Pravilo koje je "unazadilo" rukomet: Treneri protiv igre "sedam na šest"

U velikoj anketi njemačkog magazina “Handballwoche”, ogromna većina trenera ističe da je protiv pravila “sedam na šest”

7599 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Francuska - Norveška na EP, Foto: AP
Sa meča Francuska - Norveška na EP, Foto: AP

Pravilo koje je promijenilo rukomet 2016. godine moglo bi da bude ukinuto, nakon što veliki broj eminentnih trenera smatra da je umjesto da unaprijedi, unazadilo igru.

U velikoj anketi njemačkog magazina “Handballwoche”, ogromna većina trenera ističe da je protiv pravila “sedam na šest”.

Od 2016. godine ekipama je dozvoljeno da u svakom trenutku umjesto golmana uvedu igrača, sa ciljem da igra bude brža, dinamičnija, napadački raznovrsnija.

Međutim, čak 30 od 38 anketiranih stručnjaka, među kojima su i najveća trenerska imena, smatra da cilj nije ispunjen.

“Igra je postala sporija, treneri su izgubili mogućnost taktičkih opcija, posebno u odbrani. U igri šest na šest bilo je više varijanti i odbrane i napada”, kazao je selektor muške reprezentacije Njemačke Alfred Gislason.

Isto mišljenje ima Henk Grener, tvorac moćne ženske holandske selekcije, koji sada vodi njemačke rukometašice.

“Ima mnogo negativnih aspekata, ne samo taktičkih. Recimo, kome je zanimljivo da gleda šuteve sa gola na gol. Zatim, imamo scene kada se igrači sudaraju na terenu, tokom letećih zamjena sa golmanom. Takođe, golmani prilikom vraćanja na gol sa klupe gledaju samo loptu, udare u stativu, zabiju se u mrežu”, kazao je Grener.

Protivnici pravila “sedam na šest” ističu da dva minuta suspenzije više ne predstavljaju problem za tim koji napada, jer ekipe mogu da uvedu igrača i da “kradu” vrijeme, a kao negativan primjer navode mušku reprezentaciju Portugala, koja je na posljednjem Evropskom prvenstvu cijele utakmice u napadu igrala u toj varijanti.

U anketi su učestvovali i Per Johanson, selektor naše ženske selekcije, i Zoran Roganović, selektor muške reprezentacije Crne Gore.

Anketirani su i Lino Červar, Ambros Martin, Ćema Rodriges, Manolo Kadenas, Filip Jiha, Ćavi Paskval, Talant Dušebajev, Kim Rasmunsen...

Bonus video: