Crnogorski karatisti zadivili Stari kontinent, u završnici ciljaju tri medalje

Evropsko prvenstvo u karateu u Zadru

8024 pregleda 2 komentar(a)
Dulović je demonstrirao silu nad finalistom teške kategorije, Foto: KSCG/Boris Brnović
Dulović je demonstrirao silu nad finalistom teške kategorije, Foto: KSCG/Boris Brnović

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Borbom za zlato u kategoriji do 67 kilograma protiv Mađara Iveša Tadešija, Nenad Dulović će sjutra u 18.40 sati odlučivati o sjaju medalje na 59. Evropskom prvenstvu u karateu.

U kultnoj dvorani "Krešimir Ćosić" u Zadru, od 11 sati za bronzu u srednjoj kategoriji boriće se naš 20-godišnji reprezentativac Nemanja Mikulić, protiv Enesa Bulata iz Turske.

U nedjelju posljednju šansu za još jednu medalju imaće muški kata tim Crne Gore u nadmetanju sa Azerbejdžanom.

A razloga za optimizam ima, pošto je juče u gradu košarke, Zadru, uz još jednu nevjerovatnu taktičku pobjedu Karla Anćelotija za finale Lige šampiona, Reala, kluba najpoznatijeg sugrađanina Luke Modrica, najvažnija tema bila herojska pobjeda crnogorske nad hrvatskom ekipom, koja je bila prvi favorit šampionata.

No, epski podvig nije bio dovoljan i za medalju, pošto se u četvrtfinalu ispriječila Slovačka.

A kako je to bilo od početka?

Nakon lake pobjede nad Letonijom, Crna Gora je sa 3:2 pobijedila prvog favorita - Hrvatsku. Predvođeni višestrukim evropskim i svjetskim prvacima, braćom Ivanom i Anđelom Kvesićem, te finalistom četiri uzastopna evropska prvenstva, Enesom Garibovićem, kao i finalistom ovog šampionata u srednjoj kategoriji, Ivanom Martinacom, "vatreni" su važili za kaznenu ekspediciju. Koliko su silno željeli zlato, dokaz je mjesec priprema u Šarm al Šeiku sa najboljom ekipom svijeta, Egiptom.

Ali, "sokoli " su imali zadnju riječ - Martinaca je dobio naš borac srednje kategorije - Mikulić, Garibovića je deklasirao stameni Nikšićanin Nikola Malović sa čak 8:1.

Na "petoj" su odlučivali finalisti sjutrašnjeg programa - domaći teškaš Anđelo i borac Omladinca do 67 kilograma, Nenad Dulović.

Dvadesetak kilograma teži i 16 centimetara viši Hrvat je bio apsolutni favorit ali već na polovini borbe su svi u hali "Krešimir Ćosić " osim "stožera" Hrvatske ekipe, navijali za Nenada. A on nije razočarao publiku, ostvario je čak tri juko poena i vazari za nevjerovatnh 5:2.

- U posljednjih 30 godina borac iz kategorije bliže lakoj nije pobijedio trofejnog teškaša a Dulović je to još uradio na tatamiju rivala. Dulović je nevjerovatan, biser je crnogorskog sporta. Potvrdio je matricu mitske hrabrosti i velikog srca crnogorskih boraca - kazao je direktor reprezentacije Miodrag Radunović.

No, raspored nakon epskih borbi bio je nemilosrdan, Mikulić je poveo ali falilo je svježine, ne i želje i poražen je sa nevjerovatnim zbirom poena od 24 (13:11).

Malović je meč sa Slovačkom riješio za nepunih minut - čišćenje i "zakucavanje " za tri, a onda filmski uramavasi - petom lijeve noge je pogodio potiljak a onda lijevi mavaši u tijelo za pobjedu prekidom.

No, do pete table i Dulovića ekipa nije izdržala, izgubila je 3:1, a Slovačka je na 20 sekundi ispustila pobjedu protiv Grčke i zatvorila vrata našima meču za bronzu kroz repasaž.

- Emotivno a i svakako je meč protiv Hrvatske iscrpio ekipu, falilo nam fizioterapeuta, jer trener Dejan Ivanović i ja ne možemo sve. No, makar je suđenje bilo dobro, i kao da Hrvati nisu domaćin. Za razliku od prethodnih borbi kada smo gubili tek pošto potrošimo mogućnost čelendža. To jako utiče, potroši borca - kazao je selektor Almir Cecunjanin.

A naše katatistkinje u smjeni generacija nisu bile blizu medalji, osim Anje Jović koju je spriječio samo loš sudijski kriterijum. Bilo je i velikih pobjeda ali bez kontinuiteta u narednim mečevima.

Tek Dulović će sjutra boriti za zlato Mikulić za bronzu a u nedjelju muški kata tim - Vladimir Mijač, Kenan Nikočević, Arijan Kočan i Nikola Milić, imaju odbranu bronze iz Gvadalahari protiv tima Azerbejdžana.

- Svi bismo prije takmičenja potpisali ovaj rezultat. I manje! Vidjelo se da možemo i puno više, ali objektivne - povrede, bolesti tokom pripreme, i neke druge okolnosti nisu nam baš dale puno prostora. I šampionat je nikada masovniji a svi jako puno rade, napreduju. No ponosni smo na ekipu a uspjeh u završnim mečevima bi bio istorijski, za karate i Crnu Goru - zaključio je Radunović.

Bonus video: