Dan kad je Medžik šokirao i zadivio svijet

Osim po maestralnim igrama, koje najbolje opisuje njegov nadimak, Medžik će ostati upamćen kao prvi vrhunski sportista koji je priznao da je zaražen HIV virusom, što je u to vrijeme bio tabu
1 komentar(a)
Medžik, Foto: Reuters
Medžik, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2016. 11:40h

"Zbog HIV virusa, čiji sam nosilac, napuštam Lejkerse... Danas".

Ovim riječima je prije 25 godina, 7. novembra 1991. godine, Irvin Medžik Džonson, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, objavio zbog čega mora da prestane da igra košarku.

Osim po maestralnim igrama, koje najbolje opisuje njegov nadimak, Medžik će ostati upamćen kao prvi vrhunski sportista koji je priznao da je zaražen HIV virusom, što je u to vrijeme bio tabu.

Tada 32-godišnji igrač Lejkersa na taj način apelovao je na cijeli svijet da ljude zaražene HIV-om ne smatraju "nižim od sebe"...

Postao je simbol, ali i aktivni učesnik u borbi sa virusom HIV.

Još veću poruku uputio je tako što je devet mjeseci kasnije, iako nosilac virusa, bio član američkog, jedinog pravog "drim tima" na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Medžik se. na kratko, vratio iz košarkaške penzije u sezoni 1995/96, u kojoj je odigrao 32 utakmice, a po završetku i definitivno rekao zbogom igri koja ga je proslavila, i koju je proslavio.

Bonus video: