Uertas, Šermadini i saigrači u Beogradu pišu istoriju: Tenerife u Srbiji juri rekordnu titulu

Tenerife peti put na fajnl-foru FIBA Lige šampiona. Španska ekipa je tri puta igrala u finalu, a osvojila dvije titule

8200 pregleda 3 komentar(a)
Na krilima veterana do još jednog uspjeha, Foto: Championsleague.basketball/FIBA
Na krilima veterana do još jednog uspjeha, Foto: Championsleague.basketball/FIBA

Pariz je dominaciju u Evrokupu potvrdio osvajanjem titule, u Evroligi je sinoć počeo plej-of, dok će u FIBA Ligi šampiona predstojećeg vikenda u Beogradu biti održan fajnl-for.

Sezonu u ovom takmičenju obilježil su španski timovi, pa će tako tri ekipe sa Pirineja razigravati za titulu - Mursija, Unikaha i Tenerife. Četvrti tim je grčki Peristeri. Parovi polufinala su Tenerife - Peristeri (petak, 18), odnosno Mursija - Unikaha (petak 21).

Upravo je Tenerife zaštitni znak ovog takmičenja. Od osnivanja FIBA Lige šampiona (prva sezona je 2016/2017), ova ekipa je četiri puta igrala na završnom turniru, tri puta bila u finalu, a osvojila dvije titule. U glavnom gradu Srbije španski tim ima priliku da bude prvi sa tri titule u ovom takmičenju. Dva pehara ima još jedan španski tim - San Pablo Burgos.

Ekipa sa Kanarskih ostrva je pravi primjer kako je još jedno košarkaško takmičenje dalo evropskim klubovima priliku da napreduju i stignu do dobrih rezultata. Tenerife je standardan prvoligaš u Endesa ligi, pa se ove sezone nakon 30 kola nalazi na šestom mjestu sa 19 pobjeda i 11 poraza.

Ovogodišnju kampanju u Ligi šampiona Tenerife je počeo u grupi sa francuskim Šoleom, turskom Darušafakom i letonskom VEF Rigom. Ekipa Ćusa Vidorete je osvojila prvo mjesto sa četiri pobjede i dva poraza.

Prvo mjesto u grupi garantovalo je direktan prolaz u drugu fazu, gdje je dvostruki šampion takođe osvojio prvo mjesto, uz skor 4-2, a pored Karšijake i Hapoela iz Jerusalima, rival u novoj grupi je bio upravo Peristeri. U Španiji je Tenerife slavio (89:68), dok je u Grčkoj bilo za Peristeri (90:82). Tim Ćusa Vidorete je osvajanjem prvog mejsta u ovoj grupi obezbijedio prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, u kojem je bio bolji od turskog Tofaša.

Rival u polufinalu je Peristeri, na čijoj klupi sjedi legenda evropske košarke - Vasilis Spanulis. Tenerife je u Ligi šampiona šest puta igrao protiv grčkih klubova, a bilans su četiri pobjede i dva poraza.

Ali, uoči završnog turnira španska ekipa ima problema sa povredama. Aron Dornekamp će zbog povrede stopala vjerovatno propustiti predstojeći fajnl-for, dok je Haime Fernandes operisao desno koljeno i završio sezonu.

Prva zvijezda ekipe je veteran i legenda Marselinjo Uertas. Brazilski košarkaš je krajem marta postao najbolji asistent u istoriji Endesa lige, a Ligu šampiona je osvojio prije dvije godine, kada je bio i MVP završnog turnira, čiji je domaćin bio Bilbao.

Uertas
Uertasfoto: FIBA Champions League

"Znamo kako Peristeri igra, kakav je njihov stil. Dobro ćemo se pripremiti i pokušati da neutrališemo njihove dobre strane. Spremni smo na svaki scenario" rekao je Uertas, koji ove sezone u Ligi šampiona prosječno postiže 15,8 poena, uz 7,9 asistencija.

Uertas je u karijeri vodio borbu sa Spanulisom na terenu, a sada će igrati protiv ekipe koju vodi legendarni Grk.

"Spanulis je legenda evropske košarke. Poštovanje je obostrano", poručio je Brazilac.

Uertasa će pokušati da zaustavi Džo Regland. Bivši košarkaš, između ostalog, Olimpije iz Milana, Kantua, Crvene zvedze, Karšijake ove sezone prosječno postiže 14,8 poena, uz 9,2 asistencije. Uertas i Regland su igrali jedan protiv drugog upravo na fajnl-foru 2022. godine, kada je španska ekipa u polufinalu bila bolja od Hapoel Holona (78:71).

Uertas jeste veteran, ali ne jedini u ovom timu. Osvajač Evrolige sa Panatinaikosom 2009. i Olimpijakosom 2013. godine gruzijski reprezentativac Šermadini je prije dvije godine osvojio Ligu šampiona, a u dresu kluba sa Kanarskih ostrva je dva puta bio MVP Endesa lige - 2021. i 2023. godine. Ove sezone u Ligi šampiona prosječno postiže 11,6 poena i 4,7 skokova.

Šermadini i Uertas
Šermadini i Uertasfoto: FIBA Champions League

Uertas i Šermadini su, dakle, bili dio tima, koji je prije dvije godine osvojio Ligu šampiona. Osim njih u tadašnjem sastavu, kao i danas su Sasu Salin (8,3 poena ove sezone u LŠ), Đoan Sastre (7,1 poen), Bruno Fitipaldo (4,5 poena) i Fran Guera (6,9 poena).

A član šampionskog tima 2017. godine je bio Tim Abromaitis. Po završetku te sezone je otišao u Zenit, potom igrao u Unikahu, pa se vratio prije dvije godine.

Beograd bi, dakle, predstojećeg vikenda mogao da svjedoči pisanju istorije. A Uertas, Šermadini i saigrači će učiniti sve da se to dogodi.

Bonus video: