Da li će se tokom OI održati takmičenja na Seni - kvalitet vode smatra se nepogodnim za plivanje

Ispitivanja na mjestima gdje će se održati takmičenja u triatlonu i plivanju na otvorenim vodama

3244 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skoro 100 dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu, nevladina organizacija za zaštitu voda Surfrider Fondacija upozorila je danas na "alarmantno" stanje voda Sene gdje će se održati nekoliko olimpijskih takmičenja.

Od 14 mjerenja koje je ovo udruženje sprovelo od kraja septembra 2023. do kraja marta 2024. godine, na mjestima gdje će se održati takmičenja u triatlonu i plivanju na otvorenim vodama, za 13 je utvrđeno da su "iznad ili veoma iznad pragova preporučenih za plivanje".

S obzirom na Evropsku direktivu o plivanju iz 2006. i skale plivačkih i triatlonskih federacija, koncentracije dvije bakterije koje ukazuju na fekalnu kontaminaciju, ešerihije koli i enterokoka, ne smiju da prelaze 1.000 jedinica koje formiraju kolonije u 100 mililitara za ešerihiju koli i 400 za enterokoke. Iznad toga, voda se smatra nepogodnom za kupanje.

Analize, u partnerstvu sa laboratorijom sa kojom sarađuje i gradska uprava Pariza, sprovedene nasumično i po unaprijed definisanom rasporedu kako bi se prevazišli vremenski uslovi, pokazuju koncentracije ešerihije koli redovno veće od 2.000 (maksimalno je bilo 7.250) i 500 za enterokoke.

Analizirani period nije dio onog predviđenog za kupanje u Seni, koje će biti rezervisano za ljetnje mjesece.

Međutim, analize koje je Frans presu početkom godine dostavila gradska skupština već su pokazače da između juna i septembra 2023. nijedna od 14 pariskih tačaka za uzorkovanje vode nije dostigla dovoljan nivo kvaliteta u odnosu na evropske direktive.

Suočen sa ovim alarmantnim rezultatima, Surfrider izražava sve veću zabrinutost za kvalitet vode Sene i ukazuje na rizike za sportiste, ali i stanovništvo.

Takmičenja u triatlonu održaće se 30. i 31. jula i 5. avgusta, a plivanje na otvorenim vodama 8. i 9. avgusta.

Početkom avgusta 2023. godine generalna proba plivanja na otvorenim vodama je morala biti otkazana zbog očiglednog prekoračenja pragova kvaliteta vode.

Bonus video: