Mesi najbolji sportista planete, Alkaras otkrovenje godine

Lionel Mesi dobio Laureus nagradu za najboljeg sportistu planete i postao prvi čovjek u istoriji koji je objedinio krune u istoj godini, jer je za najbolji tim proglašena fudbalska reprezentacija Argentine

15945 pregleda 244 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Reuters/Johanna Geron
Foto: Reuters/Johanna Geron

Magična titula prvaka svijeta sa Argentinom donijela je Lionelu Mesiju vjerovatno i najprestižnije od svih priznanja - Laureus nagradu za najboljeg sportistu planete.

Argentinski čarobnjak je i 2020. dobio to priznanje, ali ga je podijelio sa Luisom Hamiltonom, ali sada sam stoji na tronu svjetskog sporta.

Uzgred, jedini je fudbaler koji je ikada dobio to priznanje, koje je najviše puta završavalo u rukama tenisera (11), vozača Formule 1 (pet), atletičara (četiri, sve u vlasništvu Juseina Bolta)...

Mesi je u izboru „pobijedio” saigrača iz Pari Sen Žermena i velikog rivala iz finala u Kataru, Kilijana Mbapea, te Stefa Karija, Rafaela Nadala, Armana Duplantisa i „branioca” titule, Maksa Ferstapena.

Za tim godine je izabrana fudbalska reprezentacija Argentine, pa je Mesi postao prvi čovjek u istoriji koji je objedinio dvije nagrade u istoj godini.

Rekorder Laureusa je Rodžer Federer sa pet nagrada, slijede Bolt i Novak Đoković sa po četiri.

U ženskoj konkurenciji, priznanje je pripalo atletičarki sa Jamajke Šeli-En Frejzer-Prajs, koja je na šampionatu u Judžinu sa 35 godina postala najstarija šampionka svijeta na 100 metara.

Za otkrovenje godine proglašen je šampion US opena u tenisu, Karlos Alkaras, za najbolju u ekstremnim sportovima je izabrana dvostruka olimpijska šampionka u slobodnom skijanju, Kineskinja Ajlin Gu.

Za povratak godine priznanje je dobio Kristijan Eriksen, koji se vratio na teren nakon što je bio klinički mrtav nekoliko minuta.

Za ličnost godine među paraolimpijcima izabrana je Švajcarkinja Katrin Debruner, koja je u kolicima pobijedila na Berlinskom maratonu, a samo sedam dana kasnije oborila rekord Londonskog maratona.

Bonus video: