Crna Gora - Rusija: "Lavice" odbranom napadaju olimpijske šampionke

U 2. kolu Evropskog prvenstva u Francuskoj, rukometašice Crne Gore u 18 časova igraju sa olimpijskim šampionom Rusijom
58 pregleda 1 komentar(a)
jovanka radičević, Foto: Uros Hocevar / kolektiff
jovanka radičević, Foto: Uros Hocevar / kolektiff
Ažurirano: 02.12.2018. 12:40h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prvi cilj je ispunjen, Crna Gora je pobjedom nad Slovenijom jednom nogom zakoračila iz Nansija u 700 kilometara udaljeni Nant. Ali, da bi u šestom po veličini gradu Pete Republike mogla da se bori za odlazak u Pariz, mora da napadne Rusiju i Francusku, kako bi prenijela neki bod u glavnu fazu.

I, koliko god to čudno zvučalo, „lavice” večeras (18 časova) „zbornaju” mogu da napadnu odbranom. Baš onim oružjem koje ih je proslavilo, donijelo sve uspjehe i Crnoj Gori i Budućnosti, ali je zakazalo protiv Slovenije. Čak 32 primljena gola je najgori učinak „crvenih” na 66 utakmica na velikim takmičenjima, ako se ne bi računao onaj u nebitnom meču protiv Francuske za 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Danskoj 2015. godine (34:23), kada se nikome nije igralo...

- Moramo to da promijenimo, i to brzo. Naravno, sve igračice su svjesne toga, nisu glupe, ovo je inteligentna grupa. Jedva čekamo utakmicu sa Rusijom, ali znamo da odbrana mora da bude znatno bolja - jasan je Per Johanson.

Selektor Crne Gore je gledao meč na otvaranju 13. Evropskog prvenstva, u kojem je Rusija savladala Francusku sa 26:23.

- Rusija je igrala loše prvo poluvrijeme, ali je u nastavku imala dobar plan i strukturu igre i bila je veoma dobra. Mislim da je bila mnogo bolja od Francuske.

Tim Jevgenija Trefilova, naravno, nije nepobjediv.

- Možemo da riješimo meč boljom odbranom, a Rusija je tim koji može da se pobijedi i trčanjem. Imamo samopouzdanje kada imamo loptu u rukama, ali je neophodno da u defanzivi budemo disciplinovaniji - potencira Johanson.

Jedina igračica Francuske koja je stvarala problem „zbornaji” bila je 21-godišnja Orlan Kanor, jer je šest puta iz seda šuteva tresla mrežu. Bila je prebrza za visoke ruske defanzivke, a švedski stručnjak se uzda u njenu vršnjakinju i djevojku koja takođe igra na poziciji lijevog beka, Đurđinu Jauković.

- Đina je u veoma dobroj formi, a i Katarina Bulatović će se podići za bar stepenicu. Ne brinem za napad, zadovoljan sam kako smo igrali protiv Švedske i Slovenije i ne sumnjam da ćemo ga igrati punom snagom. Ali, neophodan nam je balans između napada i odbrane, to je najvažnija stvar.

Johanson je pred meč sa Slovenijom bio zabrinut, kao da je bio pod strahom od poraza, ali je sada u potpuno drugačijem raspoloženju.

- Sve je u pobjeđivanju i lakše je napraviti novi korak kada trijumfuješ. Probudio sam se sa osmijehom, željan rada. Palo nam je malo tereta sa ramena, ali smo svi svjesni da moramo da igramo bolje ako želimo da odnesemo koji bod u glavnu fazu. Djevojke su pametne, znaju šta moraju da urade, a moj posao je da ih pripremim za to - zaključio je Johanson.

Anđela Bulatović je protiv Slovenije odigrala prvi meč na velikim takmičenjima nakon neslavnog nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali ni ona, razumljivo, nije zadovoljna odbranom.

- Jako sam srećna što smo dobile prvu utakmicu. Napad je bio jako dobar, kao i kontra i polukontra, ali je odbrana bila slabija, primile smo baš puno golova. Ipak, to je prva utakmica, bitno je da smo pobijedile, a nadam se ćemo iz meča u meč biti sve bolje - naglasila je 31-godišnja Podgoričanka.

Između Crne Gore i Rusije nema nepoznanica.

- Rusija je veoma dobra reprezentacija, došla je sa najjačim sastavom. Pokazala je protiv Francuske da je odlična, ima brze, pokretljive igračice, bez obzira na to što su visoke. Odlični su šuteri i moraćemo da budemo mnogo agresivnije u odbrani nego protiv Slovenije. Bekovi i pivotkinje su glavna oružja Rusije, i krila su odlična, tako da nas čeka jako težak zadatak.

Bulatovićeva je igrala u Rostovu i dobro poznaje većinu igračica Trefilova.

- To je klasična ruska škola. Visoke igračice, koje odlično šutiraju, pogotovo sa zemlje. Jake su u duelima, dobro rade i moramo da budemo agresivne. Ne vole da primaju udarce, tako da agresivnost i kompaktnost u odbrani mogu da nam donesu rezultat. Ne smijemo da im dozvolimo da nas lako fintiraju i izbace iz ritma. Vjerujem da ćemo dobrom odbranom i kontrama riješiti utakmicu - naglasila je djevojka koja je godinama stub odbrane Crne Gore.

Itana Grbić naglašava da sve u timu dobro znaju koliko je olimpijski šampion jak, što je i pokazao pobjedom nad aktuelnim svjetskim prvakom i domaćinom Evropskog prvenstva.

- Znamo je odlično, igrale smo prošle godine na Svjetskom prvenstvu. Neophodna nam je jača odbrana nego protiv Slovenije, a napad je bio dobar i raznovrstan. Davali smo golove sa svih pozicija, ko god je ulazio davao je doprinos, ali u odbrani moramo da budemo mnogo jače, kako bismo pomogle golmankama da imaju bolje izdanje - rekla je 22-godišnja Podgoričanka.

Za „lavice” prvenstvo praktično počinje danas. Ako savladaju Rusiju ili Francusku, prenijele bi bar dva boda u glavnu fazu, što bi im u konkurenciji tri ekipe iz grupe A (Srbije, Danske, Švedske i Poljske) omogućilo bitku za plasman u polufinale.

- Ne razmišljamo o glavnoj fazi, jer nas čekaju dvije najteže utakmice u grupi. Sad nam je u mislima samo Rusija, daćemo maksimum i vidjećemo šta će nam to donijeti - naglasila je Grbićeva.

Bonus video: