Učitelj i učenik u obračunu za najveći pehar

Željko Obradović će pokušati da osvoji devetu titulu, a direktan rival će mu biti bivši pomoćnik Dimitris Itudis
78 pregleda 0 komentar(a)
Željko Obradović i Dimitris Itudis, Foto: Euroleague.net
Željko Obradović i Dimitris Itudis, Foto: Euroleague.net
Ažurirano: 15.05.2016. 09:14h

Zajedno su osvojili pet titula prvaka Evrope kada su bili saradnici u Panatinaikosu od 1999. do 2012. godine.

Sada, kao u onom motu serijala filmova „Gorštak”, može biti samo jedan - za titulu šampiona Starog kontinenta boriće se nekadašnji učitelj i učenik, stariji i mlađi brat, kako to reče Željko Obradović, koji će sa Fenerbahčeom pokušati da sruši CSKA Dimitrisa Itudisa.

Najtrofejniji evropski trener će večeras od 20 časova u Berlinu voditi 10. finale Evrolige u trenerskoj karijeri, a izgubio je samo jedno, 2001. od Makabija. Juri devetu titulu, a prvu u istoriji kluba iz azijskog dijela Istanbula.

"Pričao sam sa Dimitrisom prije početka sezone i bili smo ubijeđeni da ćemo igrati finale. Još se sjećam kada smo se sreli 1999. godine, kada je donio pogrešnu odluku da bude sa mnom. Bilo je to divnih 13 godina naših života", rekao je Obradović na jučerašnjoj pres konferenciji, a onda se našalio sa Bogdanom Bogdanovićem.

"Željeli smo da igramo onako protiv Laboral Kuće i da uđemo u produžetke. Posebno Bogdanović. Njemu se to najviše svidjelo. Spavao je tokom cijele utakmice i tada se konačno probudio".

CSKA igra svoj 13. fajnl-for u posljednjih 14 godina, ali titulu čeka od 2008.

Možda će mu olakšavajuća okolnost biti što je imao lakši zadatak u polufinalu, jer Lokomotiva Kubanj nije bila opasna kao Laboral Kuća protiv Fenera.

"Željko i ja smo se prvi put sreli 1993. godine. Ja sam bio asistent u Zagrebu, a on je vodio Huventud. Od tada smo bili u kontaktu i pozvao me je 1999. da mu se pridružim u Panatinaikosu".

"Imao sam ponudu drugog kluba da budem prvi trener, ali mi je bila čast da sarađujem sa njim. Tokom 13 godina smo dijelili sve, ali sve to sada ostaje u istoriji".

"Moramo da budemo odlučni, fokusirani i da znamo da je na drugoj strani veliki tim, koji ima sve - visinu, iskustvo, odlične bekove, krila i centre", naglasio je Itudis.

Bonus video: