Pola vijeka KK Mornar: Sa našim klubom diše čitav grad, navija, raduje se, strijepi

Košarkaški klub Mornar danas slavi 50 godina postojanja

2987 pregleda 2 komentar(a)
Foto: KK Mornar
Foto: KK Mornar

Veliki jubilej košarke u Baru, košarke u Crnoj Gori.

KK Mornar danas slavi 50 godina postojanja!

Đorđije Pavićević, predsjednik kluba, s ponsom se osvreće da prošlost, a gleda i u budućnost, i to blisku, jer Mornar je ova sedmica ključna kada je u pitanju ostanak Mornara u regionalnoj Admiralbet ABA ligi.

"U proteklih pola vijeka mnogi su utkali dio sebe, dio svojih najboljih godina, da bi naš klub bio ovo što je danas - ponos Bara i Crne Gore. Od prvog do aktuelnog kapitena, od Rajka Vujovića do Nemanje Vranješa, od prvog do aktuelnog predsjednika, od Pera Radovića do Đorđija Pavićevića, od prvog trenera, profesorice Branke Korać, do aktuelnog Mihaila Pavićevića. Od prvih navijača na terenu pored Gimnazije do armije sadašnjih u velelepnoj dvorani 'Topolica'. Brojni su košarkaši oblačili dreš Mornara i Barani i došljaci, kojima su Bar i Mornar zauvijek ostali u duši. A bilo ih je iz mnogih zemalja, različite boje kože, vjere i nacije. I u tome je tajna uspjeha Mornara - svi su bili dobrodošli, svi su se ovdje osjećali kao kod kuće, svoji na svome. I zbog toga se nisu štedjeli na terenu, igrali su srcem za svoj klub. Baš kao i onaj čija zvijezda još uvijek sija na košarkaškom nebu svijeta - Nikola Vučević. Od mnogih trenera koji su kormilarili Mornarovim brodom i makar jednom sjedeli na njegovoj klupi, najznačajnije ime je Božidar Maljković", kazao je Đorđije Pavićević.

Košarkaši Mornara
foto: KK Mornar

Prvi čovjek Mornara ističe da “ne treba zaboraviti ni brojne članove uprave kluba koji su kroz ovih pet decenija nesebično pomagali da Mornar uzdignute glave prebrodi i teške godine”.

"I sada Mornar ima dobru ekipu ljudi koji žive s njim - od igrača, stručnog štaba, administracije i uprave do navijača i prijatelja kluba širom regiona i Evrope. Mornar je stabilan abaligaš već osam godina i sezonu 2024/25 dočekaće u ABA ligi, u to nema sumnje", kazao je Pavićević.

Najveći zlet barske košarke krenuo je sezone 2015. godine, kada je Mornar u Prvoj crnogorskoj ligi ostvario 24 pobjede i bez poraza osvojio prvo mjesto i plasirao se u ABA ligu.

Igrao je te sezone u finalu Balkanske lige i Kupa Crne Gore.

"Do sada najveći uspjeh klub je ostvario u sezoni 2017/18. Tada je osvojio prvu titulu šampiona Crne Gore, savladavši u finalu plej-ofa Budućnost (3:1 u pobjedama), a u polufinalu plej-ofa ABA lige izgubio je od Crvene zvezde (2:1), dok je u FIBA Evrokupa prošao dvije grupne faze i osminu finala, da bi u četvrtfinalu bio zaustavljen od holandskog Donara", podsjetio je Pavićević.

Mornar je, kako ističe njegov predsjednik, "u protekloj deceniji, igrajući stalno u respektabilnim međunarodnim tamičenjima, ugostio pedesetak ekipa iz regiona i Evrope, iz tridesetak zemalja".

"S ponosom ističemo da su svi bili oduševljeni gostoprimstvom Barana i 'mornara' i da su na rastanku poželjeli da opet dođu: 'Vi ste pravi ambasadori svog grada i svoje zemlje' - redom su isticali. Bar i Mornar su odavno postali jedno. Već pola vijeka su ponosni jedan na drugog. Sa Mornarom diše čitav grad, navija, raduje se, strijepi. Uz Mornar su svi Barani ma gdje da su po svijetu. Ima i podršku od ovdašnjih privrednika a posebno čvrsta i dragocjena je ona od predsjednika Opštine, g-dina Dušana Raičevića i njegove administracije, koji su prepoznali što za ovaj grad i njegovu promociju znači jedan jak košarkaški klub. Svi smo mi prolazni, dragi prijatelji, samo su Bar i Mornar vječni", istakao je predsjednik Mornara.

Bonus video: