Evropski klasik u "Morači"

"Larvik traži maksimum svih 120 minuta. One ne gledaju semafor, imaju svoj sistem kojeg se drže, šta god da gore piše. Nadam se da će „Morača” konačno biti puna i da će to nositi djevojke i donijeti im dodatni adrenalin", smatra Popovićeva
125 pregleda 1 komentar(a)
Bojana Popović, Foto: Filip Roganović
Bojana Popović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.04.2017. 10:32h

Obračuni tri tima su posljednjih godina postali klasik evropskog rukometa - Budućnosti, Đera i Larvika. Ta tri velikana su vladala Starim kontinentom od 2011. godine, kada je pehar otišao u Norvešku, do 2015, kada su Podgoričanke prekinule dvogodišnju dominaciju Đera i prigrabile drugi pehar.

Baš tog 10. maja 2015. godine, „plave” su se u finalu u Budimpešti poigravale sa Norvežankama, imale i devet golova razlike i na kraju slavile 26:22. Da su htjele, mogle su da ih ponize kao u polufinalu 2012. godine, kada su na putu ka prvoj tituli u „Morači” slavile sa 23:13.

Sudbina je opet spojila Budućnost i Larvik, i to u četvrtfinalu Lige šampiona. Mjesta na fajnl-foru u Budimpešti ima samo za jednog, a odgovor na pitanje ko će igrati u „Laslo Pap areni” 6. i 7. maja mogao bi da se nasluti u nedjelju, kada se u „Morači” igra prvi meč.

"Posljednji susreti su se završavali u našu korist, a baš zbog toga smo svi još obazriviji. Larvik je oscilirao u prvom dijelu sezone, ali je u drugom bio jako dobar i nije izgubio u Đeru i Bukureštu, što govori da igra zrelo. Ima i zreo tim, a nama je bitno da uhvatimo ritam za koji se spremamo već četiri sedmice kroz utakmice Regionalne lige. Podizali smo formu do ove dvije utakmice, sve je tempirano za njih, jer su nam najvažnije u sezoni. A na fajnl-foru je sve otvoreno, što se pokazalo prošle godine, kada je titulu osvojio Bukurešt, a došao je kao autsajder", istakla je Bojana Popović, koja je prva pomoćnica Dragana Adžića, a ujedno i sportska direktorica „plavih”.

Legendarna rukometašica smatra da bi prevagu mogle da donesu djevojke sa klupe.

"I mlađe su spremne da daju doprinos. Dale su ga i do sada, jer su postigle preko 100 golova u Ligi šampiona. Koja god da uđe, neće imati strah, jer su stekle samopouzdanje da odrade minut, pet, neku konkretnu situaciju. Sve su psihički spremne da mogu da doprinesu ekipi".

Tim Tor-Odvara Moena je loše počeo sezonu. U prva dva kola je izgubio kući od Savehofa i u gostima od Krima, koji ga je savladao i u Norveškoj. U glavnoj fazi je, međutim, bio odličan - remizirao je na gostovanjima prošlogodišnjim finalistima, CSM Bukureštu (26:26) i Đeru (27:27), a izgubio je tek u posljednjem kolu na svom terenu od Mađarica (26:25, u meču koji nije imao rezultatski značaj).

"Rukometašice Larvika uvijek igraju bolje u drugom dijelu sezone, postepeno dižu formu i spremaju se za četvrtfinale. Poprilično loše su odigrale posljednje dvije utakmice u prvenstvu, jer su bile šampionke pred završna dva kola i samo su ih odradile. Nisu htjele da se troše, čuvale su se za duele koji slijede. Biće spremne i rasterećene, ove sezone igraju mnogo bolje na strani nego kući i biće protivnik za respekt. Ovo im je većini posljednja sezona u Larviku, jer će neke da odu, a neke da prekinu karijeru i žele da sve završe na najbolji način".

Popovićeva poručuje da se ništa neće riješiti u „Morači”.

"Larvik traži maksimum svih 120 minuta. Eto, gubio je kući 20:13 od Đera, pa je došao na 26:25. One ne gledaju semafor, imaju svoj sistem kojeg se drže, šta god da gore piše. Nadam se da će „Morača” konačno biti puna i da će to nositi djevojke i donijeti im dodatni adrenalin".

Čini se, ipak, da je bolje što su Norvežanke rival u četvrtfinalu, a ne Đer ili CSM Bukurešt.

"Nije samo da nam Larvik leži, već je jednostavniji za analizu nego Đer, koji ima kreativnije igračice, samim tim i teže za čuvanje. Larvik ima sistem, koji znamo, ali ne smijemo da ga potcijenimo. Ko god da je protivnik u četvrtfinalu, mora da se igra na pravom nivou da bi se otišlo na fajnl-for" - zaključila je Popovićeva.

Nadam se punoj "Morači", to nam je falilo

Mnogo se pričalo o porazu od Ferencvaroša u „Morači” (33:25), na koji se osvrnula i Bojana Popović.

"Svaki poraz je u neku ruku dobar. I do tog meča je ekipa poprilično dobro trenirala, ali na utakmicama nismo dostizale željeni nivo agresije, da igračice imaju strast. To je bilo teže u prvom dijelu sezone zbog rivala kakvi su bili, a čekali smo duele sa Vardarom i Ferencvarošem da to izađe iz igračica i nismo dočekali. Druge utakmice sa tim rivalima su pokazale pravi put i djevojke su sada svjesne razlike između toga i ovoga, te da nije problem u treningu, već davanju svega od sebe", kaže šestostruka osvajačica Lige šampiona kao igračica i jednom kao direktorica.

Popovićeva smatra da je na loša izdanja u Podgorici donekle uticala i publika.

"Malo je i u „Morači” falio dodatni adrenalin, jer smo navikli da je dvorana puna. Kada su djevojke ulazile u dvoranu i vidjele da je poluprazna, spasnule su im strasti i emocije. I protivnice su navikle da ih u „Morači” čeka pakao. A onda dođu, vide da nije frka i drugačije nastupe i igraju. Iskreno se nadam da će „Morača” biti puna na posljednjoj utakmici ove generacije i da će djevojke to da vrate na pravi način, da će utakmica biti dobra za gledanje i za nas rezultatski", jasna je nekada najbolja igračica na planeti.

Bonus video: