Magnus Karlsen - prvak svijeta i u rapid šahu, favorit je i za titulu u blic verziji

Iako je posljednjeg dana u kojem su odigrana posljednja četiri kola pretrpio poraz od Rusa Vladislava Artemjeva, Karlsen je u odlučujućem susretu savladao Njemca Vinsenta Kejmera i pobijedio s pola boda prednosti ispred Kejmera i Amerikanca Fabijana Karuane

2047 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U najvećem kazahstanskom gradu Almatiju završeno je Svjetsko prvenstvo u ubrzanom (rapid) šahu na kojem je učestvovalo 178 igrača iz 42 zemlje, među kojima čak 133 velemajstora.

Poslije 13 kola u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza četvrti put naslov svjetskog prvaka osvojio je aktuelni prvak u standardnom šahu Norvežanin Magnus Karlsen.

Iako je posljednjeg dana u kojem su odigrana posljednja četiri kola pretrpio poraz od Rusa Vladislava Artemjeva, Karlsen je u odlučujućem susretu savladao Njemca Vinsenta Kejmera i pobijedio s pola boda prednosti ispred Kejmera i Amerikanca Fabijana Karuane.

Nakon trijumfa 2014, 2015. i 2019. godine ovo je Karlsenu četvrti naslov svjetskog prvaka u ovoj atraktivnoj disciplini.

Branilac naslova Nodirbek Abdusatorov posljednjeg dana je remizirao tri partije, a jednu izgubio, pa je s diobe drugog pao na deseto mjesto.

Sjutra počinje dvodnevno Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom (blic) šahu na kojem će se odigrati 21 kolo u tempu od 3 minute za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza.

Naslov prvaka brani Francuz Makime Vašije-Lagrav, a najveći favorit opet je petostruki prvak u ovoj disciplini Magnus Karlsen.

Bonus video: