Odbrambeni zid vodi u četvrtfinale

Ključna utakmica sezone - rukometašice Budućnosti danas u Budimpešti u revanšu osmine finala Lige šampiona (18 h) protiv Ferencvaroša brane tri gola prednosti iz prvog meča

6718 pregleda 0 komentar(a)
Ključni meč sezone: Bojana Popović sa rukometašicama Budućnosti, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Ključni meč sezone: Bojana Popović sa rukometašicama Budućnosti, Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Sezona ispresijecana povredama, koronavirusom, karantinima i izolacijama danas za rukometašice Budućnosti dostiže kulminaciju, mogla bi da dostigne i neku vrstu “hepienda”, iako naravno još ne bi bio kraj - pobjeda nad Ferencvarošem u Budimpešti, remi ili čak poraz do dva gola razlike vode izabranice Bojane Petrović u četvrtfinale na dvomeč sa najboljim evropskim timom, trostrukim uzastopnim šampionom Starog kontinenta Đerom.

Nakon što su u prvom meču u Podgorici slavile 22:19, tako što su u 60. minut meča ušle sa plus jedan, a završile ga sa plus tri, igračice najvećeg crnogorskog kluba igraju posljednju utakmicu ove sezone u kojoj će biti koliko-toliko opterećene rezultatom, jer bi plasmanom među najboljih osam napokon ispunile cilj u turbulentnoj sezoni. Sve preko četvrtfinala - bio bi ekstra bonus, velika premija.

Ipak, pritiska nema, niko ga ne nameće, igračice mogu da ga stvore samo same sebi, kao po običaju poručuje Bojana Popović.

- Poenta je da svi mi radimo ono što volimo, zato nema potrebe da se opterećujemo ni sa čim. Igračice kada su na terenu treba da uživaju u igri, da pokušaju da pronađu rješenja i da budu kreativne, a da na kraju valorizuju to u čemu su uživale. Nema potrebe da prave sebi neki pritisak - niti nam ga ko drugi pravi, niti mi želimo između sebe da ga pravimo. Adrenalin svakako postoji, jer je ovo utakmica vrijedna četvrtfinala. Iskusne igračice to znaju da kontrolišu, što se tiče mlađih, mi pokušamo da im pomognemo u tome. Dakle, blagi pritisak - da, i dobro je što ga ima, ali nikako opterećenje - poručila je Bojana Popović.

Prednost od tri razlike je idealna pred revanš - smatra trener Budućnosti i objašnjava zašto:

- Na osnovu igre koju smo pružili u prvom meču morala je da bude i veća razlika, ali u neku ruku gledam da je sve to možda i dobro - znam taj mentalitet, da smo na primjer dobili sa pet razlike u glavama igračica meč bi možda već bio gotov, a to je uvijek mač sa dvije oštrice.

Tri gola razlike nije prednost za čuvanje, naglašava Bojana Popović.

- To je samo neki plus koji imamo u pozadini, jer nema čuvanja - moramo da igramo jako, agresivno, isto kao u Podgorici, da pokušamo da pobijedimo, jer ako damo sve od sebe i u nekim segmentima budemo na višem nivou nego u prvom meču, možemo da ostvarimo dobar rezultat i u Mađarskoj.

A mnogo je stvari koje Podgoričanke mogu da koriguju i unaprijede u odnosu na prvi meč protiv FTC-a.

- Slavili smo pobjedu samo sat vremena, jer smo dobili samo prvo poluvrijeme. Igračice su od početka sedmice krenule u jaki trening, sa željom da u drugoj utakmici budu još bolje, da sve što su pogriješile u prvom meču probaju da isprave. Sigurno je da će FTC biti na još većem nivou energije i želje da vrati neke dugove, ali ono što je bitno jeste da od samog starta, kao što je bio slučaj u Podgorici, postavimo dobar odbramnebi zid, da im pošaljemo poruku - da one ostanu neki način zatečene i nespremne za to. Ako tako bude, sve će biti lakše u toku utakmice. Cilj nam je da od starta pokažemo zube i da na visokom odbrambenom nivou odigramo utakmicu. Dosta je situacija koje možemo bolje nego prije sedam dana, a to se prije svega odnosi i na tranzicioni i na pozicioni napad. Pokušali smo tokom sedmice da sve to dignemo na viši nivo, kako bismo golgeterski bili raspoloženi u Budimpešti.

- Očekujem dobru utakmicu, pravu borbu, jer je ulog četvrtfinale. Spremne smo, vidjećemo za šta će to biti dovoljno - zaključila je Bojana Popović. Utakmica u areni “Elek Đula” počinje u 18 sati.

Bonus video: