U Tivtu počinje finalni turnir Kupa Crne Gore za košarkaše: Budućnost brani pehar

U četvrtfinalu se sastaju Primorje – Šušanj (13), Sutjeska – Budućnost (15:30), SC Derbi – Teodo (18:00) i Podgorica – Mornar (20:30)

4171 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Učesnici Kupa, Foto: KSCG
Učesnici Kupa, Foto: KSCG

Drugi put, a prvi nakon 2013. godine, Tivat će biti domaćin završnice Kupa Crne Gore u košarci.

U muškoj konkurenciji se osam ekipa bori za pehar, koji brani Budućnost Voli, Podgoričani su 16 puta osvajali ovo takmičenje, a osim njih do pehara u Kupu je stigla i Sutjeska, koja je upravo u Tivtu 2013. godine osvojila najveći trofej u istoriji.

Upravo će Podgoričani i Nikšićani sjutra (15:30), kao i prošle godine, odmjeriti snage u četvrtfinalu. Ostali parovi su Primorje - Šušanj (13), Teodo - SC Derbi (18) i Podgorica - Mornar (20:30). Polufinale je u srijedu, a finale u četvrtak.

Budućnost je favorit i ove godine, a zbog ograničenja broja stranaca (najviše četiri), trener crnogorskog šampiona, Andrej Žakelj, odlučio je da računa na Mekinlija Rajta, Flečera Megija, Nikolu Tanaskovića i Kenana Kamenjaša.

"Možda jesmo glavni favoriti, ali favoriti ne pobjeđuju uvijek. Kup je specifično takmičenja, gdje se iznenađenja često dešavaju. Ko god želi da ide do kraja, mora u svakom meču biti na maksimumu. Očekuje nas nezgodna ekipa Sutjeske. Nema mnogo filozofije, moramo da se spremimo, iako je naporan ritam, jer moramo da odradimo posao i damo svoj maksimum", kazao je Žakelj na današnjoj konferenciji.

Žakelj
Žakeljfoto: KSCG

Sutjeska se bori za plasman u plej-of NLB ABA2 lige, dok je u Prvoj crnogorskoj ligi zabilježila 10 pobjeda i jedan poraz.

"Nijesmo imali sreće na žrijebu, jer smo izvukli Budućnost, koja je glavni kandidat za osvajanje trofeja. Naša obaveza je samo da damo maksimum. Mlađi igrači imaju priliku da uče iz ovakvih mečeva. Odigrali smo zaista veliki broj mečeva u kratkom intervalu, zbog čega svima želim da ih zaobiđu povrede, a Mornaru želim da ostane u ABA ligi, jer je to dugogodišnjim radom i pravim predstavljanjem crnogorske košarke, apsolutno zaslužio", rekao je trener Nikšićana Miloš Minić.

Minić
Minićfoto: KSCG

Domaćin turnira Teodo nije imao sreće na žrijebu, pa će se već u četvrtfinalu sastati sa ekipom iz AdmiralBet ABA lige - SC Derbijem. Ekipa Dušana Dubljevića je dobro odigrala dosadašnji dio sezone i bori se za plasman u NLB ABA2 ligu.

"Nadam se da ćemo biti dobri domaćini i zaista mi je drago da smo dobili organizaciju turnira. Nijesmo imali sreće na žrijebu, jer smo dobili za protivnika ekipu, koja će nastupati sa možda malim izmjenama u rosteru u odnosu na onaj sa kojim igra ABA ligu. Po meni su jedan od favorita za osvajanje trofeja. Ali, nadam se da ćemo pokazati da naši rezultati nijesu slučajnost", kazao je član stručnog štaba Teoda, Boris Jeknić.

Jeknić
Jeknićfoto: KSCG

Trener SC Derbija, Dejan Jakara je oprezan.

"Veoma teško je pripremiti se za Teodo, jer smo juče igrali protiv Borca, tako da ne znam ni kako ćemo trening odraditi. Malo je vremena, ali moramo pokazati da smo kvalitetniji i opravdati ulogu favorita. Ne gledamo sad finale, razmišljamo samo o Teodu. Igrali smo dosta mečeva u I A MCKL sa gotovo cijelim rosterom, pa smo imali utakmice gdje smo se mučili. Neće biti lako, Teodo će imati podršku navijača, tako da moramo biti oprezni, kazao je Jakara.

Jakara
Jakarafoto: KSCG

Zanimljivo će biti i na utakmici Podgorice i Mornara. Ekipa Dragana Radovića igra dobro u NLB ABA2 ligi, gdje je pobijedila favorite za titulu, Spartak i Vojvodinu, pa će do kraja regularnog dijela voditi borbu za plej-of. U domaćem prvenstvu Podgorica je zabilježila 10 pobjeda i dva poraza.

"Očekujemo spremni i u dobrom ritmu Kup. Želimo da budemo što duže učesnici Kupa, ali neće biti lako, jer za rivala imamo Mornar, koji je predstavnik u ABA ligi. Biće potrebno da se adaptiramo na njihov nivo igre. Ali, daćemo sve od sebe da borbenošću i željom nadomjestimo neki nedostatak kvaliteta. Mornar je favorit, ali nećemo se predati unaprijed. Barani su krenuli slabije, ali posljednjih mjesec i po su podigli formu, igraju ravnopravno sa svima u ABA ligi, tako da je jasno da nas čeka težak posao, ali svakako da ćemo pokušati da dođemo do pobjede", naglasio je Dragan Radović, trener Podgorice, koja je prošle sezone u finalu izgubila od Budućnosti.

Radović
Radovićfoto: KSCG

Mornaru je u mislima opstanak u ABA ligi, ali Barani žele i da u Kupu ostave dobar utisak.

"Nije bilo mnogo vremena za pripremu, jer smo juče igrali protiv Mege. Nakon lošeg početka sezone, posljednjih mjesec i po smo se podigli, to pokazuju rezultati, tako da očekujem dobru utakmicu protiv Podgorice i nadam se da možemo izboriti polufinale, iako će biti izmijenjen roster", poručio je tim menadžer Barana Lazar Pavićević.

Pavićević
Pavićevićfoto: KSCG

Program od 13 časova otvaraju najprijatnije iznenađenje domaćeg šampionata, Primorje i lider B lige, Šušanj.

"Lijepo je da smo dio finalnog turnira i nadam se da nas očekuju zanimljivi mečevi i lijepo druženje. Na startu nas čeka meč protiv ekipe koja je lider B lige i zasluženo je stigla do finalnog turnira Kupa. Očekujem maksimalan pristup od strane mojih igrača i nadam se plasmanu u polufinale", kazao je Danilo Pavićević, trener Primorja, koje je trenutno drugo u crnogorskoj ligi sa 10 pobjeda i dva poraza.

Pavićević
Pavićevićfoto: KSCG

Šušanj je prvi put na finalnom turniru Kupa.

"Dobrim igrama u B ligi stigli smo do ovog finalnog turnira, ali sigurno da su svi svjesni ogromne razlike u kvalitetu između B i A lige. Zbog toga naš kvalitet ne obećava da ćemo ovaj četvrfinalni par zanimljivim, ali svakako da je čast biti na turniru Kupa. Mi smo mlad klub, koji je sastavljen pretežno od igrača koji su prestali sa aktivnim igranjem, tako da su to uglavnom povratnici, a u pitanju je čist volonterizam koji se zasniva na entuzijazmu par ljudi iz kluba. Kod nas nema niko profesionalni angažman, čak ni dva Amerikanca, iako zvuči nevjerovatno", kazao je trener lidera B Lige Petar Vuajčić.

Vujačić
Vujačićfoto: KSCG

RASPORED - UTORAK

Primorje – Šušanj (13)

Sutjeska – Budućnost (15:30)

SC Derbi – Teodo (18:00)

Podgorica – Mornar (20:30)

Bonus video: