Oglasila se Komisija za antidoping: Potrebna edukacija pred Olimpijske igre

„Od najveće je važnosti da svi savezi prepoznaju značaj edukacije trenerskog osoblja i medicinskih timova i u nju uključe i oblast antidopinga”, piše u saopštenju Komisije, koja se oglasila nakon „slučaja Ukropina”

4316 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mnogo bure podigla je informacija da je Aleksa Ukropina suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava, pa neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Dok se čeka odluka koliko će trajati kazna ljevorukom sportisti, oglasila se Komisija za antidoping Crne Gore, koja je u saopštenju poručila da je „za Olimpijske igre potrebna i edukacija iz oblasti antidopinga”.

„U susret predstojećim Olimpijskim igrama, Komisija za antidoping poziva sve nacionalne sportske saveze da u svoje aktivnosti uvrste program edukacije i podizanja svijesti o važnosti antidopinga.

Od najveće je važnosti da svi savezi prepoznaju značaj edukacije trenerskog osoblja i medicinskih timova i u nju uključe i oblast antidopinga.

Podsjećamo da je Komisija tokom decembra realizovala niz edukativnih aktivnosti na temu antidopinga, kao što su one tokom ‘Dana atletike’, te za trenere, sa ciljem da se oni osnaže kao nosioci znanja i edukatori sportista, čime se doprinosi stvaranju čistog sportskog okruženja.

Obavještavamo i da je Svjetska antidoping agencija (WADA) uputila i snimljeni edukativni program koji je obavezan za sve učesnike Olimpijskih igara.

Komisija za antidoping ostaje posvećena misiji očuvanja integriteta sporta i zdravlja sportista, a sportske saveze pozivamo da sa jednakom odgovornošću pristupe edukaciji u ovoj oblasti, prilagode svoje procedure i regulative u skladu sa smjernicama WADA i kroz poštovanje antidoping pravila i normi demonstriraju predanost promovisanju sportske etike i fer takmičenja”, piše u saopštenju.

Bonus video: