Brazil domaćin Svjetskog prvenstva za fudbalerke 2027. godine

FIFA je birala između dva kandidata, pošto su zajedničku kandidaturu za domaćina poslale i Belgija, Holandija i Njemačka.

2232 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje brazilske delegacije u Bangkoku, Foto: FIFA
Slavlje brazilske delegacije u Bangkoku, Foto: FIFA

Domaćin Svetskog prvenstva za fudbalerke 2027. godine biće Brazil, odlučeno je danas na kongresu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) u Bangkoku.

FIFA je birala između dva kandidata, pošto su zajedničku kandidaturu za domaćina poslale i Belgija, Holandija i Njemačka.

Od kandidature su u aprilu odustali SAD i Meksiko, a u novembru kandidaturu je povukla Južna Afrika.

To je bilo prvi put da su sve članice Fife birale domaćina takmičenja za fudbalerke. Prethodno, to je činio Savjet Fife - odbor za donošenje odluka svjetske kuće fudbala.

Pravo glasa na elektronskom glasanju imalo je 207 članica koje su imale tri opcije za glasanje: Brazil, zajednička kandidatura Belgije, Holandije i Njemačke ili uzdržan.

Brazil je dobio 119 glasova, a zajednička kandidatura tri evropske zemlje dobila je 78 glasova.

To će biti prvi put da se Svjetsko prvenstvo za fudbalerke održava u Južnoj Americi. Predstavnici kandidature Brazila proslavili su pobjedu na podijumu nakon što su objavljeni rezultati i naveli da je to pobjeda za ženski fudbal, za njihovu zemlju i Južnu Ameriku.

"Mi smo južnoamerička zemlja koja je ostvarila pobjedu za ženski fudbal u svijetu", rekao je predsjednik Brazilske fudbalske konfederacije Ednaldo Rodriges, prije nego što se osvrnuo na katastrofalne poplave koje su pogodile zemlju.

"Poslije stvari koje utiču na sve Brazilce, katastrofe zbog klimatskih promjena, naše dostignuće, prvo Svjetsko prvenstvo za fudbalerke u Južnoj Americi, će nas ojačati", dodao je on.

Bonus video: