Bivši finalista Rolan Garosa poslije 14 godina priznao da je lagao o dopingu

"Objašnjenje koje smo iskoristili kao odbrambenu strategiju bila je laž. Ali nisam iz toga izvukao sportsku prednost. Ne želim da me više gledaju kao varalicu", izjavio je bivši teniser, koji je u igračkoj penziji već 11 godina, za argetinski dnevnik "La Nacion"

7380 pregleda 0 komentar(a)
Nadal i Puerta sa Zidanom nakon finala 2005., Foto: Printscreen
Nadal i Puerta sa Zidanom nakon finala 2005., Foto: Printscreen

Argentinski teniser Marijano Puerta, koji je bio pozitivan na doping nakon finala Rolan Garosa 2005. godine, priznao je u ponedjeljak da je lagao kako bi dobio smanjenje kazne.

Nakon što ga je u finalu pobijedio Rafael Nadal, Argentinac je bio pozitivan na zabranjenu supstancu etilefrin zbog čega je suspendovan na osam godina.

Pred Sporstkim abritražnim sudom (CAS) u Lozani u junu 2006. dobio je smanjenje kazne na 24 mjeseca.

"Objašnjenje koje smo iskoristili kao odbrambenu strategiju bila je laž. Ali nisam iz toga izvukao sportsku prednost. Ne želim da me više gledaju kao varalicu", izjavio je bivši teniser, koji je u igračkoj penziji već 11 godina, za argetinski dnevnik "La Nacion".

Kako je već jednom bio suspendovan zbog korištenja klenbuterola 2003, Puerta je kazao da je slučajno bio pozitivan na doping jer je popio piće iz čaše svoje pratilje koja je koristila lijek čiji je jedan sastojak etilefrin, srčani stimulans.

Sada je priznao da je zapravo uzeo dodatak prehrani koji je sadržavao "kofein i ženšen", a kojeg mu je dao kondicijski trener.

"Tablete su kupljene ilegalno. Nije bilo računa. Moji advokati su smatrali kako nije dobra ideja da kažem istinu o tome što se zapravo dogodilo, to se ne bi svidjelo CAS-u", kazao je Puerta koji je 2005. godine bio deveti igrač svijeta.

Njegov bivši kondicijski trener Dario Lecman, prenosi "La Nacion", sumnja u Puertnu verziju.

"Ja nemam ništa s tim slučajem. Nisam mu ništa dao", rekao je Lecman.

Puertin bivši trener Andres Šnajter takođe ne vjeruje u njegovu priču.

Puerta, koji je osim suspenzije morao da plati i kaznu u visini od 900.000 dolara, na teniske teren se vratio 2007., ali više nije dosegao nivo iz 2005.

Bonus video: