Lovćenu derbi nakon velikog preokreta, titula se vraća na Cetinje

Iako su gubili 16:11 u 37. minutu, rukometaši Lovćena savladali Budvansku rivijeru 26:25 i napravili ključni korak ka 10. šampionskom peharu od obnavljanja nezavisnosti

19428 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Titula se vraća na Cetinje - u veoma uzbudljivom derbiju i ambijentu za pamćenje, rukometaši Lovćena su velikim preokretom savladali Budvansku rivijeru 26:25 i najavili osvajanje 10. šampionskog pehara od obnavljanja nezavisnosti.

Činilo se da će trofej ostati u Budvi, jer je tim Brana Božovića, predvođen sjajnim golmanom Lazarom Pešićem i nezaustavljivim lijevim bekom Đorđom Peruničićem, vodio 16:11 u 37. minutu. Cetinjani su, ipak, smogli snage da, uz pomoć publike, dođu do velike pobjede.

Do kraja imaju još četiri utakmice, ali je razlika između njih i ostalih rivala toliko velika da je jasno da ne mogu da izgube. Do kraja gostuju Sutjesci i Jedinstvu i dočekuju Partizan i Budućnost, a u prvom dijelu sezone su te rivale dobijali sa prosječno 12,25 golova razlike...

Domaći su u prvih 20-ak minuta vodili, Budvani ih stizali, ali su im problem stvarala brojna isključenja - Nebojša Lakić je već u 18. minutu dobio svoje treće, i to je bilo toliko grubo da su mu najbolji crnogorski arbitri, Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović, opravdano pokazali direktan crveni karton, a i Marko Simović je dva puta morao na "hlađenje".

Lovćen je posljednji put stekao plus dva u 20. minutu, kada je Aleksa Perišić pogodio praznu mrežu za 9:7, ali je Božovićev tim uzvratio serijom 6:1.

Kako je Budvanima odgovarao i bod, jer su prvi meč u Mediteranskom sportskom centru dobili 26:22, bilo je jasno da izabranici Vlatka Đonovića moraju znatno da poboljšaju igru da bi imali šansu da se vrate u život.

Žarko Pejović je smanjio na 13:11 pred poluvrijeme, ali su gosti već u uvodna dva minuta nastavka došli do četiri razlike (15:11).

Pešić je fenomenalno počeo 2. poluvrijeme, odbranio dva zicera Igoru Radojeviću, jedan Draženu Mandiću, te sedmerac Pejoviću, čime je dodatno "nabio" kompleks Cetinjanima i najavio da će biti heroj još jednog derbija.

U 37. minutu je Balša Račić povisio na 16:11 i činilo se da je sve riješeno, ali je Đonović uzeo tajm-aut i odlučio da napada sa sedam igrača, za šta rival nije imao rješenja.

Zarija Lutovac je sa nekoliko odbrana omogućio svom timu da priđe na 17:15 na nepunih 20 minuta do kraja. Božović nije čekao, pokušao je da prekine seriju svojim tajm-autom, ali je Filip Krivokapić sa dva vezana gola donio izjednačenje u 44. minutu (19:19) i atmosferu u dvorani doveo do tačke usijanja.

I to nije bio kraj - nakon nove odlične odbrane, Krivokapić je sjajno povukao kontru i asistirao Mandiću, koji je preokrenuo na 20:19 i natjerao Božovića da 15 minuta i 45 sekundi prije kraja uzme posljednji tajm-aut.

Budvani su izjednačili, ali je Krivokapić sa dva pogotka donio plus dva (22:20), zaokružio seriju 10:3, pa je bilo jasno da se pitanje pobjednika rješava.

Sve je praktično bilo gotovo četiri minuta i 35 sekundi prije kraja, kada je Lutovac odbranio sedmerac Radivoju Đođiću. Bilo je suđeno da baš golman iz Berana stavi tačku, jer je dva minuta prije kraja, pri rezultatu 26:24, u odbrani sa igračem manje zaustavio do tada praktično nepogrješivog Peruničića.

Sjenku na sjajnu rukometnu predstavu punu uzbuđenja, koju su izvanredno kontrolisali Pavićević i Ražnatović, a ton joj odličnim navijanjem davale pristalice Lovćena, pokvario je detalj iz 58. minuta - Simoviću je prilikom šuta ispalo rame lijeve ruke, koje je operisao pet puta. Odmah je prebačen u Risan, a iz dvorane je ispraćen aplauzima...

LOVĆEN - BUDVANSKA RIVIJERA 26:25 (11:13)

Cetinje - SC "Lovćen". Gledalaca: 1.200. Sudije: Pavićević i Ražnatović (Cetinje). Sedmerci: Lovćen 6 (3), Budvanska rivijera 6 (3). Isključenja: Lovćen 8, Budvanska rivijera 16 minuta. Crveni karton: Lakić (Budvanska rivijera) u 18. minutu.

Lovćen: Lutovac (10 odbrana i tri sedmerca), Mudreša, V. Abramović, Stanojević, Perišić 2, Krivokapić 10 (3), Pajović, Kaluđerović 1, Poje, Pejović 2, Radojević 2, Latković, P. Abramović, Mandić 6, Eraković, Pejović 3.

Budvanska rivijera: Pešić (12 odbrana i dva sedmerca), Vukajlović, Novaković 1, Peruničić 8 (1), Šekarić, Simović 5, Lakić, Zeković, Bulajić 4, Račić 2, Đođić 4 (2), Ašanin, Šćekić 1, Brnović, Kapisoda.

Bonus video: