Dalas ponovo šokirao šampiona

Za razliku od Lejkersa, Čikago nije dozvolio drugo iznenađenje na svom terenu. Najbolji tim regularnog dijela sezone je savladao Atlantu sa 86:73 i izjednačio rezultat u seriji na 1:1
0 komentar(a)
Novicki, Foto: Beta/AP
Novicki, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.05.2011. 09:10h

Navijači Dalasa bi mogli da zaborave dugogodišnja razočaranja u plej-ofu, jer su Maveriksi na pragu senzacije - Dirk Novicki i drugovi su i u drugom meču polufinala Zapadne konferencije šokirali LA Lejkerse (93:81).

"Divlja telad" su fenomenalnom odbranom ponovo potpuno zbunila dvostrukog uzastopnog šampiona i sada imaju veliku šansu da se tek četvrti put u klupskoj istoriji domognu finala Zapada.

- Da mi je neko rekao da ćemo pobijediti u obje utakmice, sumnjam da bih mu povjerovao. Ali mislim da smo to zaslužili - istakao je Novicki, koji je upisao 24 poena i sedam skokova.

Lejkersi su posljednji put izgubili prva dva meča u plej-ofu u finalu 2008. godine. To im je i posljednja serija koju su izgubili...

"Jezerašima" na ruku ne ide ni tradicija, jer su samo tri tima u NBA istoriji prošla u narednu rundu nakon što su poražena u prve dvije utakmice na svom terenu.

- Došli smo ovdje da pobijedimo u dvije utakmice - rekao je trener Dalasa Rik Karlajl, a potom slikovito objasnio šta je potrebno njegovom timu da bi se domogao finala Zapada. - Sada je potrebno da pucamo iz svih oružja kada ovi momci dođu na naš teren.

Treći meč je na programu već sjutra veče u Teksasu, a ni sami Lejkersi ne vjeruju da nešto spektakularno u njihovoj igri može da se promijeni.

- Duboko smo zakopani. Očigledno je da imamo problema sa samopouzdanjem. Svi od nas 13 sumnjamo u svoje mogućnosti. Mislim da je to jasno svima koji gledaju utakmice, jer oklijevamo prilikom pasa, ne pomažemo jedni drugima u odbrani... Ukoliko o tome ne budemo raspravljali, ništa se neće promijeniti - naglasio je Endrju Bajnam, koji je bio najbolji u svom timu sa 18 koševa i 13 skokova.

Kobi Brajant je bio najefikasniji igrač domaćih sa 23 pogotka, a lako se može desiti da ionako skromna odbrana Lejkersa ostane bez najboljeg igrača - Ron Artest je isključen 24,4 sekunde prije kraja jer je divljački udario Hosea Bareu.

Čak i Fil Džekson smatra da postoji velika šansa da će kontroverzni košarkaša biti suspendovan.

Za razliku od Lejkersa, Čikago nije dozvolio drugo iznenađenje na svom terenu. Najbolji tim regularnog dijela sezone je savladao Atlantu sa 86:73 i izjednačio rezultat u seriji na 1:1.

Derik Rouz je prije meča u društvu komesara NBA Dejvida Šterna pokazao publici trofej namijenjen MVP-u lige, a onda je pokazao da ga je zaslužio - sjajni plej je upisao 25 poena, 10 asistencija i šest skokova. Imao je, doduše, i osam izgubljenih lopti.

- Drago mi je da je sve oko MVP nagrade gotovo, sada možemo da igramo košarku - poručio je Rouz.

Odlični su bili i Žoakim Noa (19 koševa i 14 uhvaćenih lopti) i Luol Deng (14 pogodaka, 12 skokova), dok je najefikasniji igrač "jastrebova" iznenađujuće bio Džef Tig (21).

Rezultati - Istok: Čikago - Atlanta 86:73 (Rouz 25 p, 10 as, 6 sk, Noa 19 p, 14 sk, Deng 14 p, 12 sk - Tig 21 p, Džonson 16 p) - rezultat u seriji 1:1.

Zapad: LA Lejkers - Dalas 81:93 (Brajant 23 p, Bajnam 18 p, 13 sk, Gasol 13 p, 10 sk - Novicki 24 p, Merion 14 p, 9 sk).

Bonus video: