Odložena odluka o ulasku Dubaija u AdmiralBet ABA ligu

Nastavak sjednice Skupštine je 19. marta

8549 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: ABA Liga/Dragana Stjepanović
Ilustracija, Foto: ABA Liga/Dragana Stjepanović
Ažurirano: 12.03.2024. 21:29h

Čekala je regionalna, ali i evropska javnost vijesti iz Zagreba, gdje je danas održana Skupština AdmiralBet ABA lige na kojoj je bilo riječi o ulasku Dubaija u ovo takmičenje.

I, iako se očekivalo da klub iz UAE bude primljen u regionalnu košarku, odluka je odgođena za naredni utorak, kada će biti održan novi sastanak.

“Predstavnici Dubaija su na sjednici predstavili dugoročnu ponudu i sportsko-poslovnu viziju vezanu za pridruživanje AdmiralBet ABA ligi. Svi članovi Skupštine su bili pozitivni i otvoreni prema predstavljenom projektu, čime su stvoreni temelji za dalje diskusije. Konačna odluka na ovu temu će biti donijeta u najkraćem roku. Nastavak sjednice Skupštine zakazan je za 19. mart”, piše na sajtu regionalnog takmičenja.

Da bi Dubai ušao u AdmiralBet ABA ligu, po Statutu je neophodna jednoglasna odluka Skupštine.

Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata danas nije primljen u AdmiralBet ABA ligu zbog finansijskih razloga, jer su klubovi tražili više novca od ponuđenog, piše Mozzart sport. Ta informacija je potvrđena i "Vijestima", a čeka se i da Evroliga prvo definiše status Dubaija.

Prema ranijim pisanjima, Dubai je AdmiralBet ABA ligi za tri sezone ponudio 4,5 miliona eura, odnosno po 1,5 miliona za svaku sezonu, ali to klubovima nije bilo dovoljno, zbog čega su tražili da se dostavi nova, finansijski bolja ponuda.

Mozzart sport piše i da nije jasno definisan stav što se tiče formata lige u slučaju ulaska kluba sa Bliskog istoka, odnosno da li bi ABA liga od sljedeće brojala 15 ili 16 učesnika. Nejasno je i po kojem ključu bi se dijelilo dodatno mjesto, ako bi se spisak učesnika proširio za dva mjesta.

Sa druge strane, Meridian sport piše da će se Dubai, ako do narednog utorka ne bude sve dogovoreno i potpisano, okrenuti na drugu stranu, odnosno ka drugim opcijama.

Dubai bi od naredne sezone trebalo da učestvuje u Evrokupu, a to takmičenje bi trebalo da bude prva stanica ka Evroligi. Zbog toga je klub iz UAE ponudio Evroligi 69 miliona eura, a 65 bi trebalo da podijele klubovi koji su vlasnici licence.

Takođe, drugi emirat - Abu Dabi - ponudio je još 75 miliona eura za organizaciju tri završna turnira Evrolige, odnosno po 25 miliona za svaku sezonu. UAE želi da postane i naslovni sponzor Evrolige preko svoje aviokompanije i nudi veći novac kako bi naslijedio tursku aviokompaniju “Turkish Airlines”.

Na Skupštini je, kako “Vijesti” saznaju, bilo priče i o ulasku SC Derbija u vlasničku strukturu ABA lige, kao i Splita i Borca iz Čačka, ali nije postignut dogovor. Polemika je bilo i da li bi trebalo dozvoliti da šesti klub iz Srbije, ukoliko to izbori kroz NLB ABA2 ligu, direktno uđe u elitu ili bi morao da igra baraž sa najslabije plasiranom srpskom ekipom, kao Zlatibor protiv Borca u sezoni 2021/2022.

Bonus video: