Umro Dragoslav Šekularac

Popularni Šeki je bio druga velika Zvezdina "zvijezda" poslije Rajka Mitića
5739 pregleda 2 komentar(a)
Dragoslav Šekularac, Foto: Arhiva Vijesti
Dragoslav Šekularac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2019. 10:56h

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Dragoslav Šekularac preminuo je u Beogradu u 82. godini.

Popularni Šeki je bio druga velika Zvezdina "zvijezda" poslije Rajka Mitića.

Bio je standardni član fudbalske reprezentacije Jugoslavije za koju je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova.

Zablistao je na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, na kome je SFRJ osvojila četvrro mjesto, a on bio izabran u idealnu postavu šampionata.

Dres Crvene zvezde nosio je 11 godina (1955-1966).

Njegovo umijeće sa loptom primijetio je Dimitrije Milojević, nekadašnji fudbaler BASK-a, u dvorištu Druge muške gimnazije i odmah mu je bilo jasno koliki talenat Umjetnik (jedan od nadimaka Šekularca) posjeduje.

Nosio je i dresove Karlsruea, OFK Beograda, svoje umijeće pokazivao je i fudbalskim zaljubljenicima u Kolumbiji, SAD, Francuskoj...

Radio je kao trener mlađih kategorija u Zvezdi. Jedan je od kreatora Zvezdine zlatne generacije iz 1991. godine.

Želio je da napravi tim od mladih i perspektivnih, ali neafirmisanih igrača. Predložio je Draganu Džajiću da se kupuju samo najbolji mladi fudbaleri iz tadašnje Jugoslavije.

Preuzeo je prvi tim Crvene zvezde kao trener u drugoj polovini sezone 1988/89 i već u sledećoj (1989/90), osvojio duplu krunu sa devet bodova prednosti u odnosu na Dinamo iz Zagreba.

Zbog fizičkog obračuna sa službenim licem, na terenu, nakon meča u Kelnu u Kupu UEFA, kažnjen je sa sedam mečeva zabrane vođenja tima u evropskim kupovima. Uprava kluba je zbog nemogućnosti da Šekularac vodi tim u Kupu šampiona 1990/91, odlučila da ekipu preuzme Ljupko Petrović koji je kasnije odveo Crvenu zvezdu do titule evropskog prvaka.

Pored Zvezde, Šekularac je u trenerskoj karijeri vodio i OFK Mladenovac, Futskrej Džast iz Melburna, Al Nasr iz Rijada, radio je i u Gvatemali, bio trener Amerike iz Meksika, Hajdelberg Junajteda iz Australije, Atletiko Marbelje, Busana iz Južne Koreje, Obilića. Posljednji angažman kao trener je imao u Srpskim Belim Orlovima iz Kanade.

Bonus video: