Ivanović protiv Pešića: Bitka za španski tron

U finalu ACB lige večeras (20 časova) sastaće se Baskonija i Barselona

7157 pregleda 4 komentar(a)
Ko će ponijeti pehar kući: Duško Ivanović ili Svetislav Pešić, Foto: ACB
Ko će ponijeti pehar kući: Duško Ivanović ili Svetislav Pešić, Foto: ACB

Kada je Barselona u februaru 2018. vratila Svetislava Pešića, govorilo se da je to loš potez, jer je u pitanju prevaziđen trener. Slični stavovi su mogli da se čuju ili pročitaju kada se Duško Ivanović krajem 2019, poslije sedam godina, vratio u Baskoniju. Ali, vrijeme je pokazalo da su uprave katalonskog i baksijskog kluba povukle prave poteze, jer će se Piroćanac i Bjelopoljac večeras (20 časova) boriti za španski tron.

Ivanović, koji je preuzeo uzdrmani tim od nekadašnjeg saigrača iz Jugoplastike Velimira Perasovića, u maju je, kada je njegov tim počeo da trenira nakon duge pauze, poručio da mu je cilj osvajanje ACB lige. S obzirom na to da Barselona i dvostruki uzastopni šampion Real Madrid imaju znatno veće budžete, ta izjava je djelovala nerealno, ali je očito da je 62-godišnji stručnjak sjajno spremio ekipu. To se vidjelo u polufinalu protiv Valensije, u kojem je njegov tim poslije preokreta slavio 75:73.

"Veoma smo zadovoljni kako smo odigrali protiv Valensije. Igrači nisu puno spavali od uzbuđenja zbog same utakmice i ulaska u finale, ali sam ubijeđen da će biti spremni za meč odluke", istakao je Ivanović.

Kada je stigao u svoj drugi dom, „Fernando Buesa arenu”, zatekao je ekipu bez samopouzdanja, ali joj je ugradio ratnički mentalitet.

"Vratio sam se u Baskoniju da uživam i to radim sa ovim igračima, jer dobro rade, što i pokazuju na terenu. Vjerovao sam u ovu grupu momaka kada sam došao, znao da mogu da igraju veoma dobro. Bilo je potrebno da promijene mentalitet i karakter, uspjeli smo u tome. Samo im je nedostajalo da se bore 40 minuta i da pobjeđuju", naglasio je Ivanović.

Pres konferencija pred finale je imala zanimljivu uvertiru. Dok su prolazili pored šampionskog pehara, Pešić je uz smiješnu grimasu rekao Ivanoviću:

"Dodirni ga malo, zato što kasnije... Ne zna se”. Crnogorac mu je uz osmijeh samo odgovorio: "Dobro".

Finalisti su bili i rivali u grupi završnog turnira, a slavila je Barselona 81:75.

Pešić se nada da će opet trijumfovati i osvojiti treću titulu na klupi „blaugrane” - dvije je uzeo u prvom mandatu, 2003. i 2004, kada je osvojio i Evroligu, a u drugom je dva puta prigrabio Kup kralja.

"Tokom sezone je bilo potrebno motivisati igrače za neke utakmice. Sada nemam taj problem, jer je ovo finale i svi žele titulu. Imamo igrače s iskustvom i talentom, ali znamo da moramo da odigramo dobro svih 40 minuta, da ne možemo da pobijedimo u prvoj četvrtini", istakao je 70-godišnji trener.

Pešić izuzetno cijeni kolegu i nekadašnjeg sunarodnika.

"Znamo kako igraju Duškovi timovi. Nema tu puno taktike ili filozofije, to je direktna košarka u kojoj svako zna svoj posao. Igrači znaju što trener želi i u napadu i u odbrani. Nije lako igrati takvu košarku, nema puno ekipa koje to mogu u Evropi. Ali, ovaj tim Baskonije je drugačiji, Duško ima filozofiju, sjajan je trener. Zaslužili su da igraju finale", poručio je Pešić.

Bonus video: