Vrijeme je za Eurovolej: Crna Gora sa 14 ravnopravnih juriša na drugu fazu

Odbojakši Crne Gore sjutra (utorak) putuju u Skoplje, gdje u četvrtak protiv Holandije otvaraju Evropsko prvenstvo

8548 pregleda 5 komentar(a)
Joksimović, Foto: OSCG
Joksimović, Foto: OSCG

Svoju 33. priču Evropsko odbojkaško prvenstvo počeće večeras u Bolonji, dok će tri dana kasnije, treći zaredom nastup na Eurovoleju upisati Crna Gora.

Italija, Bugarska, Izrael i Sjeverna Makedonija narednih dvadesetak dana biće centri odbojke, a naša reprezentacija će kroz mečeve u Skoplju pokušati da napravi ono što nije na prethodna dva Evropska prvenstva - da izbori plasman u drugu fazu.

"Krećemo sa željom i ambicijom da se napravi nešto u Sjevernoj Makedoniji - naša želja je da to bude drugi krug", poručio je na današnjoj pres konferenciji pred put u Skoplje selektor Ivan Joksimović.

Prvi meč na Eurovoleju naši momci će odigrati u četvrtak protiv Holandije, a rivali u grupi biće im još Sjeverna Makedonija, Danska, Češka i gigant Poljska.

"Znamo naše kvalitete, znamo i apsolutno kvalitete svih protivnika u grupi, jer smo bili vrijedni tokom priprema i prikupili smo sve moguće materijale koji su nam bili dostupni", dodao je Joksimović.

Ivan Joksimović
foto: OSCG

Iz grupe dalje prolaze četiri najbolje reprezentacije, pa bi Crna Gora sa dva trijumfa praktično bila u narednoj fazi.

"Mnogo je kalkulacija. Smatram da ne treba da gledamo na dvije pobjede kao dvije pobjede. Što ne bismo gledali kao tri? Uvijek sam optimista bio. I kada smo prošle godine krenuli u kvalifikacije niko nije mogao da vjeruje da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo, pa smo se plasirali. Smatram da u grupi u kojoj jesmo imamo potencijal da napravimo dvije pobjede, a vjerujući u nas - što ne i više", jasan je Joksimović.

Aduti Crne Gore na Evropskom prvenstvu biće tehničari Rastko Milenković, Danilo Dubak i Marko Joksimović, srednji blokeri Luka Babić, Blažo Milić i Nikola Đurović, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić i Ivan Zvicer, korektori Aleksandar Minić, Bojan Strugar i Đorđe Jovović i libera Jovan Delić i Milovan Rovčanin.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo prvi put možda imati u ekipi 14 ravnopravnih igrača, koji mogu da konkurišu i koji mogu da odgovore zadatku, što možda ranijih godina nije bio slučaj, jer je bio dosta veliki generacijski jaz između iskusnijih i mlađih igrača. Sada su ti mlađi igrači nadošli kvalitetom i jednostavno ponudili nam nešto što će biti jako korisno, što će olakšati starijim igračima i omogućiti im da se lagodnije osjećaju na terenu", zaključio je Joksimović.

MEČEVI CRNE GORE NA EP

Četvrtak, 31. avgust

17.00h Crna Gora - Holandija

Subota, 2. septembar

20.00h Sjeverna Makedonija - Crna Gora

Nedjelja, 3. septembar

17.00h Danska - Crna Gora

Ponedjeljak, 4. septembar

20.00h Češka - Crna Gora

Srijeda, 6. septembar

17.00h Crna Gora - Poljska

Bonus video: