Tekbol turneja stigla i u Podgoricu - 149 takmičara se bori za posljednje vize za Evropske igre

„Kao svjetska federacija postojimo pet godina, a tekbol kao sport tek 10. Ovo je nevjerovatan napredak nekog sporta, gotovo nezapamćen. Sada ćemo predstaviti tekbol na Evropskim igrama”, kazao je Laslo Vajda, generalni sekretar Međunarodne tekbol federacije (FITEQ), na pres konferenciji uoči početka turnira u dvorani „Voco”

3836 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tekbol savez Crne Gore
Foto: Tekbol savez Crne Gore

Nakon Budimpešte i Madrida, naš glavni grad biće stanica Evropske tekbol turneje, turnira najviše kategorije nakon Svjetskog prvenstva.

Najbolji tekeri svijeta boriće se za trofej, nagradni fond od 30.000 dolara, ali i bodove koji bi mogli da im obezbijede mjesto na najmasovnijem sportskom događaju u 2023. godini - Evropskim igrama.

Tekbol će debitovati na igrama u Krakovu, a u Podgorici se čekiraju posljednje vize za to takmičenje.

„Kao svjetska federacija postojimo pet godina, a tekbol kao sport tek 10. Ovo je nevjerovatan napredak nekog sporta, gotovo nezapamćen. Sada ćemo predstaviti tekbol na Evropskim igrama, što je za nas izuzetno važno, jer ćemo dobiti šansu da se pokažemo i globalno”, kazao je Laslo Vajda, generalni sekretar Međunarodne tekbol federacije (FITEQ), na pres konferenciji uoči početka turnira.

Dobijanjem organizacije turnira u dvorani „Voco”, na kome će nastupiti preko 149 učesnika i učesnica, Tekbol savez Crne Gore dobio je veliko priznanje i potvrdu uspješnog rada na promociji i razvoju ovog sporta.

„Savez postoji manje od dvije godine, a već imate dosta sportista, sudija, klubova, postoji i inicijativa o osnivanju regionalne lige, što je logičan nastavak napretka za tekbola u ovom dijelu Evrope”, naglasio je Vajda.

„Riječ je o velikom takmičenju, imamo 149 učesnika i učesnica iz Evrope, preko 200 gostiju koji su zbog ovog turnira došli u Crnu Goru. Ovakvo takmičenje će puno pomoći razvoju tekbola u našoj zemlji, a vjerujem da je važno i sa turističkog aspekta”, rekao je Milorad Šutulović, predsjednik Tekbol saveza Crne Gore.

Ministarstvo sporta podržalo je i organizaciju turnira, ali i razvoj tekbola u našoj zemlji, naglasio je Miloš Lalević, šef Odjeljenja za međunarodne odnose u Ministarstvu sporta i mladih.

„Ministarstvo mladih i sporta je prirodan partner kada su u pitanju ovakve aktivnosti, prvenstveno u organizaciji međunarodnih takmičenja. Iz ugla sportskog turizma je jako značajno da takmičenja poput ovih budu dio ponude, jer se promoviše Crna Gora kao sportska destinacija, posebno van sezone. Ove godine smo dodijelili rekordan iznos za sufinansiranje sportskih organizacija, a Tekbol savez je takođe podržan više nego ranije i zbog dvije značajne manifestacije, prvenstveno ovog turnira, a zatim i Jadranske tekbol lige”, rekao je Lalević.

„Hvala Međunarodnoj tekbol federaciji, koja nas podržava od starta, kao i Ministarstvu sporta i mladih. Ministar Vasilije Lalošević je prepoznao važnost ovog sporta i uvažio naš rad”, nadovezao se Šutulović.

Balkanski region je veoma važan za Međunarodnu tekbol federaciju, jer neki od najboljih tekera planete su baš iz našeg regiona.

Novosađani Bogdan Marojević i Nikola Mitro su trostruki svjetski šampioni u muškom dublu.

„Naša očekivanja su uvijek da idemo na medalje i najbolje rezultate. Ovdje se osjećamo kao kod kuće, skoro je i domaći teren, pa očekujem veliki rezultat i nadam se plasmanu u finale. To je naš cilj. Malo sam tužan što se tekbol ne razvija u Srbiji, kao u Crnoj Gori. Moram da pohvalim rad crnogorskog saveza, to je veliki napredak za samo dvije godine. Još se nije stiglo do vrhunskih rezultata, ali vjerujem da hoće, jer igrači u Crnoj Gori napreduju i tek će napredovati”, rekao je Mitro.

Na turniru u Podgorici igraće se pet tekbol disciplina: muški i ženski singl i dubl, kao i takmičenje u mješovitim parovima.

U prva tri dana program počinje u 9 časova. Kulminacija četvorodnevnog programa je u petak, 31. marta, kada se od 14 časova igraju finalni mečevi, a publiku čeka posebna i izuzetno vrijedna nagrada.

Bonus video: