Oda o Vučeviću pred dan odluke: NBA poštuje i želi našeg asa na All star meču

Vučević i Janis Adetokumbo su jedina dva igrača sa Istoka koja su u dosadašnjem dijelu sezone upisala minimum 15 poena, 15 skokova i pet asistrencija na najmanje pet mečeva
3306 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: John Raoux
Nikola Vučević, Foto: John Raoux
Ažurirano: 30.01.2019. 23:35h

Sastavi timova za All star meč biće poznati u noći između četvrtka i petka po našem vremenu, a Nikola Vučević se, s pravom, nada da će se njegovo ime naći na listi od sedam rezervi Istoka, koje će odrediti treneri.

Da je as Orlanda zaslužio poziv smatraju svi eminentni analitičari i novinari, bivši asovi, poput Šekila O’Nila…

Trener Vašingtona Skot Bruks je otkrio da je glasao za njega.

“Da, glasao sam. Mnogo mi se sviđa. Ima najbolju sezonu u karijeri, godinama ide uzlaznom putanjom. Takođe, ne znam mnogo o njemu, ne znam ga lično, ali stekao sam utisak da je sjajan momak i saigrač”, kazao je Bruks.

Na zvaničnom sajtu NBA lige pojavila se danas analiza pod naslovom “Vučević je dokazao da je jedan od najdarovitijih igrala u NBA”, u kome se navode argumenti koji potvrđuju da za njega mora da bude mjesta u Šarlotu.

“Vučević je imao nekoliko briljantnih izdanja na prvih 50 mečeva i mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da bude izabran”, navodi se u tekstu.

Vučević je pet puta postigao više od 30 poena, a dva puta je to uradio protiv Lebronovih Lejkersa, dok je drugi tripl-dabl u karijeri upisao igrajući protiv Džoela Embida iz Siksersa. Istovremeno, ima najbolje brojke u svim kategorijama od kada je u NBA, a postao je solidan defanzivac kod Stiva Kliforda.

“Ali, u slučaju da je potreban i dodatni material, evo još jedne intreresantne stastističke kategorije:

Vučević i Janis Adetokumbo su jedina dva igrača sa Istoka koja su u dosadašnjem dijelu sezone upisala minimum 15 poena, 15 skokova i pet asistrencija na najmanje pet mečeva.

Milvokijev superstar je imao takvih 11 mečeva, dok je Orlandov svestrani centar to uradio sedam puta.

Embid samo tri, Ben Simons dva, a Blejk Grifin jednom…

I kada je Hjuston uradio sjajan posao limitirajući ga u drugom poluvremenu srceparajućeg poraza u nedjelju, Vučević je upisao 19 poena, 17 skokova i pet asistencija.

Igrači sa Zapada koji su imali najmanje pet mečeva sa skorom 15+15+5 samo su Entoni Dejvis (osam), Karl Entoni Tauns (šest) i Rasel Vestbruk (pet).

Na tri 15+15+5 utakmica, Vučević je takođe imao dvije ukradene lopte i najmanje jednu blokadu, što ni Embid, sigurno najbolji centar današnjice, nije uspio”, navodi se u tekstu.

“Znam da me ljudi u NBA i oko NBA poštuju, svjestan sam toga. To je najvažnija stvar – jednostavno, želiš da budeš poštovan. Kada vidiš da ti najbolji igrači u NBA ukazuju poštovanje – to je ono što želiš i što mi je veoma važno. Osjećam, takođe, da sam, poslije Embida, jedan od najboljih centara na Istoku. Bila bi mi neopisiva čast da budem na All star meču i da sa ponosom predstavljam Orlando, u kome sam postao igrač kakav sam sada”, rekao je Vučević.

Prije ove sezone, svi su znali da Vučević može da postiže poene i da skače, ali to što je igrač sa osmogodišnjim iskustvom usavršio svoje plejmejkerske karakteristike učinilo ga je legitimnim All star kandidatom.

Vučević je četvrti po broju asistencija među svim centrima, a treći po “potencijalnim asistencijama”, u koje se ubrajaju dodavanja nakon kojih igrač napravi najviše jedan dribling prije šuta, navodi se u tekstu.

Na kraju se zaključuje da je Vučević tokom karijere u Orlandu imao 12 utakmica sa 15+15+5 statitistikom, što je najviše u istoriji tima.

Takav skor Šekil O’Nil je imao devet, Dvajt Hauard sedam, Trejsi Mekgrejdi četiri puta…

Bonus video: