Popović: Zna se čija je odgovornost za "slučaj Budvanska rivijera"

“Ne treba biti mnogo pametan i utvrditi čija je odgovornost za nastali slučaj, a ne kriti se iza mog imena i optuživati me za nešto što nije bilo predviđeno normativnim aktima kao moja nadležnost”, stoji u njegovom reagovanju
91 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Mijo Popović i Nebojša Vujisić, Foto: RSCG
Miodrag Mijo Popović i Nebojša Vujisić, Foto: RSCG
Ažurirano: 20.04.2017. 11:05h

Bivši registracioni sudija Rukometnog saveza Crne Gore Miodrag-Mijo Popović saopštio je da on nije odgovoran, ni nadležan u “slučaju Budvanska rivijera”, koji je izazvao buru u rukometnoj i sportskoj javnosti, a čiji je epilog bio isključenje kluba iz Budve iz prvoligaškog takmičenja, na osnovu rješenja direktora lige.

U svom reagovanju Popović ističe da se u obrazloženju rješenja navodi i njegova “izjava u vezi pomenutog predmeta, te konstatuje se da je, po sili zakona, penzionisan 15. marta 2017. godine”, a da je “shodno članu 12 stav 3 Pravilnika o registraciji klubova i igrača, trebalo RK "Budvanska rivijera Budva" iz Budva da se uključi u niži stepen takmičenja, odnosno Drugu crnogorsku rukometnu ligu, jer se radi o novoosnovanom klubu”.

U obrazloženju rješenja, kako navodi Popović, stoji i da on nije “dovoljno obratio pažnju na istaknute činjenice”, te da se Rješenjem o prestanku njegovog radnog odnosa protiv njega “ne može voditi disciplinski postupak”.

“Očigledno da su pisci ovog rješenja, koje je samo potpisao direktor liga, zaboravili da Rukometni savez Crne Gore ima važeća normativna akta koja određuju nadležnosti u ovakvim slučajevima”, ističe Popović, podsjećajući da je “Upravni odbor RSCG na sjednici od 27. septembra 2016. usvojio Propozicije takmičenja u Crnogorskim rukometnim ligamaa, a da su u članu 3 navedeni su klubovi koji se takmiče u sezoni 2016/2017. Među tim klubovima je i RK "Budvanska rivijera" iz Budve”.

“Potpuno je jasno ko je nadležan i ko donosi odluku o tome gdje će koji klub nastupati”, naglasio je Popović.

“Upravni odbor RSCG na osnovu člana 40 stav 22 Statuta RSCG i na osnovu člana 13 Propozicija takmičenja, imenuje direktora liga, koji je odgovoran za regularno sprovođenje takmičenja i koji vrši, pred početak takmičarske sezone, licenciranje klubova, igrača i sportskih radnika”, objašnjava Popović, naglašavajući da “registracioni sudija vrši registraciju igrača, ovjeru ugovora između igrača i kluba, ovjerava takmičarske knižice igrača i službenih lica za tekuću godinu i zavodi rješenja u centralni protokol, koje klubovi dobijaju od Uprave za mlade i sport. Sa tim se njegova nadležnost u vezi sa takmičenjem završava”, ističe Popović, koji je u to vrijeme bio registracioni sudija.

“Ne treba biti mnogo pametan i utvrditi čija je odgovornost za nastali slučaj, a ne kriti se iza mog imena i optuživati me za nešto što nije bilo predviđeno normativnim aktima kao moja nadležnost”, stoji u njegovom reagovanju.

Komentarišući "kaznu izrečenu Branu Božoviću , koji je trener ili šef stručnog štaba RK "Budvanska rivijera Budva" i u isto vrijeme trener muške juniorske reprezentacije Crne Gore", Popović je kazao:

"Imenovanom je izrečena kazna zabrane vršenja funkcije u trajanju od šest mjeseci, a s obzirom na činjenicu da je njegova ekipa isključena iz takmičenja i stiče pravo nastupa u takmičarskoj sezoni 2017/2018, koja po kalendaru takmičenja počinje polovinom oktobra tekuće godine, ispada da uopšte nije kažnjen".

Popović naglašava da je u rukometu od 1974. godine, a od oktobra 1989. besprekidno angažovan u kancelariji RSCG, do prestanka radnog odnosa ili po sili zakona.

“Za čitavo to vrijeme - 42 godine, pet mjeseci i 15 dana za moje ime nije vezana ni jedna afera niti je utvrđen bilo koji prekršaj normativnih akata RSCG. Ako i jedan organ Rukometnog saveza može da na osnovu važećih normativnih akata RSCG utvrdi moju odgovornos za nastali slučaj, spreman sam da prihvatim tu odgovornost, i materijalno i moralno, i ako sam 18. aprila dobio privremeno rješenje za starosnu prenziju u mjesečnom iznosu od 295.27 eura za 40 godina, jedan mjesec i šest dana mog neprekidnog radnog angažovanja”, zaključuje Popović.

Bonus video: