Ferstapen ne krivi glavnog inžinjera Njuija što je napustio Red Bul

Red Bul je u srijedu saopštio da će Njui poslije 19 godina napustiti ekipu, a svjetski mediji spekulišu da bi mogao da pređe u Ferari od aprila 2025.

2634 pregleda 0 komentar(a)
Maks Ferstapen, Foto: Reuters/Androniki Christodoulou
Maks Ferstapen, Foto: Reuters/Androniki Christodoulou

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je danas da ne krivi glavnog inžinjera Adrijana Njuija što napušta ekipu, pošto je važno sebe staviti na prvo mjesto "među ajkulama" u Formuli 1.

Red Bul je u srijedu saopštio da će Njui poslije 19 godina napustiti ekipu, a svjetski mediji spekulišu da bi mogao da pređe u Ferari od aprila 2025.

"Volio bih, naravno, da Adrijan ostane. Ali, a to sam mu i rekao, mora da uradi ono što misli da je za njega najbolje, pošto je Formula 1 pomalo mjesto sa ajkulama. Mislim da je veoma važno misliti na sebe, napraviti prave odluke za sebe i porodicu. Ne krivim ga. Ako neko želi da ode, neka ide i teži drugim ciljevima ili stvarima u životu, to je sasvim u redu", rekao je Ferstapen za Skaj.

Njui napušta Red Bul nakon što su zahladnjeli odnosi sa direktorom ekipe Kristijanom Hornerom, uz očigledne razlike koje su se razvile u vezi njegovog statusa i značaja u tehničkom timu Red Bula.

Atmosfera u ekipi aktulenog šampiona konstruktora nije na najboljem nivou, poslije istrage protiv Hornera o neprikladnom ponašanju prema koleginici. Optužbe, koje je on odbacivao od prvog dana, su odbačene 28. februara, na šta je uložena žalba.

Poslije tih optužbi je Jos Ferstapen, otac trostrukog svjetskog šampiona, zatražio od Hornera da napusti ekipu.

Holandski vozač upitan je o uticaju tih događaja na ekipu.

"Prije nekoliko godina sve ove stvari bi bile pomalo neočekivane, ali mislim da je veoma važno da ostanemo mirni i koncentrisani na naš posao, da znate sa kime radite i osjećate se komotno. Mi moramo da imamo najbrži bolid. To sam oduvijek tražio i to sam konačno dobio u ovih nekoliko godina. Imamo vrlo jak tehnički tim koji je već dugo dio ekipe. U suštini, sve ide kako je išlo do sada", rekao je on.

Govoreći o Njuiju, Ferstapen je rekao da je on izuzetno vrlo važan za ekipu sa kojom je osvojio sedam titula otkako je došao 2006. godine, ali da se tokom godina njegova uloga promijenila.

"Njegov odlazak spolja izgleda vrlo dramatično, ali kada zaista znaš šta se dešava u ekipi, ne čini se toliko dramatično", naveo je on.

Šampionat u Formuli 1 nastavlja se trkačkim vikendom u Majamiju, a trka je na programu u nedjelju od 22 časa.

Bonus video: