Kobs: Ponavlja se ista priča, moramo da izvučemo pouke

Podgoričani većinu mečeva izgubili na jednu loptu
1560 pregleda 1 komentar(a)
Džastin Kobs na meču protiv Unikahe, Foto: Savo Prelević
Džastin Kobs na meču protiv Unikahe, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2019. 12:37h

Poslije pobjede Cedevita Olimpije u Turskoj protiv Darušafake, a nakon poraza kod kuće od Unikahe, košarkaši Budućnost Volija su nakon šestog kola ostali jedina ekipa (od 24) bez pobjede u dosadašnjem toku Evrokupa.

To dovoljno govori o evropskom nastupu Podgoričana u ovoj sezoni, u kojoj “plavi” rizikuju da ponove negativan rekord iz sezone 2016/17, kada su jedini put u klupskoj istoriji takmičenje u Evrokupu završili bez pobjede (skor je bio 0-8)…

S obzirom na to da na četiri kola prije kraja takmičenja po grupama imaju tri pobjede manje od “najbližih” ekipa na tabeli grupe C (Oldenburg, Arka, Trento), jasno je da Budućnost neće moći da izbori plasman u top 16 fazu. Ono što najviše brine navijače, ali i sve u podgoričkom klubu, jeste da Budućnost ne uspijeva od početka sezone da veže dvije pobjede.

Odnosno, nakon uglavnom pobjeda u ABA ligi (skor 4-1), Podgoričani redovno gube duele u Evrokupu, i, što je najgore, uglavnom na jednu loptu, kao što je bio slučaj u srijedu veče protiv Unikahe.

"U skoro svakom meču smo bili u igri, igrali smo sa prilično dobrim timovima. Unikaha je veoma talentovana ekipa, kao i Galatasaraj. U svim tim mečevima smo napravili jednu grešku koja nas je koštala pobjede. Moramo da popravimo neke detalje, i biće dobro, jer smo veoma dobra ekipa. Nesrećno smo izgubili neke mečeve i moramo samo da nastavimo da radimo", ističe plej Budućnosti Džastin Kobs.

Nakon lošeg prvog poluvremena, u kojem su dozvolili rivalu da ubaci čak 51 poen (“plavi” nijesu imali problema sa napadom), te da ima više skokova u napadu (sedam) nego Budućnost u oba pravca (šest), izabranici Petra Mijovića su odličnom trećom četvrtinom u oba pravca (23:14) preuzeli kontrolu meča u svoje ruke i držali vođstvo do 30-ak seundi prije kraja, kada je na semaforu pisalo 81:77 za domaćina.

Izgledalo je da prva pobjeda ne može izmaći, ali su dvije greške Podgoričana (faul Martina na finti Tupana na šutu za tri poena, te faul u napadu Kobsa) omogućile gostima da sa pet uzastopnih poena dođu do pobjede, kojoj se, nekoliko sekundi ranije, nijesu nadali…

"Ponavlja se ista priča. Moramo, jednostavno, da izvučemo pouke. Imamo dobru ekipu, moramo samo da nađemo način da dobijemo utakmice koje smo do sada gubili u finišu, bilo da vodimo četiri razlike ili gubimo pola koša. Igramo dobro, ali pravimo male greške, i to je dio košarkaške utakmice. Ne radi se o nečem velikom, već o sitnim detaljima", dodaje Kobs, koji je sa 26 poena (11-8 za dva, 3-1 za tri, 8-7 slobodnih bacanja) i pet asistencija bio najbolji pojedinac meča protiv Unikahe.

Za razliku od prethodnih mečeva, Kobs protiv Unikahe nije bio određen da završi posljednji šut, već je posljednji šut za pobjedu imao mladi Luka Božić, koji nije pogodio.

"Imali smo dvije opcije. Pretpostavio sam da će taj jedan “kros-skrin” da preuzimaju i htjeli smo Božića ubacimo unutra i da u dobroj poziciji eventualno dobije loptu ispod samog obruča ne bi li iskreirao lagan poen. A glavna opcija je bio “stager-blok” za Bamforta u izlasku gore. Kobs je između te dvije situacije izabrao pas na Božića. Sve to može da se analizira, ali je suština da smo mi sa dvije kardinalne greške - defanzivni skok i faul u šutu za tri poena protivnika i ofanzivni faul - slododno mogu da kažem častili Unikahu pobjedom", rekao je trener Petar Mijović.

Petar Mijović
Mijović(Foto: Savo Prelević)

Kobs je i dalje igrač sa najvećom minutažom na terenu, ali mu to ne smeta, niti stvara pritisak, naprotiv.

"Ja sam košarkaš, volim ovaj sport, radim naporno, brinem o mom tijelu i odmaram se. Trener radi dobar posao kada je u pitanju raspored treninga i odmora, tako da se dobro osjećam. I plaćen sam da igram, volim da igram i da se takmičim na visokom nivou", ističe američki košarkaš.

Dok u Evropi kaskaju, košarkaši Budućnosti u ABA ligi, barem u rezultatskom smislu, guraju dobro, gdje su trenutno prvi, sa skorom 4-1. U subotu dočekuju Cibonu, koju su savladali u četvrtfinalu ABA Superkupa.

"Igramo dobro u ABA ligi, što je za nas najvažnije takmičenje u ovom trenutku. U Evrokupu imamo prilično male šanse, i veoma je važno da u Zagreb odemo sa pravim mentalitetom, da budemo agresivni, da igramo dobru odbranu i skačemo i da pokušamo da nastavimo dobro da igramo u tom takmičenju", zaključio je Kobs.

Mijović: U sportu stvari moraju da se zasluže

To što je Budućnost izgubila pet mečeva ove sezone na jednu loptu nije stvar samo loše sreće.

"Uvijek vjerujem da stvari u sportu moraju da se zasluže. Mnoge velike pobjede i titule su se osvajale posljednjim šutevima i uvijek sam tjerao sebe da vjerujem da je taj neko, ko je pogađao, više trenirao i bio više posvećen nego drugi", ističe Mijović.

Trener Podgoričana ističe da “momci rade dobro i pošteno”.

"Kad dođemo u neku situaciju da se nazire neki novi put, onda sami sebe vratimo na onaj stari. Ali, nećemo se predati, barem što se tiče odnosa i pokušaja da dobijamo utakmice koje su pred nama. Međutim, da je teško, sigurno jeste, u određenim momentima i pored grešaka odnos momaka je za pohvalu. Mi smo igrali protiv izuzetno kvalitetnih ekipa, kao što su Unikaha i Galatasaraj, ni Oldenburg nije ekipa za potcjenjivanje. Sve je to bilo na jednu loptu, ranije Trento i Gdinja, koje su po mom mišljenju najslabije ekipe koje smo propustili da dobijemo kod kuće", dodao je Mijović.

Bonus video: