Znaju da mogu i moraju bolje

"Nismo iskoristile penale, i u odbrani i u napadu smo pravile greške. Kada to ispravimo, sve će doći na svoje mjesto", kaže desno krilo Budućnosti Dijana Jovetić
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 12:57h

Na drugoj strani terena stajale su zvanično najbolja rukometašica svijeta (Hajdi Loke), dvije djevojke koje su bile u Top 5 u izboru IHF-a (Katrin Lunde-Haraldsen i Andrea Lekić), dobitnica tog priznanja iz 2005. godine (Anita Gorbic).

Na tribinama „Vesprem arene” bili su veoma bučni navijači Đera, opremljeni rogovima i specijalnim rekvizitima, a oficijelni spiker je podizao temperaturu u dvorani do tačke usijanja...

Neke igračice Budućnosti kao da su bile opijene svim tim, adrenalin i trema su ih sputali, ali je, srećom, Bojana Popović pokazala koliko je velika i sa gotovo nestvarnih 14 golova sačuvala nadu da u revanšu u „Morači” može da se nadoknadi minus dva.

Podgoričanke će imati dovoljno vremena da vide gdje su griješile, da shvate kako su protivnicama dozvolile da postignu 29 golova, kako su toliko promašivale...

I da nađu rješenje za fenomenalnu Lunde-Haraldsen, koja je sjajno „čitala” udarce svih, sem nekadašnje saigračice iz Viborga. Slabe tačke, ako ih 32-godišnja Norvežanka uopšte i ima, uz Dragana Adžića moraće da potraži i trener golmana Budućnosti Vlatko Đonović.

"I u najavi utakmice smo rekli da Đer ima najbolji golmanski par na svijetu, Haraldsen i Katalin Palinger su vjerovatno među pet na planeti. Očekivali smo da će biti prilično teško doći do mreže. Haraldsen je pokazala sav svoj kvalitet, a još jednom je potvrdila da je prava u finalima, jer ima dosta osvojenih titula sa Norveškom i klubovima. Mislim, ipak, da smo mi malo šuterski zakazali. Iskreno se nadam da će u revanšu taj odnos njenih odbrana i procenta našeg šuta biti mnogo bolji u našu korist" poručuje Đonović.

Da za djevojku koja ima četiri titule prvaka Evrope, te po jedno zlato sa Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva i dvije Lige šampiona, ipak, ima rješenja, dokazala je Popovićeva.

"Bojana je u finalu potvrdila koliko vrijedi i pokazala ono što krasi velike igračice. Ako izuzmemo početna dva šuta, prilično lako je izlazila na kraj sa Haraldsen".

Na golu Budućnosti Klara Voltering je bila odlična, ali nije bila nesavladiva, kao u nekim prethodnim mečevima. Možda je na to uticala i nešto slabija odbrana, kojoj je nedostajala Anđela Bulatović. Uz Anu Radović jedina rukometašica Budućnosti koja je sa Đerom igrala finale Kupa pobjednika kupova 2006. godine, zbog bolova u leđima je ostala na klupi, ali će u revanšu stisnuti zube.

"Klara je odradila prilično dobar posao, ali se nadam da će u drugoj utakmici biti još bolja", dodaje Đonović.

Sedmerci su bili problem u oba pravca. Anita Gorbic je iskoristila svih sedam, a golmani Đera su odbranili pet od 11 penala Budućnosti.

"Gorbic je poznata kao izvanredan izvođač penala, jako rijetko ih promašuje. S druge strane, nama nije prvi put da imamo probleme sa sedmercima, nadam se da će i to biti bolje", ističe Đonović.

Haraldsen: Možemo da pobijedimo i u "Morači"

Sjajna Norvežanka, koja je uz Gorbic bila ubjedljivo najbolja rukometašica Đera u Vespremu, ubijeđena je da mađarski prvak može da trijumfuje i u glavnom gradu Crne Gore.

"Znale smo da će biti teško, jer su se srela dva veoma dobra tima. Malo sam razočarana našom igrom, jer smo dozvolile Budućnosti da odradi neke stvari u kojima je dobra. Bez obzira na to, uvjerena sam da možemo da pobijedimo u Podgorici i da stignemo do titule - kaže Lunde-Haraldsen za „Vijesti”.

Šta očekuješ u „Morači”, gdje se najavljuje fenomenalna atmosfera?

"To je teška dvorana za goste, ali znam da ćemo biti mnogo jače nego u ovom meču. Jednostavno moramo".

Imala si problema sa Bojanom Popović, ali si potpuno zaustavila Katarinu Bulatović?

"Jedna od dvije, nije loše", uz osmijeh je zaključila najbolja golmanka svijeta.

Haraldsen sama analizira protivnice

Ko je pažljivo posmatrao Katrin Lunde-Haraldsen, mogao je da vidi da često izabere stranu koju će pokriti prije nego što protivnik i uputi udarac. Bojana Popović je to znalački kažnjavala, ali je Katarina Bulatović imala velikih problema sa njom...

"Haraldsen je poznata po jako dobroj analizi, koju radi potpuno sama. Dosta ranije je odlazila u pojedine uglove i dočekivala Kaćine šuteve - kaže Đonović, koji je ubijeđen da će odlični desni bek u nedjelju igrati znatno bolje.

"Dogodio se takav dan. Sigurno je da ne može da ponovi tako lošu partiju, jer je i ove i prošle sezone pokazala da može da bude izuzetno ubojita. Podbacila je, ali je i to nešto što hrabri, jer i samo sa njenim poboljšanjem procenta šuta možemo da napravimo mnogo bolji rezultat".

Lekić: Ako zaustavimo Bojanu...

"Stvarno smo očekivale tešku utakmicu, nismo mislile da ćemo pobijediti sa velikom razlikom. Ovo će biti najneizvjesnije finale, a mi u Podgorici moramo da krenemo od nule, jer ova dva gola razlike u rukometu su zaista mizerna", kaže Andrea Lekić, srpska reprezentativka u redovima Đera.

Nadaš li se da možete da pobijedite u Podgorici?

"Zašto da ne? Želimo da osvojimo trofej, moramo da idemo na pobjedu. Jeste li ispunili taktičke zahtjeve vašeg trenera? - Ne. Previše smo pustili Bojanu, odigrala je izvrsno, nizala je asistencije i golove. Ona je bila naš najveći problem".

Možete li da je zaustavite?

"Probaćemo. Ako zaustavite Bojanu, uradili ste veliki dio posla", zaključila je Lekić.

Jovetić: Poraz nikad nije dobar

Kada se uzme u obzir da su nepuna tri minuta prije kraja gubile 29:24, Podgoričanke su mogle da slave što su izgubile samo 29:27.

Dijana Jovetić, međutim, smatra da niko ne smije da bude zadovoljan nakon neuspjeha.

"Poraz nikad nije dobar. Dosta smo „fulale” (promašivale), ali mislim da ima dosta šanse da popravimo svoju igru i nadoknadimo minus u revanšu. Bilo je naporno, ali ne bih da komentarišem suđenje, mislim da moramo malo da se bavimo sobom. Nismo iskoristile penale, i u odbrani i u napadu smo pravile greške. Kada to ispravimo, sve će doći na svoje mjesto", kaže desno krilo hrvatske reprezentacije.

Realizacija je bila loša. Misliš li da je to glavna stvar koju bi trebalo popraviti pred revanš?

"Moramo da obratimo pažnju i na odbranu i na napad. Primile smo 29 golova, što nam se do sada nije dešavalo, a u napadu smo promašile dosta šuteva, mada je i njihova golmanka odlično branila. Moramo da popravimo više stvari, mislim da ćemo u tome i uspjeti na domaćem terenu", obećava djevojka iz Zagreba.

Rukometašice Budućnosti su nakon povratka iz Mađarske dobile dva dana odmora, a od utorka do subote će trenirati jednom dnevno.

Galerija

Bonus video: