Bez kalkulacija - na pobjede protiv Švedske i Izraela

U „balonu” u „Bemax areni”, izabranice Jelene Škerović u četvrtak (17.40) igraju sa Švedskom, a u subotu sa Izraelom

3583 pregleda 1 komentar(a)
Selektorka Crne Gore Jelena Škerović na večerašnjem treningu, Foto: KSCG
Selektorka Crne Gore Jelena Škerović na večerašnjem treningu, Foto: KSCG

Za razliku od Eurobasketa za muškarce, koji je proširen na 24 učesnika, u ženskoj konkurenciji se na smotri najboljih na Starom kontinentu može naći samo 16 selekcija.

Zbog toga je i prava na grešku manje - košarkašice Crne Gore u „Bemax areni” u četvrtak protiv bezbrižne Švedske (17.40) i u subotu protiv Izraela (19 časova) traže maksimalan učinak kako bi bile sigurne učesnice šampionata u Španiji i Francuskoj bar kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz devet grupa.

U nekim kombinacijama dovoljna bi bila i pobjeda nad Izraelom, koju su „crvene” savladale 12. novembra na Kritu (73:66), ali selektorka Jelena Škerović ne želi da se oslanja na to.

Uostalom, imaće i pomoć najbolje crnogorske igračice Jelene Dubljević, koja bi mogla da pomogne u osveti Šveđankama za poraz u Malmeu u novembru 2019. godine (68:55).

Poslije duže pauze opet u nacionalnom timu: Jelena Dubljević
Poslije duže pauze opet u nacionalnom timu: Jelena Dubljevićfoto: KSCG

„Dvije pobjede nam donose siguran plasman. Sa jednom će biti veoma teško, jer je mnogo grupa i selekcija koje pretenduju na tih pet slobodnih mjesta sa druge pozicije. Sa oba trijumfa bismo 100 odsto išle na Evropsko prvenstvo, zato će nam pobjede biti cilj i protiv Švedske i protiv Izraela”, poručila je Škerovićeva.

Nekadašnja kapitenka Crne Gore je zadovoljna formom igračica.

„Svaka igra u svojim klubovima i u boljoj su formi nego što su bile prošlih godina. Moramo da uđemo jako u meč sa Švedskom i da tražimo pozitivan rezultat, jer bi nam pobjeda donijela veće šanse za prolazak na Evropsko prvenstvo”, naglasila je 40-godišnja Podgoričanka, koja od večeras ima na raspolaganju sve igračice.

Bojana Kovačević je igrala protiv Švedske u Malmeu, ali i nekoliko mjeseci ranije u Rigi u porazu na Evropskom prvenstvu protiv istog rivala (67:51).

„Plasman na Evropsko prvenstvo nam je od početka bio cilj, tako da nam je fokus na Švedsku, a potom na Izrael. Želimo obje pobjede, nadamo se dobrim rezultatima. Znamo kakva je ekipa Švedska, igrale smo sa njom na Evropskom prvenstvu i u kvalifikacijama i znamo šta nas čeka”, rekla je Kovačevićeva.

Bonus video: