Ko je kriv za Kobijevu smrt - pilot i pored upozorenja uletio u gustu maglu

Istragom je utvrđeno da je pilot Ara Zobajan imao dozvolu da leti u uslovima blaže magle, ali ne i za upravljanje helikopterom u oblacima

5519 pregleda 3 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Užasnog popodneva u nedjelju, 26. januara, dok se još nije ugasio požar od olupine helikoptera, istražitelji Nacionalnog odbora za bezbjednost prevoza (NTSB) stigli su u Los Anđeles, sa samo jednim ciljem - da saznaju zbog čega su poginuli Kobi Brajant, njegova kćerka Đana i još sedmoro ljudi.

Nakon 380 dana, saopšteni su rezultati istrage, koji su se mogli naslutiti odmah nakon nesreće - vjerovatni uzrok pada je to što je pilot Ara Zobajan u lošim meteoroloških uslovima doživio prostornu dezorijentaciju i gubitak kontrole. I pored upozorenja, uletio je u gustu maglu i niske oblake, izgubio orijentaciju i kontrolu nad helikopterom, što je dovelo do pada.

Kobi Brajant
foto: Printscreen YouTube

Istragom je utvrđeno da je Zobajan imao dozvolu da leti u uslovima blaže magle, ali ne i za upravljanje helikopterom u oblacima, samo uz upotrebu instrumenata. Pilot je zanemario znake upozorenja o pogoršanju vremenskih uslova, a u posljednjim sekundama leta je pokušao nagli uspon, koji je doveo do gubitka uzgona i pada.

"Postoje dva tipa dezorijentacije. Jedan je kad ste izgubljeni, kada pomislite da ste na auto-putu I-5, a zapravo ste 101. Ali, ovdje ne pričamo o takvom tipu, već govorimo o prostornoj dezorijentaciji, kada pilot bukvalno ne zna gdje je gore i dolje, da li se naginje lijevo ili desno", rekao je predsjednik NTSB-a Robert L. Samvolt.

Bonus video: