Nove generacije, novi ukusi - u Parizu će se drugi put dijeliti olimpijske medalje u skejtbordingu

Skejtbording - nekada tinejdžerska zabava sada je ozbiljan sport, olimpijsaka disciplina, a interesovanje uoči Igara u Parizu je ogromno

6963 pregleda 1 komentar(a)
Skejtbording je debitovao na Igrama u Tokiju, Foto: Shutterstock
Skejtbording je debitovao na Igrama u Tokiju, Foto: Shutterstock

Na Olimpijskim igrama u Parizu drugi put će se dijeliti medalje u skejtbordingu.

Kao uvod u olimpijski turnir, u Parizu je održano jako takmičenje u ovom modernom sportu, koji izaziva veliku pažnju posebno mlađe populacije.

Nekada tinejdžerska zabava sada je ozbiljan sport, a interesovanje TV javnosti za takmičenje na Igrama u Tokiju bilo je iznad očekivanja.

A kada se u Parizu otvore tribine, očekuje se spektakl.

- Mislim da će energija sada biti prava. Tokio je bio čudan, nije bilo nikoga, nije bilo tog hajpa koji prati naš sport. Sada će biti drugačije - svi se radujemo - kaže skejtborder Nidža Hjuston.

Nove generacije, novi ukusi, pa moderno pobjeđuje tradicionalno, baš tako bi moglo da se najavi takmičenje u skejtbordingu predstojećeg ljeta.

Organizatori Igara u Parizu odredili su atraktivnu lokaciju za takmičenje - scena će biti postavljena na trgu Konkord.

I to govori koliko bi ova atraktivna vještina trebalo da bude interesantna za olimpijske fanove, za one koji nisu potpune pristalice tradiocionalnih disciplina...

- Prije otprilike sedam godina se pojavila mogućnost da budemo dio olimpijske priče. Znam da je bilo mnogo diskusija o tome da li zaslužujemo, ali nakon Tokija ja sam samo čuo pitanja - zašto nismo i ranije postali olimpijski sport. Meni je to dalo motiv da nastavim dalje, još jače, jer sam zaista želio da predstavim sebe i skejtbording na najvećoj sceni - dodao je Hjuston.

Za razliku od skejtbordinga, snoubording je sada već stara disciplina na Zimskim olimpijskim igrama - premijerno je predstavljen u Naganu 1998. godine.

Skejtborderi mogu da žale što su čekali tako dugo, ali ističu da ostavljaju mnogo toga za budućnost. Prije svega, rušenje stereotipa.

- Uvijek će biti toga, postoje stereotipi i u fudbalu, i u ragbiju, u svim sportovima. Mi se ne opterećujemo, jer znamo da to nije istina. Mi znamo da nismo besposličari koji provode vrijeme na ulici. Mi se spremamo, vježbamo, treniramo kao što rade svi ostali takmičari u svim sportovima. A što drugi misle - baš i ne razmišljamo o tome - kaže francuski skejtborder Orelijen Žiru.

Takmičenja u skejtbordingu na Igrama u Parizu trajaće čak deset dana - od 27. jula do 7. avgusta. U srcu Grada svjetlosti.

Bonus video: