Zaražen funkcioner, igrači pozitivni, prekinute pripreme, a KSCG još ćuti o tome

Svijet već nekoliko mjeseci živi sa koronavirusom, covid-19 je prije nekoliko dana ušao i u crnogorski sport. Zašto, međutim, takve informacije ne samo da se ne saopštavaju sa zvaničnih adresa, već očigledno i pokušavaju da se sakriju

62313 pregleda 153 reakcija 21 komentar(a)
Nikola Janović je nedavno posjetio pripreme ženske košarkaške reprezentacije u Bijelom Polju, tu je bio i navodno zaraženi košarkaški funkcioner, Foto: Gov.me
Nikola Janović je nedavno posjetio pripreme ženske košarkaške reprezentacije u Bijelom Polju, tu je bio i navodno zaraženi košarkaški funkcioner, Foto: Gov.me

Trener Arsenala Mikel Arteta ima koronavirus, objavio je njegov klub 12. marta, što je bio znak za prekid jednog od najjačih fudbalskih šampionata na svijetu, engleske Premijer lige.

Još prije toga, u Italiji, zarazilo se nekoliko igrača osmostrukog uzastopnog šampiona Juventusa - među njima je i velika zvijezda, Paolo Dibala. Objavljena su sva imena.

Istovremeno, u NBA ligi, redom su stizale vijesti - pozitivan je Rudi Gober, pozitivan je Donovan Mičel, pozitivan je Kevin Djurent... Pozitivan je i Nikola Jokić, i to u Srbiji...

Nedavno, na teniskom Adrija turu, testirale su se i najveće teniske zvijezde - Novak Đoković, Grigor Dimitrov i Borna Ćorić bili su pozitivni, Aleksander Zverev i Dominik Tim negativni...

Imamo i drugačije primjere - engleska Premijer liga, na primjer, javno ne saopštava imena zaraženih otkada su počeli treninzi za nastavak prvenstva, ali saopštava ime kluba i broj pozitivnih na covid-19. Svi koji su bili s njima u kontaktu moraju na testiranje...

To se zove odgovorno ponašanje, i prema sportu i prema cijeloj zajednici...

Četiri mjeseca otkada je registrovan prvi slučaj koronavirusa kod nas, covid-19 je "ušao" u crnogorski sport.

Ništa neočekivano, s obzirom na trenutne okolnosti - i to je vjerovatno moralo da se desi.

Zvaničnih informacija, međutim, o tome nema - javnost u Crnoj Gori, crnogorskom sportu informiše se o njima u nezvaničnoj formi, medijskim saznanjima, glasinama...

Gotovo u formi polušapata, na primjer, već danima kruži informacija da je visoki funkcioner Košarkaškog saveza Crne Gore - dakle, javni funkcioner, pozitivan na koronavirus.

Isti taj funkcioner obilazio je minulih dana košarkaške kampove, bio u bliskom kontaktu sa stručnim štabovima selekcija.

Svi košarkaši i košarkašice, treneri, osoblje, na tim kampovima, testirali su se potom na koronavirus - informacija je, takođe, nezvanična.

Dva košarkaša muške selekcije, koja se pripremala u Tivtu (mlada i seniorska selekcija) navodno su pozitivna na koronavirus - ponovo "navodno", jer zvaničnih informacija o tome nema.

Posljednja informacija na sajtu Košarkaškog saveza Crne Gore vezana za nacionalne selekcije objavljena je 22. juna, a naslov glasi: "Seniori i mladi reprezentativci na okupu u Tivtu".

Isti reprezentativci čije su pripreme, valjda, prekinute zbog koronavirusa, ali obavijesti o tome nema...

Pod prefiksom "nezvanično" zato se i tretiraju navodi da je u kontaktu sa navodno zaraženim funkiconerom KSCG prije samo deset dana u Bijelom Polju bio i ministar sporta i mladih Nikola Janović, koji je nakon toga posjećivao razne manifestacije, skupove, sastanke - držao je tribinu u Bijelom Polju, bio sjednici Vlade, gostovao na Javnom servisu...

Kako je pisao list "Dan", nije otišao u samoizolaciju - barem ne do prije dva dana.

Vjerovatno zbog toga što zvanično niko ništa nije objavio o tome.

Slično je i sa fudbalom, fudbalerima i sa fudbalskim klubovima.

Već nekoliko dana je moglo da se čuje da pojedini fudbaleri Budućnosti imaju simptome zarazne bolesti - povišenu temperaturu npr... Kako je odlukom NKT-a dozvoljeno ne samo da se igra i trenira bez prethodnog negativnog testa, već nije bilo neophodno ni mjeriti temperaturu, onda se, navodno, desilo i to - igrač, ili igrači, igrali su utakmicu pod povišenom temperaturom.Juče je stigla informacija, naravno nezvanična, da jedan fudbaler Budućnosti ima pozitivan test, da se čekaju rezultati još trojice ili četvorice.

Onda je, sinoć, stigla naredba - svi, kompletan klub, od igrača, stručnog štaba, klupskog osoblja, najuže uprave, moraju u samoizolaciju.

O tome, na sajtu FK Budućnost, nema ni slova - možda su htjeli sve da sakriju, kako drugačije to može da se protumači?

Fudbalski savez Crne Gore je, međutim, morao da privremeno obustavi prvenstvo, i konačno su stigli zvanični navodi.

"Utakmice su odložene nakon izricanja mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana igračima, stručnom štabu i zaposlenima u FK Budućnost zbog pozitivnog rezultata testa na covid-19 kod jednog igrača seniorskog tima".

I to je jedina, za sada, zvanična informacija iz crnogorskog sporta, koja nije stigla iz kluba koji ima zaraženog, već iz krovne fudbalske organizacije, pošto je prekinuto prvenstvo.

Tako crnogorski sport "živi" sa koronavirusom...

A kako je u okruženju, da ne idemo tako daleko do Premijer lige, NBA, ili vrhunskog tenisa.

U Bosni i Hercegovini, fudbalski klub Mladost iz Doboja kod Kaknja juče je saopštio na zvaničnom sajtu da je pet njegovih fudbalera pozitivno na koronavirus.

"Prestajemo s radom do daljnjeg, od trenažnog procesa prvog tima pa nadalje. Moramo postupiti odgovorno, ne smijemo ugroziti nikoga, to je jedino što smo mi kao klub mogli uraditi u ovom trenutku. Kontaktirali smo nadležne službe i postupamo po njihovim instrukcijama", piše na sajtu.

U hrvatskom fudbalskom drugoligašu, HNK Šibeniku, zarazio se trener.

"S ciljem tačnog i potpunog informisanja javnosti, HNK Šibenik službeno želi da potvrdi da je trener prve ekipe Krunoslav Rendulić pozitivan na Koronavirus (SARS-CoV-2). Trener Rendulić se osjeća dobro i trenutno ne pokazuje simptome bolesti. U stalnom je kontaktu s epidemiološkom službom te se nalazi u samoizolaciji", saopšteno je na zvaničnom sajtu.

To se zove odgovorno ponašanje - prema sportu, cjelokupnoj zajednici u teškim danima velike pandemije.

U Crnoj Gori nije tako, barem ne prvih dana "zajedničkog života" sporta i virusa covid-19.

Svako može da se zarazi koronom, posebno sada kada je zaraza uzela maha, i zato nije sramota saopštiti da je neko pozitivan - barem zbog osoba koje su bile u njegovom kontaktu, zbog svih lica koja su bila u kontaktu sa svim tim osobama...

To se zove neozbiljno, neodgovorno ponašanje - prema sportu, prema cijeloj društvenoj zajednici.

Bonus video: