Ranijeri nije jedini – ko je sve dobio otkaz nakon velikih rezultata

Murinjo, Van Gal, Di Mateo, Šuster, Di Mateo... dobijali su otkaze nedugo nakon što su ispunili ciljeve i ostvarili veliki rezultate
0 komentar(a)
KAPELO_3, Foto: BETA/AP
KAPELO_3, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 26.02.2017. 12:50h

Smjena Klaudija Ranijerija, devet mjeseci nakon što je odveo Lester do senzacionalnog uspjeha i jedne od najljepših fubalskih priča svih vremena, bila je minulih dana fudbalska tema broj jedan.

Fudbalski svijet je ujedinjen u mišljenju da je odluka čelnika „lisica“ – pogrešna i bezosjećajna.

Nije, međutim, prvi put da treneri dobijaju otkaz, nedugo nakon što osvoje titule, odnosno – ispune osnovni cilj klubova koje vode.

Ranijerijeva titula je posebna, jer je osvojena sa klasičnim autsajderom, ali istu sudbinu imala su i velika imena trenerskog posla.

Žoze Murinjo je, u emotivnom govoru o Ranijerijevoj smjeni, pomenuo i njegov slučaj. U maju 2015. je slavio titulu sa Čelsijem, u decembru iste godine bio bez posla.

Murinjo je, realno, istakao da su njegova i Ranijerijeva smjena dvije različite priče, imajući u vidu snagu kluba i tima.

Roberto di Mateo je, takođe, osjetio snagu kluba iz Londona, pa je samo nekoliko mjeseci od osvajanja jedine titule u Ligi šampiona, morao da pakuje kofere – u maju prvak Evrope, u novembru 2012. godine bivši trener Čelsija.

Šta tek reći za Fabija Kapela i njegov boravak u Realu. Italijan je došao u Madrid da bi vratio titulu, koju su tri godine dijelili Barselona i Valensija.

Uspio je, 2007. godine Don Fabio je osvojio Primeru, u svom drugom mandatu na klupi „kraljevskog kluba“, ali titula nije zadovoljila čelnike kluba i navijače.

Kapelo nije ni dočekao narednu sezonu, jer je njegov Real osvojio titulu „dosadnom, defanzivnom igrom“.

Naslijedio ga je Bernd Šuster, koji je spojio sve – i rezultat, i igru, a Real i sezonu 2007/2008 završio kao šampion.

Njemac je u decembru dobio otkaz, nakon poraza od Sevilje 4:3, ali i izjave da njegov tim nema šansi u narednom meču protiv Barselone, koju je tada vodio Pep Gvardiola...

Bajern, iako važi za stabilan klub, ima tradiciju promjene trenera koji ostave veliki trag.

To dobro zna Feliks Magat, koji je dvije godine zaredom osvojio duple krune – 2005. i 2006. godine. Nije mu to donijelo mnogo kredita, u februaru 2007. je smijenjen, zbog, doduše, zaista loše serije i jednog osvojenog boda na šest mečeva.

Luis van Gal je 2010. godine sa Bajernom osvojio Bundes ligu i igrao finale Lige šampiona.

Naredne sezone je smijenjen, poslije eliminacije u osmini finala Lige šampiona, takođe od Intera, od koga je izgubio finale godinu ranije.

Jup Hajnkes je, s druge strane, sa Bajernom osvojio sve u sezoni 2012/2013 – triplu krunu (prvenstvo, kup i Ligu šampiona), ali ugovor sa njim nije produžen, već je ranije objavljeno da će u Minhen doći Pep Gvardiola.

Bonus video: