Olimpijski dan u Podgorici - promocija sporta i zdravog načina života

U sklopu svečanosti, održane su razne sportske aktivnosti, a glavni događaj bio je svečano okupljanje na otvorenim terenima Sportskog centra „Morača”

4616 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Crnogorski olimpijski komitet
Foto: Crnogorski olimpijski komitet

Podgorica je u ponedjeljak bila domaćin Olimpijskog dana, događaja koji slavi olimpijske vrijednosti i promoviše sport i zdrav način života.

Proslavu je organizovao Crnogorski olimpijski komitet, uz podršku Glavnog grada i Olimpijske solidarnosti.

U sklopu svečanosti, održane su razne sportske aktivnosti, a glavni događaj bio je svečano okupljanje na otvorenim terenima Sportskog centra „Morača”.

Olimpijski dan
foto: Crnogorski olimpijski komitet

Prisutni su gledali mini takmičenja podgoričkih klubova u raznim sportovima - rukometu, odbojci, tekbolu, fudbalu i atletici, a družili su se i sa crnogorskim olimpijcima i olimpijkama.

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović, istakao je važnost Olimpijskog dana kao priliku da se promovišu olimpijske vrijednosti.

„Olimpijski dan podsjeća na zajedništvo, fer-plej, solidarnost i sportski duh koji nas povezuju. Kroz sport, učimo vrijednosti timskog rada, upornosti, discipline i poštovanja. Ovaj događaj je prilika da proslavimo uspjehe naših sportista, ali i da ih podržimo u njihovim budućim nastupima na međunarodnim takmičenjima.

Olimpijski dan
foto: Crnogorski olimpijski komitet

Vasilije Lalošević, ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore i Miloš Antić, pomoćnik sekretarke Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Prva proslava Olimpijskog dana održana je 23. juna 1948. godine, kada je devet nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK) organizovalo događaje povodom proslave godišnjice osnivanja Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) 1894. godine.

Tačno 75 godina kasnije, 130 olimpijskih komiteta na pet kontinenata obilježava ovaj dan, u čijoj proslavi učestvuje oko pet miliona ljudi.

Olimpijski dan
foto: Crnogorski olimpijski komitet

„Svakog Olimpijskog dana, slavimo misiju olimpijskog pokreta da učinimo svijet boljim mjestom kroz sport. Kada se bavimo sportom, održavamo naš um i tijelo snažnim i zdravim. Kada se bavimo sportom, to nas inspiriše da uvijek damo svoj maksimum, sanjamo, širimo radost i spajamo ljude. Ove godine, u saradnji s Svjetskom zdravstvenom organizacijom, ističemo pozitivne uticaje sporta na fizičko i mentalno zdravlje. Želimo da inspirišemo svijet da se svakodnevno više kreće”, rekao je predsjednik MOK-a, Tomas Bah.

Bonus video: