Pokorili Evropu, sad „prijete” svijetu

Najbolji mladi bokser Evrope je iz Budve - Petar Liješević, najbolja mlada bokserka Evrope je iz Budve - Bojana Gojković. U Poljskoj, u aprilu, napašće i ostatak svijeta

18132 pregleda 437 reakcija 5 komentar(a)
Bronzani Miloš Krasnići i Nina Radenović, zlatni Petar Liješević i Bojana Gojković sa trenerom Nikolom Ružićem, Foto: BK Budva
Bronzani Miloš Krasnići i Nina Radenović, zlatni Petar Liješević i Bojana Gojković sa trenerom Nikolom Ružićem, Foto: BK Budva

Najbolji mladi bokser Evrope, najbolja mlada bokserka Evrope, najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, najbolji mladi sportista Crne Gore!

Sve te nagrade pripale su Budvanima - Petar Liješević i njegova sugrađanka Bojana Gojković su najvećim priznanjima koja su mogli dobiti zaokružili komplikovanu i tešku takmičarsku godinu. Na radost i ponos Bokserskog kluba Budva i njihovog i reprezentativnog trenera Nikole Ružića. Njegovi takmičari Nina Radenović i Miloš Krasnići, takođe, najbolje prvenstvo u istoriji crnogorskog boksa završili su osvajanjem bronzi.

Petar je prvi put zaslužio priznanje za najboljeg boksera Evropskog prvenstva i mladog sportiste svoje zemlje, dok je Bojana samo došla po svoje i to nesvakidašnjim het-trikom. Po tri puta je bila najbolja u svom uzrastu u Evropi i svojoj zemlji.

- Rezultati i priznanja su došli kao plod maksimalnog rada i želji da u ringu na najvećoj evropskoj smotri damo maksimum. Uspjela sam u tome i treći put zaredom i zaista sam ponosna na svoj, ali i uspjeh cjelokupne reprezenatcije. Svi su sa stavom i sjajnim izdanjima na našem domaćem ringu šampionata Starog kontineta u Budvi uspjeli da daju maksimum. Iskreno, nisam očekivala da budem i najbolja bokserka turnira i bila sam nemalo iznenađena kada je spiker pročitao odluku. To iz razloga jer u mojoj kategoriji do 57 kilograma konkurencija nije bila tako jaka kao na prethodnim na kojima sam trijumfovala. Mada, moja protivnica u finalu, Poljakinja Izabela Rozkožek odmah je potom dokazala klasu s tri sjajne pobjede na narednom takmičenju - kazala je 17-godišnja Bojana Gojković.

Za razliku od prethodne sezone u kojoj je slavila u svih 18 mečeva, pandemija je uticala da najbolja mlada sportistkinja Crne Gore u 2020. odboksuje svega pet mečeva.

- Pauza je bila zaista duga, pa sam nakon pobjede na Kupu nacija boksovala tek na Evropskom prvenstvu. Trebalo je ostati u ritmu, dostići pik forme na samom šampionatu i zaista sam srećna što sam uspjela. Nakon kratke pauze sada se napokon spremam da u aprilu u Poljskoj debitujem i na Svjetskom prvenstvu za mlade. U juniorskom uzrastu nije bilo svjetskih prvenstava.

U svim mečevima tokom ove godine uopšte nisi držala gard, da li je to znak pretjeranog samopouzdanja?

- Ne. Tako sam navikla da boksujem, ruke su mi brže i preciznija sam. Naravno da, kada to zahtijeva situacija i prilikom ulaska u klinč, podignem gard. To što boksujem takvim stilom nije potcjenjivanje protivnica, nego se jednostavno tako brže krećem, imam bolji pregled da osjetim, pročitam i odgovorim na napade rivalki - istkla je Bojana Gojković.

A da ona nije jedina iz plejade jadranskih bisera dokazao je godinu stariji Petar Liješević. Stavom, beskompromisnim napadima, klasom i samopouzdanjem natjerao je čelnike Evropske bokserske unije da mu dodijele veliki pehar za najboljeg mladog boksera Evrope.

- Sva tri meča koja sam imao u poluteškoj bila su lijepa za gledanje, rekao bih. Prvu borbu dobio sam nokautom, u drugoj sam natjerao sudije da dva puta broje rivalu, a treća je bila sve ono za šta sam se pripremao pune dvije godine - revanš evropskom i prvaku Rusije Ramazanu Dadajevu. Jednostavno sam mu od starta stavio do znanja da me je na juniorskom šampionatu u polufinalu dobio kontroverznom odlukom sudija u ruskoj Anapi. Bio je očekivano dobar u prvoj rundi, ali je dio moje strategije bio da pritiskam i budem što bliže. Od sredine druge runde ja sam pojačavao a on nije uspijevao da održi distancu i bio sam prebrz. Podatak da sam uspio da dobijem dvostrukog prvaka, vjerovatno je i uticala da dobijem priznanje, jer je bilo zaista sjajnih boksera, prefinjenih tehničara - kazao je Liješević.

On je nakon Anape iz privatnih razloga propustio šampionat u Galatiju, ali je Svjetsko prvenstvo u Kielceu naredni cilj.

- Priznanje koje sam dobio za najboljeg mladog sportistu svoje zemlje obavezuje. Presrećan sam i želim da to ponovim, kao i da jednog dana budem i najbolji senior. Uslova i stručnog rada u mom klubu Budva ne nedostaje, a sada sa renomeom i titulom evropskog prvaka i sudije će me gledati sa zasluženim respektom, kako ne bih gubio kontroverznim odlukama. Moj naredni cilj je da se domognem pobjedničkog postolja i na Svjetskom prvenstvu za mlade, što će biti moj prvi i posljednji nastup na tim smotrama.

Tvoj mlađi brat Damjan nije uspio više od jedne pobjede na šampionatu u Budvi, zašto?

- Platio je ceh neiskustvu, ali je pobjednik u mojim očima. Lično nisam vjerovao da može da bude toliko dobar. Nije se snašao u drugoj borbi, jer nije imao iskustva u borbama u kojima rival forsira tuču a ne boks, ali ne čudi, jer je bio najmlađi učesnik. Iako mlad, sprema se za Svjetsko prvenstvo za mlade i značiće mu to iskustvo. Ponosan sam i na sve ostale naše borce, pogotovo na bronzane Miloša i naročito Ninu. Mala je razlika od bronze do zlata, možda to iskustvo da se napadne od sredine druge runde, pokaže karakter. Zabrinajvajuće je, međutim, što su obje naše bronze uradile to i po meni su trebali da slave. Ipak, imena i titule njihovih rivala su značile prevagu kod sudija - zaključio je Petar Liješević.

Ružić: Spremni smo za pravi uzlet crnogorskog boksa

Reprezentacija Crne Gore je sa dva zlata i dvije bronze bila peta u poretku zemalja na nedavno održanom Evropskom prvenstvu za mlade u Budvi. Ispred su bile neprikosnovene Rusija i Ukrajina, potom Poljska i Bugarska. Sve crnogorske medalje osvojili su bokseri Budve i trenera Ružića.

- Rezultatski i organizaciono, prvenstvo u Budvi je premašilo sva moja najsmjelija nadanja. Kao u snovima. Svi bokseri su pokazali klasu, a sve delegacije i učesnici su otišli sa prelijepim uspomenama i riječima prepunim hvale. Odluka predsjednika BK Budva i Organizacionog odbora EP Aleksandra Klemenka da organizujemo prvenstvo na najvišem nivou i po cijenu gubitaka, pokazala se kao pun pogodak. Boks je inače skroman sport a mi smo pomjerili granice ne samo u smještaju, već i svim ostalim aspektima. Imali smo bezrezervnu podršku SO Budva, generalnog pokrovitelja prvenstva koje je BK Budva tehnički organizovao - istakao je Ružić.

Iako je prvenstvo u Budvi probilo blokadu zbog pandemije u tom sportu, tokom šampionata nije zabilježen nijedan slučaj inficiranja koronavirusom.

- Mi smo imali plan i čak specijalno pripremljen karantin za slučaj da neko bude inficiran, a doktor iz Grčke je svakodnevno nasumično testirao 15 do 20 učesnika. Nije zabilježen nijedan slučaj i to je dodatno uticalo na naš dobar imidž. Čak toliko da je tradicionalna revija “Jadranski biser” nakon naše inicijative već uvrštena u kalendar međunarodnih turnira za mlade i to u terminu koji smo tražili, od 16. do 22. februara - navodi Ružić.

Sjajno stručno i organizaciono postavljen, BK Budva ima još veće planove.

- Nakon prvog u istoriji, mi smo već aplicirali za novi evropski šampionat u Budvi. Znamo da će to biti teško da dobijemo, ali će našu kandidaturu sa uvažavanjem razmatrati.

Bonus video: