Vujošević: Partizan pred gašenjem

Ukoliko ne bude adekvatne reakcije, Partizan će za nekoliko dana ostati bez tima i najverovatnije će se ugasiti, 10. avgust je krajnji rok za deblokadu
59 pregleda 2 komentar(a)
Duško Vujošević, Foto: Beta
Duško Vujošević, Foto: Beta
Ažurirano: 02.08.2013. 10:17h

Uspjesi košarkaškog kluba Partizan ne uspijevaju da probiju finansijsku blokada, zbog koje se šampion Srbije nalazi u izuztetno teškoj situaciji. Prema riječima trenera, Duška Vujoševića, situacija je alarmantna.

"Nismo odmakli daleko. Kad je u pitanju finansijski dio kluba, postoji nekoliko problema. Prvo, dug sa kojim je klub krenuo u prošlu sezonu, prema igračima, dobavljačima... Takođe, postoje dugovi iz protekle sezone, jer je nekim igračima od deset plata isplaćeno šest, a nekima samo pet, dok sam ja primio samo jednu. Godinama su troškovi veći od prihoda. Porez je prijavljivan uredno, ali nije plaćan. Napravljena je greška kada je data prilika da se krajem 2012. plati porez kako bi se ušlo u reprogram, što bi umanjilo ili čak odbilo kamatu. U vremenu nervoze, bez sredstava, nesvesni svih posledica, to nismo uradili", rekao je Vujošević, a prenosi “Kurir”.

Blokada računa stigala je u izuzetno delikatnom trenutku.

"U vrijeme kada treba da se komponuje tim za narednu sezonu. Jer, često se zimi radi što se ljeti pripremi. Zbog blokade nismo primili ni sredstva ranije dogovorena sa sponzorima, niti obeštećenje od Lučića. Nisu u pitanju velika sredstva, ali bismo počeli da ekonomišemo. Prije svega gledamo da zadržimo tim koji imamo, da regulišemo BAT i još neka dugovanja", rekao je trener “crno-bijelih”.

Vujošević priznaje da klub snosi dio krivice, ali ga boli neadekvatan tretman države prema šampionu.

"U Srbiji je neizbežno poređenje Zvezde i Partizana. U momentu kada nemaju limit, tokom plej-ofa prozivaju zašto se nama ne stavi blokada zbog neplaćenog poreza. Pri tome, oni su svoje poreske obaveze regulisali putem UPPR. Po tom prihvaćenom dokumentu za jedan period nije mogla da se nađe dokumentacija ulaza i izlaza, pa je taj dio poreza sveden na nulu. U drugom dijelu dugove prema BAT je regulisao Čović, ali nije prikazana veličina poreza. Ono malo preostalog poreza, država je prvi put u istoriji svela na dužnike treće kategorije, gdje se vraća 2,5 odsto duga u naredne tri godine. Sada se u našem slučaju insistira na principijelnosti, s punom glavnicom, kamatom, uz hipotekarno obezbeđenje privatnih lica. Ovo navodim samo kao poređenje tretmana dva kluba, od kojih je jedan višestruki prvak Srbije, regiona, s velikim brojem reprezentativaca i višegodišnji učesnik Evrolige".

Ukoliko ne bude adekvatne reakcije, Partizan će za nekoliko dana ostati bez tima i najverovatnije će se ugasiti, 10. avgust je krajnji rok za deblokadu.

"Moralo bi sve da se završi najkasnije do 10. avgusta. Nemojte da shvatite to kao neku ucjenu, ali osjećam uznemirenost dijela naroda koji navija za Partizan”, zaključio je Vujošević.

Bonus video: