Imao je skromnu NBA karijeru, a uspješniji od njega samo je Majkl Džordan

Bogatstvo Ulisesa Bridžmena, košarkaša Milvokija i LA Klipersa sedamdesetih i osamdesetih, procjenjuje se na preko 600 miliona dolara

3862 pregleda 0 komentar(a)
Ulises Bridžmen, Foto: Sports Illustrated
Ulises Bridžmen, Foto: Sports Illustrated

Ko je čuo za Ulisesa Bridžmena, ko uopšte zna da je u pitanju bivši NBA košarkaš? Ko bi ga uopšte i poredio sa Majklom Džordanom, vjerovatno najvećim košarkašem svih vremena...

Nije u pitanju umijeće sa loptom u rukama, već osjećaj za posao - Bridžmen, poznatiji pod nadimkom Džunior Bridžmen, tako je danas drugi najbogatiji bivši igrač najjače lige na svijetu, ali i peti najbogatiji bivši sportista.

Njegovo bogatstvo je trenutno oko 600 miliona dolara, daleko je ispred Džordan za kojeg se procjenjuje da je „težak” preko dvije milijarde.

Džunior je u NBA ligi je igrao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka i nikada nije bio velika zvijezda. U arhivi se može naći da su ga kao osmog pika 1975. godine draftovali Los Anđeles Lejkersi, kao i da su ga odmah poslali u Milvoki u zamjenu mnogo slavnijeg Karima Abdul Džabara.

Baksi su jedan od dva kluba za koje je nastupao u NBA ligi od 1975. do 1987, pored LA Klipersa, u kojima je pred kraj karijere dobio godišnji ugovor vrijedan 350 hiljada američkih dolara.

1988. godine su Milvoki Baksi povukli dres sa brojem 2 koji je nosio Ulises Bridžmen u dva navrata tokom NBA karijere.

U najjačoj ligi na svijetu je imao prosjek od 11,5 poena, 3,5 skokova i 2,4 asistencije

Bridžmen je rođen u Čikagu i sada ima 66 godina i nije teško zaključiti da košarka nije jedino zanimanje za koje je imao dar.

Van terena je zaradio i previše, došao je do ranga da se mjeri sa najbogatijima, kada već u košarci nije mogao među najboljima...

foto: Printscreen

Kako se bližio kraj njegove karijere, Bridžmen je znao da postoji i život nakon košarke - kupio restoran brze hrane „Vendis” u Sjedinjenim Američkim Država i čak se zaposlio u jednom od njih kako bi se što bolje prilagodio radničkom životu - bio je šef kuhinje, gdje je provodio ljeta dok je trajala pauza između dvije košarkaške sezone.

Bridžmen, rođen u Ist Čikagu u Indijani, kako je vrijeme odmicalo je sve manje mislio o košarci, a sve više o biznisu. Tako se posao polako širio.

Kada je završio karijeru, Ulises je već imao tri „Vendis” restorana, a kako je uspješan govori i to da je danas kod njega zapošljeno gotovo 11 hiljada ljudi.

Trenutno je vlasnik 161 restorana širom SAD, ali „Vendis” nisu jedini u njegovom vlasništvu. Ima i 118 „Čilis”, a od prije tri godine je i direktor firme koja je zadužena da puni boce „Kola kole”...

Bonus video: