 2027. godine. Vezista ima nekoliko ponuda iz Premijer lige, a ugovor sa španskim timom mu ističe 2027. godine, a izlazna klauzula je 60 miliona eura.

Ćavi nije zadovoljan učinkom Ferana Toresa i zbog toga želi da angažuje pojačanja na krilnoj poziciji. Zbog toga su u prvi plan iskočili Olmo i Vilijams, a njihova cijena je 60, odnosno 50 miliona eura. Sa njima bi Barsa dobila dodatnu opciju u napadu, ali prije eventualnih dolazaka klub mora da napuni kasu i proda neke fudbalere.

Ne treba zaboraviti da je Ćavi prošle godine bio zainteresovan i za Bernarda Silvu, ali taj posao nije realizovan, jer je Siti tražio 60 miliona eura.

Silvi ugovor sa “građanima” ističe za dvije godine, pa je teško vjerovati da bi Portugalac mogao da napusti “Etihad” ovog ljeta. Mada, to zavisi i od planova Pepa Gvardiole.

Ovog ljeta će, očigledno, biti prometno u Barseloni, a gdje će igrati renovirani tim?

Zbog velike rekonstrukcije stadiona “Kamp nou”, Katalonci su cijelu sezonu proveli na alternativnom, Olimpijskom stadionu “Monžuik”, nekadašnjem domu gradskog rivala Espanjola. Vjerovatno je i taj detalj uticao na nešto slabija izdanja Barselone, zato su navijači nestrpljivi da se vrate na “Kamp nou”, fudbaleri takođe.

Ipak, kako piše “Mundo Deportivo”, moraće da pričekaju - barem do polovine naredne sezone. Uprava kluba je, navodno, označila 15. decembar kao datum mogućeg povratka na kultni stadion, iako je pitanje da li će do tada biti gotova velika rekonstrukcija.

Bonus video: